設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: warmmjs

[討論] 人玩我又玩Atmos 2對TDG 8吋天花喇叽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

dickyball 發表於 2017-6-17 06:09
係呀!天花喇叭見你哋又要裝單元又要開窿真係唔識搞所以想問下有冇成品買? ...

Ching 放心啦.我都係第一次整, 好開心呀
DENON AVC -X8500H
Panasonic 65 GZ2000
Pioneer N-70A
Magnat MR-780
KEF R 900
TDG  NFC-83 X 4
KEF R600C
Earthquake P12
KEF C62
KEF 3005SE x 4
KEF 800DS x 2
MCINTOSH 9000AE
Emotiva XPA 5 G2

星級玩家

warmmjs 發表於 2017-6-18 04:20
Ching 自己鑽好易. 但個箱的插線正負位要買長一點

清楚,明白。 多謝。 請問孔直徑多大?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

speedgod 發表於 2017-6-18 14:16
清楚,明白。 多謝。 請問孔直徑多大?

小弟買了近2吋長
DENON AVC -X8500H
Panasonic 65 GZ2000
Pioneer N-70A
Magnat MR-780
KEF R 900
TDG  NFC-83 X 4
KEF R600C
Earthquake P12
KEF C62
KEF 3005SE x 4
KEF 800DS x 2
MCINTOSH 9000AE
Emotiva XPA 5 G2

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

cyfunger 發表於 2017-6-13 09:37
CHing,

用撞爆穩陣嗎?  如果用,應用邊隻撞爆?

其實 撞爆 都穩陣嘅 基本上起樓 做風喉,做電嘅 都會用到嘅 只不過佢哋多數收絲桿 但好亦都好似對上嗰位師兄講 個口螺絲 個尺寸要準一啲 不過你加多幾隻戒指落去都可以啦 但係 免除你 第日唔玩嘅時候 容易解決啲啫 其實我自己屋企都用緊 天花 因為本身我係 書架喇叭 我嗰隻都有16磅 size最少要買2分 應該都夠力 因為 其實一粒兩分嘅 都已經可以 十多kg 大約記得 其實買嘅時候 最好 問一問五金鋪 有一啲五金鋪會寫明 一粒可以承受幾多力度 就算冇寫你問佢哋都答到你嘅 你而家四粒 你想穩陣啲 我買兩分半三分都可以

鑽石玩家

vicken 發表於 2017-6-19 23:58
其實 撞爆 都穩陣嘅 基本上起樓 做風喉,做電嘅 都會用到嘅 只不過佢哋多數收絲桿 但好亦都好似對上嗰位 ...

一口兩分螺絲吊10幾KG系唔會斷既,用2~4口更加可以放心,反而要留意鑽個窿FIT少少,唔可以太松,鑽窿位置的石屎夠唔夠硬,呢兩樣嘢較重要。我好耐之前裝吊扇都系用2口3分拉爆,以前哋吊扇成個都系鐵做,48寸都好重,再加上系高速轉動,用左20年到間屋大裝修拆時,哋螺絲都完好冇松到。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Dynaudio 發表於 2017-6-20 15:09
一口兩分螺絲吊10幾KG系唔會斷既,用2~4口更加可以放心,反而要留意鑽個窿FIT少少,唔可以太松,鑽窿位 ...

正常計算 如果係石屎牆 真係石屎牆 一定夠 舊硬嘅 係留有少少位去做批盪 只怕係有 一啲砌磚嘅場, 咁就未必夠硬 , 不過天花一定係用鋼筋加石屎嘅 如果糖 樓就會差少少…… 我本身都自己做開地盤嘅釘板扎鐵落石屎 ,

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

warmmjs 發表於 2017-6-18 17:14
小弟買了近2吋長

請問如果就在天花開个孔藏入去唔用箱ok嗎
請問嗽叭在何處訂.Thank....

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2017-6-26 17:01
請問如果就在天花開个孔藏入去唔用箱ok嗎
請問嗽叭在何處訂.Thank....  ...

ching有無假天花?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

有,同果位師兄一樣,成尺深,大约13×13呎

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

筋肉人 發表於 2017-6-27 22:29
有,同果位師兄一樣,成尺深,大约13×13呎

有假天花剩係裝個單元上去得啦