設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: cakecake

[DAP播放器] 窮人DAP(退燒!?)

進階玩家

同意而家新高階DAP注重分析力,唔啱我口味,所以都仲用緊錄音機M10,AK100初代,或者手機加ha-2推CKR100和momentum。黎緊都想揾返部Sony味重既DAP推隻CKR100,因為呢隻入耳聲好中性

銀級玩家

呢部a35我都買左幾個月 , 作為我玩了hifi多年 , 但第一次初玩dap既嘗試!配上亦是新買的shure 425 !玩了約半年 , 感覺這部a35音質非常平庸 , 聽flac檔和我多年前購入的四百元三星mp3機仔的音質毫無分别,真的令人失望!

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

faihim 發表於 2017-5-26 15:37
呢部a35我都買左幾個月 , 作為我玩了hifi多年 , 但第一次初玩dap既嘗試!配上亦是新買的shure 425 !玩了約 ...

我配XBA-A3, 聽Jpop和ACG既我覺得聲音幾岩自己
想問問師兄你的A35有無開Clear Phase?
TV:Panasonic TH-65GX880H
Amp:Denon AVC-X8500HA
Int Amp:Denon PMA-2500NE
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
Sub:Velodyne SPL1200 Ultra
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

countryboyhk 發表於 2017-5-26 12:21
ZX2 調音係最具索味, 人聲厚, 近, 暖, 模擬味最濃 ! 去日本旅行時睇下 e-earphone 有無二手 zx2 賣. 另外,  ...

ZX1高音係比ZX2華麗
但低音卻不是十分强勁,
我個人經驗ZX1反而較偏向速度和分析
重口味談不上
ZX2就厚暖較慢
Spk:NHT C3, NHT C LCR, KEF HTS3005
BD:Panasonic UB9000 & Sony X800M2
Game:Sony PS5 & Nintendo Switch

黃金玩家

countryboyhk 發表於 2017-5-26 12:21
ZX2 調音係最具索味, 人聲厚, 近, 暖, 模擬味最濃 ! 去日本旅行時睇下 e-earphone 有無二手 zx2 賣. 另外,  ...

analog味最濃一定係WM1Z - 定位上WM1Z(同埋成個Signature系列)先係追hifi舊膽味,再開埋個Phase Linearizer去模擬返d舊膽機嘅失真性更加似。就算Sony自己d調音師都係話ZX2係數碼味濃d。

爽/快嘅話應該係WM1A. ZX1以前有過但並冇你講嘅高/低音加強,除非你開咗佢個Clear Bass去夾硬谷佢個低音出嚟。更何況ZX1同ZX2嘅推力非常之貧弱(15mW), 根本做唔到依家WM1嘅低音嘅質量出嚟,特別係推多鐵耳機更加會覺得無力。

銀級玩家

cakecake 發表於 2017-5-26 16:50
我配XBA-A3, 聽Jpop和ACG既我覺得聲音幾岩自己
想問問師兄你的A35有無開Clear Phase? ...

開了dc相位線性器和DSEE HX,其餘没有開 ! 其實a35 d聲係屬於舒服聲,四平八穩咁囉 , 同用我部三星mp3機聽, 都無乜分別,但係a35買1680 , 部mp3機4舊有找……覺得有些失望吧 !

鑽石玩家

faihim 發表於 2017-5-26 19:01
開了dc相位線性器和DSEE HX,其餘没有開 ! 其實a35 d聲係屬於舒服聲,四平八穩咁囉 , 同用我部三星mp3機 ...

師兄試下在耳機設定果度㨂“MDR-NW750N/NE”
(雖然你唔係用呢隻耳機)
因為佢個Clear Phase一定要你㨂呢款耳機先俾你開
關閉“消除雜音”, DC相位和DSEE HX
再調下EQ
睇下會否有改善

個人覺得開Clear Phase後, 空間感和分析力會大增, 聲音更討好

銀級玩家

cakecake 發表於 2017-5-26 19:33
師兄試下在耳機設定果度㨂“MDR-NW750N/NE”
(雖然你唔係用呢隻耳機)
因為佢個Clear Phase一定要你㨂呢款 ...

Thx , 等我試下先 !

進階玩家

終於有機會玩幾部機,本人木耳,只以Ckr100 3.5mm試流行,所有機先off音效
A35  分析力唔高,普普通通講唔出有咩特別
黑磚  有力水,有動感,聲音非常中正,唔知係味叫做hifi味,總之成首歌每粒還原出來,如果開埋音效更討好,不過聲音會有輕微蒙咗,真心9k有幾正我都買唔起
Zx2  有返d Sony味喇,推力及清析度都唔及黑磚,比較暖小小反而聽流行歌我覺得更對味,不過佢個clear audio(唔記得定係clear bass)開咗人聲好怪但係bass好正
Dpx1a  比起前作多咗力度同理動感,聽感似黑磚三頻平均,但係又好似唔及黑磚咁好聽,可能係分析力同音場小
AK300  清新女聲向,聲音比較平面,我唔啱聽

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問而家XB90EX係咪好難買? 我搵唔到嘞........