設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: tiggerjason

[4K/8K電視] 正在使用國內4K版電視的師兄請進

鉑金玩家

goodnight 發表於 2017-6-20 00:25
基本上youtube冇4k@60

呢度有幾段韓國4K:
https://www.youtube.com/channel/ ... ch?query=4K%2F60FPS

星級玩家

frankiepoon 發表於 2017-6-22 23:37
呢度有幾段韓國4K:
https://www.youtube.com/channel/UCVx0b3IctLTutJ6h31Uacbw/search?query=4K%2F60FPS ...

3年前哩D mp4 file我都應為是,拍攝是4k@60,但壓縮後4k@30,如果不壓縮係youtube應該看不倒,如果你有PC download
check 下就知,4k@60 TS or MKV 檔案,之前我用 AMD270X displaycard cannot play,現在用 GTX1080行硬解就ok.
如果用 himediaQ10or oppo203會更順,哩D韓國 4K@60 TS檔我有好多,細TV睇分別不大.我更喜愛看韓國 4K fancam,
現在有422 10bit 畫面好正,但 player同PC都播唔倒,攪到頭到大

星級玩家

76-FC 綠翡翠勲章

jason4eva 發表於 2017-6-22 14:18
我買貴左師兄@)個人仔. 哈哈哈.
現在只有"我的電視超級"盒子, 暫時未買其他設備. 因為國行機無GOOGLE SER ...

因為屋企裝修緊,所以部機都仲未開盒

你意思係裝左youtube apk但吾好用?

我連個插頭都未諗點搞,師兄你用轉插定自己駁番個三腳英插?

星級玩家

CalCalCal 發表於 2017-6-23 09:29
因為屋企裝修緊,所以部機都仲未開盒

你意思係裝左youtube apk但吾好用?

我打算明天先上深圳拿機. 所以未試到youtube.
我係見到有師兄提點, 系大陸機係不可以直接裝google service, 要root機先裝到...就好似買了大陸的手機想裝google service要先root機.
裝不到google serivce都可以裝youtube tv版既apk, 但登錄不到google account. 我覺得會吾方便, 所以先捻住買google chromecast ultra來睇youtube 4k.
昨天買了部chromecast ultra, 但發覺它發熱好勁,懷疑買了有問題的機. 未拿電視已經要煩依D野. 希望我部電視生生性性吾好有問題啦.

插頭方便, 打算買個幾蚊~10蚊既細細舊轉換頭算.

鉑金玩家

goodnight 發表於 2017-6-23 02:28
3年前哩D mp4 file我都應為是,拍攝是4k@60,但壓縮後4k@30,如果不壓縮係youtube應該看不倒,如果你有PC dow ...

吓, 原檔不嬲係4K HEVC 60p mp4/ts, youtube support 4K60p好耐啦!
4K Fancam我以前都有收, 係拍得好清下, 但有時角度問題爆晒光呢~

星級玩家

frankiepoon 發表於 2017-6-23 23:16
吓, 原檔不嬲係4K HEVC 60p mp4/ts, youtube support 4K60p好耐啦!
4K Fancam我以前都有收, 係拍得好清下 ...

youtube你有冇download check 過?我用 MPC-HC ,potplayer,oppo 203.
check過係4k@30 wo,還有tv app 平台睇youtube唔靚,我用49寸行window10 4k都唔靚,
要download 先好睇,還可以係player tune up.現在D Fancam靚左好多,因為 D器材進
步好大,我用Z9D 75寸睇noise少,亮度夠,現場感一流(哩樣我個人覺得好過電視台),不過畫面分別好大,要睇拍個位.
始終不是專業,聲音就冇得要求因為現場收音

星級玩家

frankiepoon 發表於 2017-6-22 23:37
呢度有幾段韓國4K:
https://www.youtube.com/channel/UCVx0b3IctLTutJ6h31Uacbw/search?query=4K%2F60FPS ...

從其他web download FPS60

從其他web download FPS60

potplayer,MPC-HC,oppo203顯示都一樣

星級玩家

呢度有幾段韓國4K:

從上2圖顯示同一視頻,智妍的一分一秒,youtube download 係 4K@30 mp4
而從其他web download 係 4K@60 TS

鉑金玩家

goodnight 發表於 2017-6-24 00:41
youtube你有冇download check 過?我用 MPC-HC ,potplayer,oppo 203.
check過係4k@30 wo,還有tv app 平台 ...

你要揀VP9 dl先有60fps, H264得30fps, VP9版本同原裝TS畫質好接近!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
momolee + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

星級玩家

呢度有幾段韓國4K:

多謝先,不過視頻都係好舊,冇新野同好少.
如果多新野就好,超方便不用四處找.