設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: blackjack

[請教] 麻煩一下大家

鉑金玩家

長期新手

在大陸通常又尺又寸便出事。
重量也有相類問題,1斤10兩
1寸=3cm 肯定不對

鑽石玩家

一尺十吋一斤十兩哩d計法係以前街市呃秤用,會流通只因封閉冇常識。

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

ADA 發表於 2017-6-27 22:15
大陸 一尺係10吋,唔係12吋的!
所以用厘米,毫米... 較穩陣。

下…咁好笑,真係唔講唔知喎。

黃金玩家

koalaau 發表於 2017-6-28 10:35
一尺十吋一斤十兩哩d計法係以前街市呃秤用,會流通只因封閉冇常識。

一尺十寸是中國尺,幾千年流傳落黎,一丈=十尺,一尺=十寸。把尺是黑色的,刻度是用銅釘入去的。

英制是用呎和吋,看清楚字都不同,七十後有可能不識。

大陸就是為改做十進制,所以1公斤=2斤,1斤=500克,容易計。

香港就煩,又市斤,又公斤,又磅,以前用手秤計死人。

英國佬以前一英哩,又碼又呎又吋,中間仲有化郎,紙幣英鎊仲搞野,又司令又便士,1英镑等于20先令,而1先令又等于12便士,現在改為十進制,1英镑等于100新便士。

很多國家/地方都改用公制,即是十進制。只有美國還用呎吋,加侖,英哩。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

鑽石玩家

hksarac 發表於 2017-6-30 18:16
一尺十寸是中國尺,幾千年流傳落黎,一丈=十尺,一尺=十寸。把尺是黑色的,刻度是用銅釘入去的。

多謝師兄詳細講解。

專業玩家

請問有師兄可以幫我將rc42換成國內的尺寸嗎?謝謝師兄,感激.

黃金玩家

blackjack 發表於 2017-6-30 20:06
請問有師兄可以幫我將rc42換成國內的尺寸嗎?謝謝師兄,感激.

1吋=2.54cm (台灣叫公分)

黃金玩家

點解吋會用小數,不是用分數,可能會出錯。

Dimensions: 5.4" H x 16" W x 9.1" D >>>將吋乘以2.54cm

Dimensions: 13.7cm H x 40.7 W x 23.1cm D

我這些老鬼,小學時要讀幾種單位,轉來轉去,所以識哂。70後可能不用讀。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
smokeyduck + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

黃金玩家

blackjack 發表於 2017-6-30 20:06

其實你可用拉尺來量,因為拉尺有公制(cm/mm)和英制(吋)

專業玩家

hksarac 發表於 2017-6-30 23:17
點解吋會用小數,不是用分數,可能會出錯。

Dimensions: 5.4" H x 16" W x 9.1" D >>>將吋乘以2.54cm

感謝師兄幫忙  雖然我係80後,但係我自己重來唔在意人地年齡,係人都會老,唔覺得話人老有幾好笑,另外條rca線我已經轉左買尾班車m11r,頭先一望,貴一倍.....如果依個時間買我諗我會買返有些名氣,心急等待中,有馬田師兄等高手讚,我諗唔會點衰架啦