設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: vicken

[討論] 選投影定電視好, 入嚟畀啲意見謝謝

1萬

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

vicken 發表於 2017-8-2 20:12
11呎幾 係場到膜 觀賞距離十尺

similar as mine
Panasonic DP-UB9000EBK, Shield TV Pro 2019, Apple TV 4K, Acurus Muse 16, PSI Audio A21-M x 5, A17-M x 2, Yamaha HS5 x 2, Arendal 1723 2S x 2, Procella P15A x 2, Epson EH-12000B, Grandview Screen

禁止發言

見習玩家

有條件就兩樣都玩, 冇就唯有二選一: 公仔箱.

鑽石玩家

tommychan1972 發表於 2017-8-2 21:22
我覺得要睇自己需要,我自己先買電視,之後再買投射,而家人人睇電腦、手機對眼都唔太好,再用投射眼電視又 ...

C hing,  去完戲院睇戲眼會唔會好攰?

黑鑽玩家

chhanthony 發表於 2017-7-24 10:48
請教一下,你幕前的黑簾係唔係一般手拉黑簾,一條過可以去到幾大?

唔係簾, 係自制淘記魔術貼+黑絨布貼紙(唔c開) 整既, 所以唔用時可meet 返,不過懶,通常都唔meet算。 痴左係睇得舒服好多。

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
chhanthony + 50 + 50

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

要問自己點解想入 projector 先?基本上如果想睇大畫面就直接去馬 projector,先唔好講畫質,電視如果要同一個呎吋嘅話(let say 80吋)粗畧計價錢起碼差一陪,再大就更加唔止。不過哩個 moment 俾我就會買部 65 吋電視睇住先,到習慣咗大呎吋再多啲 4K projector 推出再入手都未遲。

利申:我宜家 50 吋電視加 100 吋幕

有時睇電視都會落幕睇

銀級玩家

Gorgeous 發表於 2017-8-3 19:24
投射係被動式光源, 比起主動式光源既電視, 電視先係更傷眼

有光入眼唔代表一定傷眼既,否則人人插盲自己好了,仲有好多因素連眼科醫生都解釋唔到!我地年代,話睇CRT電視太近有近視,結果我同另一半都冇近線,雙反呀仔幾歲已有近視,果陣已經等離子年代!熄燈反射睇定開燈暗燈睇直射傷D,我唔識,但以我有限認知,光譜之中既紫外光(UV)的確傷眼!但投影同TV都未到

黑鑽玩家

有地方就投投。

鉑金玩家

76-FC 藍寶石勲章

要睇下你睇電視節目多定電影多,如睇電視節目多就買電視,因最近我部電視壞咗,要用投投睇電視節目,如環境唔夠暗,啲色彩又唔夠靚,關晒啲燈就成間屋黑黝黝╴好唔方便。

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

vchai 發表於 2017-8-6 21:34
要問自己點解想入 projector 先?基本上如果想睇大畫面就直接去馬 projector,先唔好講畫質,電視如果要同 ...

我依家用緊55就唔會上 65 一上就75 但我太太都建議我 projector 因為佢驚我睇睇下又覺得唔夠大,