設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] [少量劇透]《鄧寇克大行動》︰不一樣的戰爭片

鑽石玩家

窮鬼

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
Christopher Nolan又有大作,今次佢係拍二戰片,而故事就係講述鄧寇克大撤退嘅歷史。成套戲分咗三個主線,Fionn Whitehead做Tommy為主嘅故事,Mark Rylance做Mr. Dawson為主,同埋Tom Hardy做Farrier為主嘅主線。

整套戲缺乏大型槍戰場面,除咗開頭Fionn Whitehead走佬嗰段之外都差唔多無咁滯。而電影係用番類似Nolan前作Following、The Prestige嘅非線性敘事,當然劇情就無呢兩套戲咁複雜。Dunkirk最值得欣賞嘅就係Tom Hardy渣飛機打空戰的段落,場面可算係壯觀同緊張,尤其當Tom Hardy戰友被逼降落後的情節。而Fionn Whitehead條線,就係講佢做嘅Tommy密謀上船逃難嘅故事,佢遇上的戰友法國兵角色相當討好。特別留意男主Tommy同one direction Harry Styles上咗船嘅情節,諗哂點用最快方法逃走,而打後沉船法國兵同男主等人開門,顯得法國兵人性光輝。而Tommy條線最精彩部分就係後段法國兵被懷疑德國間諜嘅段落,人到咗極端惡劣環境變得自私。稍為可惜嘅係Mark Rylance主線,愛國主義者,同埋劇情無其他兩段主線咁有可觀性。成套戲唔知係咪就美國PG-13 rating,係無血腥場面,連F-Word等粗口都無乜幾可聽到,Tom Hardy條線對白極少。還有套戲的確由另一個角度去描繪戰爭,唔去拍大型槍戰、坦克對戰場面,而集中講撤退行動的「眾生相」。劇情基本上相對Nolan前作,係比較單薄。

總括而言,如果你係Christopher Nolan fans,呢套點都要睇。而鐘意睇戰爭片嘅觀眾,呢套缺乏大型槍戰場面可能有少少「難入口」。

評分

參與人數 7威望 +120 金錢 +120 熱話 +100 收起 理由
day2013 + 40 + 40
245141525 + 100
alleelarry + 40 + 40
jc2ssych + 10 + 10
bellyjerry + 10 + 10 精彩報告
scott0208 + 10 + 10 絕對認同
hugomember + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

CD機︰Philips MC118
Player︰Fiio X1 / Pioneer XDP-02U
Amp: JDS C5
lineout cable: fiio L16
入耳式耳機︰JVC HA FXT90 / Klipsch X7
耳牛︰JVC MX100
個人網頁︰https://www.facebook.com/therudemanroom810/

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

經朋友解說後, 其實佢只係一套著草電影, 唔算係戰爭片...

鉑金玩家

絕對認同~~

我覺得導演做咗啲大膽嘅嘗試, 用一啲新角度寫"戰爭"片, 喺荷理活大片好少見, 有啲人會鍾意, 有啲人唔鍾意, 正如藝術本身都無RIGHT OR WRONG.

我是幾鍾意呢種新角度, 真實唔做作, 無過份英雄化個人~~

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
粗人敵卡 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

QQ
呢套不枉我晨早起身睇早場(我近20年無睇過早場),啱啱買咗飛星期三再睇!同埋呢套一定要睇IMAX!

銀級玩家

我覺得佢用時空交錯多角度插敍咁演譯,都幾得意!初初有點一頭霧水,點解又日頭又夜晚既呢?haha,不過HanZimmer配樂無「黑夜之神」、「星際」咁正!總括來說算唔錯!我响Imax mega box睇,因為剛裝修完音效改為12聲道比以前7.1好左DD,但不知為何銀幕有少少梯型,使到未能100%填滿畫面有D礙眼!另外路蘭愛用既IMAX器材,講真我分唔出同一般鏡頭有乜唔同,除左大DD之外!

評分

粗人敵卡 + 10 + 10

查看全部評分

鑽石玩家

窮鬼

我有少少後悔無睇imax

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

hugomember 發表於 2017-7-23 01:21
絕對認同~~

我覺得導演做咗啲大膽嘅嘗試, 用一啲新角度寫"戰爭"片, 喺荷理活大片好少見, 有啲人會鍾意, 有 ...

《鄧寇克大行動》雖然未睇,反而睇左《明月幾時有》,但明白到「戰爭」片不一定要拍戰鬥場面,只在乎導演同編劇想同大家分享咩野!
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

粗人敵卡 發表於 2017-7-23 16:35
我有少少後悔無睇imax

新界都有 IMAX 啦!仲唔成機去試試……
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

onon4359 發表於 2017-7-23 04:20
我覺得佢用時空交錯多角度插敍咁演譯,都幾得意!初初有點一頭霧水,點解又日頭又夜晚既呢?haha,不過HanZimmer ...

查實導演係咪將《凶心人》既說故事方式,放左係呢套戰爭電影入面呢?

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

onon4359 發表於 2017-7-23 04:20
我覺得佢用時空交錯多角度插敍咁演譯,都幾得意!初初有點一頭霧水,點解又日頭又夜晚既呢?haha,不過HanZimmer ...

1)imax整個畫面呈現比例高咗。

2)imax 菲林機拍出來的 colour tone 明顯較有質地。
就似肉眼見到真人,和在ipad retina睇高清相的分別。

評分

onon4359 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

NO WOMEN, NO KIDS.
That's the rules.