設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kl122002

[討論] 笑說hifi 與音樂

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-13 19:02
對音樂的領悟力每個人皆不同,真人真事
丈夫某好友(hi fi友)聽了古典音樂超過30年,
但今時今日還未能完全 ...

事實...有時我都把Bach/ Vivaldi / Handel  的搞亂....

古典之海甚大, 能略精一二已是很不錯了.

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
tlsk + 50 + 50 絕對認同!!

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-13 19:39
事實...有時我都把Bach/ Vivaldi / Handel  的搞亂....

古典之海甚大, 能略精一二已是很不錯 ...

巴哈是巴洛克時期最有個人風格的作曲家,資深古典樂迷一聽便知道是Bach
肯定不會搞錯(尤其是Bach的協奏曲,鍵琴作品)
但Vivaldi,Handel,Albinoni,Pachelbel等分不清則很常見

評分

參與人數 2威望 +70 金錢 +70 收起 理由
CDROMRW + 20 + 20 報告非常詳盡
tlsk + 50 + 50 報告非常詳盡

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-13 14:23
記得有位朋友輕言: 死亡?它有預約嗎?

3個月之後急病死左.

莫說我同你,年過五十"死亡"可以都可以隨時出現
5年前我一位好友發現腸癌,由"知道"到她死亡不足一個月時間

評分

參與人數 3威望 +150 金錢 +150 收起 理由
dc903 + 50 + 50 咩……咩咩,老羊已過半百了,咩…….
Cheong448 + 50 + 50 腦癌......90日拜拜
kl122002 + 50 + 50 唉....

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-13 19:48
巴哈是巴洛克時期最有個人風格的作曲家,資深古典樂迷一聽便知道是Bach
肯定不會搞錯(尤其是Bach的協奏曲, ...

Bach 熱門的還是容易, 不過一去到冷門的就真是考起我的記性.
年紀大, 今日的我已幾次唔記得Elgar 的 enigma variations 當中的音樂.

評分

dc903 + 50 + 50 唉,咩……

查看全部評分

還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-13 20:54
Bach 熱門的還是容易, 不過一去到冷門的就真是考起我的記性.
年紀大, 今日的我已幾次唔記得Elgar 的 eni ...

我都記性差左,但以前的事(幾十年前的)仍然記得清楚
但近期的/剛剛做過講過的都有時會吾記得

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-13 20:54
年紀大, 今日的我已幾次唔記得Elgar 的 eni ...

古典音樂的旋律/內容,我在這方面記憶力是好的
有時好到令人難以相信,如果我不是在低下階層家庭出身
父母有錢給我學音樂,相信我在音樂方面應該有一定成績

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-14 06:38
我都記性差左,但以前的事(幾十年前的)仍然記得清楚
但近期的/剛剛做過講過的都有時會吾記得  ...

那我跟你相反, 是有些舊的間中唔記得, 新的都算清楚.

音樂的施律...以前我真是可以如工作時記數字一樣清晰, 只是今日就好像是會發生 6<->9 互轉一樣
還是好音樂最好.

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2018-6-14 07:21
那我跟你相反, 是有些舊的間中唔記得, 新的都算清楚.

音樂的施律...以前我真是可以如工作時記數字一樣清 ...

過去了的事物忘記了對日常生活無影響,但剛剛/不久前發生的事忘記就有影響了
其實我擔心"腦退化症(以前叫老人痴呆症)"會在我身上出現.......

評分

kl122002 + 50 + 50 邊有甘易

查看全部評分

1萬

白鑽玩家

音樂迷

76-FC 綠翡翠勲章

音响器材在電視的廣告似乎消失多年了.........
70-80年代,應該是最多音响器材電視廣告的年代,
買山水.........遊山玩水.....
先鋒牌你的60天又黎喇...........
東芝Toshiba hi fi.......創造完美新境界........
雅佳音响,不同凡响............../雅佳獨有GX磁頭,保證可連續用十萬小時
AR獨有液體泠卻高音,氣墊式低音......
還有HITACHI,Sanyo,AIWA,SONY,JVC,Technics..........

1萬

白鑽玩家

老而不

old8woman 發表於 2018-6-15 21:06
音响器材在電視的廣告似乎消失多年了.........
70-80年代,應該是最多音响器材電視廣告的年代,
買山水...... ...

你唔提我都真係唔記得lo,
當時日本經濟大泡沬, 產生家電得很大, 唔似今日.

又真係留意一下...今日好似只係得電飯煲廣告多少少.

評分

dc903 + 50 + 50 鬼咩 剛去電器店 50寸tv 日牌子唔駛6千!.

查看全部評分

還是好音樂最好.