設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: cranberry

[CAS軟件] Roon軟件購買(終身)

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-12 17:50
真係好方便~又買貴冇買錯, 你可以買一年睇睇情況先囉~先9XX  買斷就=6年價錢,

我諗住買斷佢🙈

聽幾首歌都聽得出係好咗、又方便又靚仔又齊整…不過真係好貴

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-12 17:54
我諗住買斷佢🙈

聽幾首歌都聽得出係好咗、又方便又靚仔又齊整…不過真係好貴 ...

你如果用Headroom 最好預設係-3DB  運算過程中有可能令聲音有增減,而在一些本先電平非常高近乎爆的音樂上,DSP 係有可能令聲大得滯而clip

我原本設定都係-2DB    我有D歌會聽聽下會CLIP...... 燈號會顯示紅色,即係失真, 黎個你要留意下~  

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 00:51
你如果用Headroom 最好預設係-3DB  運算過程中有可能令聲音有增減,而在一些本先電平非常高近乎爆的音樂 ...

我係跟國仁話改-2dB😂
我諗你都估到我冇咁快會改呢啲嘢😅

想請教下,其實我真係唔係好熟呢兩日先至爬下文!

請問你個roon core 裝響邊度呢?
我而家就裝喺部電腦度,出來嘅聲音我覺得真係唔錯又方便美觀,但係就有少少麻煩就一定要開電腦先至可以用Roon.
聽聞好似話可以裝喺S Nas度,唔知你又知唔知道這樣做好嗎?好似又話要用獨立一個SSD俾佢用比較好啲!但我而家又唔係SSD,如果裝喺Nas度,以後聽歌就直接開+iPad roon app 就可以?唔使開電腦🤔
出來嘅音質又唔知會唔會冇咁好呢?🤔

(或者買roon專用Nucleus +)都唔平!

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-13 11:01
我係跟國仁話改-2dB😂
我諗你都估到我冇咁快會改呢啲嘢😅

你電腦都裝到ROON CORE , NAS就一直唔建議啦,ROON官網都話NAS差~  一般NAS CPU都比較弱, 你可以試下裝係NAS玩下得唔得

直接買部intel NUC  先3~4千蚊  再設定用軟件控制,我冇親身用過唔清楚~ 但我見到佢地係裝ROCK  只可以裝Linux  其實裝CORE 一定係電腦,只係睇你點控制

官方都有要寫要求~https://help.roonlabs.com/portal ... ium-Sized_Libraries

ROON CORE就係行乜系統都得 ROCK就只有Linuxs

唔想煩又用開IOS  直接買下一代MAC MINI  裝ROON CORE        

你去限制區搵Mitchell Lim  佢有好多教學~

鑽石玩家

NAS CPU 多數唔夠勁,roon 建議用i3,尤其有dsp,另用ssd都緊要,會直接影響 user experience

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 13:11
你電腦都裝到ROON CORE , NAS就一直唔建議啦,ROON官網都話NAS差~  一般NAS CPU都比較弱, 你可以試下裝係N ...

理解理解!
我都諗緊用Nas 裝得唔得㗎…所以都冇行動問咗你先😂

好啦唔該晒師兄!

我就用電腦玩住先…其實真係好正!
我完全明白點解你話聽多咗歌😂
而家我嘅檔案全部有晒相片,佢會幫你整理/尋找加入👍

還有什麼?不能盡錄,用過就會知!

鑽石玩家

Arong2020 發表於 2022-8-13 13:57
理解理解!
我都諗緊用Nas 裝得唔得㗎…所以都冇行動問咗你先😂

如果你本身多歌庫 幫你整理曬~仲可以連埋你串流平台歌聽,  最重要係你聽開咩歌,佢會整LIST比你,

佢有隨機播,我聽左求其一首,會根據你口味,一直播同類型歌,所以就會聽多好多歌~而且個ROON 會記錄曬你口味,同你有點讚GE歌  

轉分串流平台都會有記錄翻

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 14:29
如果你本身多歌庫 幫你整理曬~仲可以連埋你串流平台歌聽,  最重要係你聽開咩歌,佢會整LIST比你,

佢有 ...

講得冇錯絕對係你所講的…😂

佢真係會跟住點埋歌俾你聽..可以好休閒去享受..!招呼周到!
我都聽多咗好多新歌👍

填年齡一定要正確(國仁話的)😂
佢會根據返你嘅年代選歌比你👏👏

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

我已經敗了HK5600.16

奉勸真係唔好試..🥲
…唔用過又唔知有呢啲好嘢😆

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

一斤花生@G 發表於 2022-8-13 14:29

佢有 ...

一斤師兄,想請教下Roon Bridge,唔知你有冇玩過或者知唔知,用左有咩好!好似話可以減低noise?但其實我而家出歌都好寧靜下…..!
因為我另外有一部Touch Mon23寸,windows 10🙏又唔知效果好唔好,唔係好想郁住…請教左你先😂