設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《星球大戰天行者崛起》-劇本先天不足,動作場口搭救...!?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

外界指《天行者崛起》為系列中動作場面最盛大一集... 入場後可證實此話的確非虛,每場動作戲碼幾乎都能以奇觀來形容,即使大家見慣見熟的飛車、駁火橋段在JJ Abrams 手上都可算化腐朽為神奇,拍出如坐針氈的强橫逼力。至於上集導演 Rian Johnson 對原力的解讀在 JJ Abrams 回歸後都有更進一步演繹,超脫大家對原力的理解,將原力運用提升帶另一種奇幻層次。

然而經JJ Abrams處理的故事在節奏上就有點快得過火,開首僅僅用上 5 分鐘的飛躍式敘事已將上集與本集聯係起來,個人來講是相當吃不消,雙眼未趕得住聚焦就火速導入另一角色,節奏出奇急進之餘,與上集《最後的絕地武士》仍存有大量銜接問題...雖說此片動作場面了得,且處處見導演功力及製作團隊心思,但亦難掩劇本上的空洞及利用留白及補完作添食套路... 本集“反派”登場及其動機實在太令人大失所望,草草為 Rey 身世打完場,令鋪陳多年懸念一瞬間被摧毀,相信之前任何一個對故事推測或謠言較此版本富創意。比較奇特是本集 Rey、Poe 及 Finn 的角色性格設定與上集有明顯落差,新角色加入都只能維持在過鏡性質,沒有時間交代太多背景和動機,一衆主角就急忙要完成下個任務...  電影整體是零門場,但亦沒有太多值得深究之處,偶有熱血感動位,但就一定算不上驚喜,以星戰迷來講本作不免是一種遺憾...

#故事:6/10(反派設定可圈可點    正邪交鋒戲碼未夠牽動情緒
#動作場口+特效:10/10 (華麗史詩級規模
#演員表現:9/10(一衆演員非常落力   特別係 Rey 同 Kylo)
#總體評價:7/10 (史詩動作片   扭橋頻率略多且 Timing 略欠精準

評分

參與人數 3威望 +170 金錢 +170 收起 理由
chhanthony + 50 + 50
chopinlau + 20 + 20 報告非常詳盡
小瑟 + 100 + 100 正帖留分

查看全部評分

1萬

行動組版主

電影愛好者x優惠探索者

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章三星玩樂勲章

集結所有星戰原素,只是用了141分鐘,講故事就唔多夠,不如一味打打打
Gundam Theatre (3.5th Generation Home Entertainment System)
TV: Sony KD-65X9500G / KD-65S9000B, Pre-Amp: Oppo HA-1, Amp: Pioneer SC-LX901
4K Player: UDP-LX800 Music Server: Soundgenic HDL-RA2HF
Speaker: JBL(Array 1000, LS-Center, Control-X) + Mirage(Omni 150)
Power Cord: Sound From Heaven Energy II Power Cord, MS Power Cord (Oppo Edition), DC Power: EAhibrid PureDC-B1

鑽石玩家

金耳朵基本學員76-FC 藍寶石勲章

可能禾已經老喇... 始終覺得新不如舊...
硬係提唔起勁入場睇...
Turntable: Yamaha GT-2000L
Phono Preamp: ASR Mini Basis
CAS: Innuos Zenith MkII
DAC + Pre: Goldmund Mimesis 11
Active Speaker: Goldmund Logos Tower

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

我覺得故事冇問題,呢套係星球大戰最後一集,Disney講明拍新野,反派要有新野都留新星球大戰啦!所以我覺得你比故事分數有d低。

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章76星級影音勲章

呢集我覺得最大 BUG 位係 EP8-9 對 REY 身世既解釋係完全持相反論述... 且之前 Sith 個全新設定只係強化版 First Order...  連武器都係流動版死星炮... 有時可能真係大家對呢個系列 + 班底期望極高,可將系列推向另一個頂峰... 但自《帝國反擊戰》同《俠盜 1 號》算得上 Game Changer 後,其餘作品我覺得只屬於不過不失...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Hugo Fok 發表於 2019-12-19 14:59
呢集我覺得最大 BUG 位係 EP8-9 對 REY 身世既解釋係完全持相反論述... 且之前 Sith 個全新設定只係強化版  ...

剛睇完,散場……我叫了一句……WTF

鑽石玩家

hohodog900 發表於 2019-12-19 17:12
剛睇完,散場……我叫了一句……WTF

特別係 Rey 同 Ren 結局既處理就真係變左一個大笑話... 點兜都兜唔返...

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章

Hugo Fok 發表於 2019-12-19 18:25
特別係 Rey 同 Ren 結局既處理就真係變左一個大笑話... 點兜都兜唔返...

今晚七點 k11 睇 imax,

果一刻我都笑左出嚟 😂

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

老實說睇完都好似無睇過d乜咁, 我自己就覺得好悶....我本身都已經算熟star wars電影劇情但有時都唔知佢地想點咁...其實我覺得用d"舊角色"唔係問題, 但用得palpatine, 但講到成個plan, 搞咁多野只係"繼承"?  因之前palpatine練dark side force, 目的就係想長生不老, rule for "ten thousand years", 依家反而咁順灘叫人"你殺我啦, 之後坐我個位"咁?
頭5分鐘已經講了rey身世, 我第一反應反而係咁快開估咁之後2小時講咩? 同埋雖是最後一集但完全唔覺得幾個主要角色會死(無捨命一戰的感覺). 上集的一些感情線今集又無交待 (eg rey同finn, finn同rose), finn以為就死同rey講野最後又不了了之. 感覺finn先係3部曲的主角, 點樣由一個小小的白兵變到3集都食唔同的女...

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Finn同rey一定唔會有野啦!finn同rey想講咩,未到時新星球大戰未交代,不過我估阿finn唔係一個小小白兵甘簡單囉!唔殺palpatine甘樣掂樣有新魔王,到時又叫星戰10呀!