設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Arong2020

[膽機] 初嘗膽滋味 ^.^

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

師兄講得啱、真係好真實好正...!

入門版都感覺到有翻生嘅感覺.....😌
還記得90年初高山劇場睇佢嘅個人演唱會...

永遠懷念..Glenn Frey!

2004年 Eagles: Farewell Tour我又點會錯過呢😑

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-12-14 18:43
多謝各位師兄
小弟新手入坑2聲道8個月,都覺得好正(新手嘅我真係滿意).....而家推對3/5A 金章 ...

好少聽見35a爆得㗎喎

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

音響發燒友微燒 發表於 2020-12-17 00:42
好少聽見35a爆得㗎喎

師兄問得好...我也曾諗過應唔應該出呢幾個字”仲好爆得添” ....(新手又再亂up野請多多見諒!)
之前嗰部M推來計,有啲低頻位某高音部份係聽得都幾勉強嘅..當初以為呢對喇叭低頻承受唔到,打鼓有啲唔到位,冇力,高音也有啲鏢鏢地既.....吾夠清晰(我諗這叫做推唔到)
原來火數夠推嘅話又唔係咁,即使而家開大聲,音樂人聲絲毫沒有減勢,清晰響亮,動態好好,打鼓方面相當實淨、快又收得準,雖然低頻尚欠兩三度..但心口也有被打嘅感覺,相當爽..當然始終一定一定有局限,咁就要睇吓首歌落咩鼓....如果聽 heavy metal 、rock music,如Queen, Bon Jovi, Rolling Stone ,AC/DC就真係唔使旨意聽晒成首歌,冇左首歌嘅味道!
個人覺得呢對4吋左右既中低音巳交足功課了

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
EricTse@FB + 10 + 10 中肯講事實

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

其實呢部膽機可以+ subwoofer...唔知效果又會如何!
我屋企聽細,暫時未有位放....遲啲再諗🙈

銀級玩家

其實全世界出品嘅音響係無完美呢兩個字
音響器材不論平貴只係有咩差咩同個性
記得以前親身聽個阿二叔叔嘅說話玩音響係靠自己修養同功力經驗三方面去發揮任何組合
玩膽機也好玩石機也好都有長短處
要優美斯文聲音就要放棄低音表現
要低音表現就要放棄斯文聲音
玩音響係心路歷程經驗一步步上無一步到位地步
就算用貴價錢去買一套組合都唔能夠另你滿意
夠聽唔錯已經足夠
何必去為差幾多高音差幾多低音不段找煩惱
經驗功力足夠只會另自己套組合可以更上一層樓
你能夠將一套低價組合發揮到有高階音質表現你係音響路上功力經驗進步不小
其實低音口徑細可以聽多啲高音同人聲表現都唔錯
差小小何必去勉強一定要達到那標準自己煩惱

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
Arong2020 + 10 + 10 認同到一個點呀...玩兩對喇叭是正路的..再.

查看全部評分

銀級玩家

Arong2020 發表於 2020-12-17 10:05
師兄問得好...我也曾諗過應唔應該出呢幾個字”仲好爆得添” ....(新手又再亂up野請多多體諒!)
之前嗰 ...

我最近研究咗可以唔駛改線或加粗方法用低成本唔駛一百蚊可以將低音或高音部分加強
其實好簡單一個理論高音同低音速度有時差
只要將單元發聲速度改變小小或慢慢微調到自己要求嘅高低音表現就已經成功

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

EricTse@FB 發表於 2020-12-17 18:17
我最近研究咗可以唔駛改線或加粗方法用低成本唔駛一百蚊可以將低音或高音部分加強
其實好簡單一個理論高 ...

師兄咁堅玩調音

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

今日經過尖沙咀終於換咗20年前安裝嘅拖板用於玩AV機的🙈
平平哋玩住先、砂粒果然少咗😂

1萬

白鑽玩家

老而不

Arong2020 發表於 2020-12-17 20:05
今日經過尖沙咀終於換咗20年前安裝嘅拖板用於玩AV機的🙈
平平哋玩住先、砂粒果然少咗😂 ...

如果連佢的LoRAD 2.5  SPC 都一齊用會仲好
還是好音樂最好.

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

kl122002 發表於 2020-12-17 20:32
如果連佢的LoRAD 2.5  SPC 都一齊用會仲好

真係唔該晒師兄🙏🏿其實我都係睇你另外一個post你提議的😅
我覺得我要換,拖把成20年!
我淨係識玩13amp,價錢又可以...就只有跟!😂
唔知係咪舊嗰個真係太舊,好明顯大改善咗,以為仲未煲好🙈
好!下次順開路買埋佢先👍🏿唔該晒師兄🙏🏿🙏🏿