設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KaManLeung@G

[合併式擴音機] 終於忍唔住入左老麥ma7200ae

銀級玩家

一休大師 發表於 2021-4-2 09:49
老麥依家配搭SF, 都非常容易靚聲! 剛巧機會嚟喇, 飛雲!哈

Hi 大師, how to compare between Maxima Amator and Olympica III SE? Any comments for these two SF? Thank you.
Pre-Amp: Cyrus DAC XP Signature w/PSX-R
Power-Amp: Cyrus Mono X 300 Signature x 4
Streaming Player: Cyrus Stream X Signature
Speakers: Vivid B1
Others: QNAP HS-210, 中村 NSIT-200Q MKII

黑鑽玩家

cs2130 發表於 2021-4-3 17:44
Hi 大師, how to compare between Maxima Amator and Olympica III SE? Any comments for these two SF?  ...

咁犀利嘅! 點解你會知道我兩隻都聽過!哈哈!

其實講真, 好難比較,maxima amator 的確係好過olympica 3, 尤其是低音, 但係買得maxima 我就情願買serafino, 所以夾硬要揀, 我會揀olympica 3!

銀級玩家

一休大師 發表於 2021-4-3 18:07
咁犀利嘅! 點解你會知道我兩隻都聽過!哈哈!

其實講真, 好難比較,maxima amator 的確係好過olympica ...

因為之前有睇過大師你嘅 po,覺得你應該都熟 SF,所以膽粗粗地請教一下
其實我都係幫個朋友問問,事關佢都有興趣對 Maxima Amator,但我只係聽過對 Olympica 3 SE,所以比不到意見佢

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

cs2130 發表於 2021-4-3 19:12
因為之前有睇過大師你嘅 po,覺得你應該都熟 SF,所以膽粗粗地請教一下
其實我都係幫個朋友問問 ...

叫朋友自己去試吓,人人感受及喜好唔一樣,睇評語多數都係無交收

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
一休大師 + 10 + 10 真係非常認同

查看全部評分

黑鑽玩家

bbc701 發表於 2021-4-3 19:20
叫朋友自己去試吓,人人感受及喜好唔一樣,睇評語多數都係無交收  ...

我真係好認同! 我求其抽三個我識嘅hi-fi友, 呢三個 都可以已經好極端, 就算係上午同下午 要求都可以係唔同嘅, 但係信自己, 最起碼唔使後悔

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章

一休大師 發表於 2021-4-3 22:13
我真係好認同! 我求其抽三個我識嘅hi-fi友, 呢三個 都可以已經好極端, 就算係上午同下午 要求都可以係 ...

大師兩邊走都好忙喎,mbl 唔係呢邊出多個post

黑鑽玩家

bbc701 發表於 2021-4-3 23:03
大師兩邊走都好忙喎,mbl 唔係呢邊出多個post

冇呀! 都有幾個原因嘅! 因為我驚喺呢邊出 冇人理我, 第二就係我全部嘅嘢都喺嗰邊, 感覺上比較統一啲呀! 第三 嗰邊個使用模式我習慣咗

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
bbc701 + 10 Respect

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

KaManLeung@G 發表於 2021-4-3 13:28
師兄個聽好大好正

THX.

移民廾多年才有批文將地庫改做,學人有個毒辣房玩。
座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

恭喜樓主,其實我一路都諗住轉會呢部 7200 第一次試嗰陣未能決定。睇完樓主個 post 再下定決心出去試,今次預先打去等人家set 好再試。最終都係守唔著乖乖科水

另外想搭單一問咁多位 ching, 因為我有用 AV 前級Pre-out 去部 7200。說明書講要用條 3.5mm 12V trigger。咁用條普通 3.5mm 音頻線得唔得? 定係咪一定要 mono?

評分

參與人數 3威望 +100 金錢 +100 收起 理由
keke323 + 80 + 80 超正, 一定要加分
KaManLeung@G + 10 + 10 恭喜哂Ching
Big_McIn + 10 + 10 恭喜哂Ching

查看全部評分

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

ivan8313 發表於 2021-4-4 00:28
恭喜樓主,其實我一路都諗住轉會呢部 7200 第一次試嗰陣未能決定。睇完樓主個 post 再下定決心出去試,今次 ...

找一找自己有無收埋的以前PC sound card跟的3.5mm 線,Marantz AV7706話要Mono,但Mono不易有,我現用stereo 3.5mm 一樣work。

PassThru要先做set up,睇說明書。

可能匹配問題,間中會AV7706 stand by後,老麥未能完全Stand by,要重做一次。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
ivan8313 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

座右銘

終生搜尋,為己為人
尊重自己,尊重別人
談吐温文,樂也悠悠