設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 蜜汁叉燒

[重低音] SVS 3000 Micro

星級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2021-6-4 07:11
Youtube 都有幾段片比較KC62 同 3000 Micro, 當然只係齋講, 冇錄聲出嚟嘅, 其中有個人量埋兩隻曲線出嚟比 ...

多謝资訊,跟師兄訂了3000 Micro 预備配Ambeo. 代理話3星期内到.  唔知師兄setting 有時間绒試机未, 希望指示low pass setting , Ambeo 夾3000 micro.  谢謝

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

同你同日收到隻腳,認同SVS一定要買腳

黑鑽玩家

sam8 發表於 2021-7-5 14:29
多謝资訊,跟師兄訂了3000 Micro 预備配Ambeo. 代理話3星期内到.  唔知師兄setting 有時間绒試机未, 希望 ...

我用法係咁. 不過我都係試出嚟, 我唔係專家, 只係非專業咁試下.

我地係直插 Ambeo 個LFE 輸出, 唔存在同其他subwoofer / 喇叭涵接問題, 應該都係唔使開個low pass filter.

3000 Micro 應該開機係-10dB, 說書講話照用呢個音量去cal 最好, 除非輸出依然大大, 先去減細咗先cal. 接好晒線, 係Sennheiser Smart Control 個app 開返subwoofer 輸出, 跟住就係開始重新cal 一次.

呢次cal 其實只係初步, 你之後可能會將subwoofer移位去試邊個位最好, 我屋細其實冇位揀, 所以只係調phase, 我試過用另一個post 教調低音嘅方法去去碟嘅片段調phase, 不過我試咗, 都唔易分, 有幾個phase都好似OK. 我試咗跟另一種玩法, 係手機裝個tone generator, 再用另一個電話裝音量計, 調phase睇吓邊個phase個輸出最大.

其實用tone generator 試到我屋企60-70db 特別大幾個dB, 原本想用SVS個EQ去減, 但又唔知點解好似冇效果.

叫做調好之後, 我再用 Sennheiser Smart Control 再重新cal 一次. 原本覺得係某啲頻段過度強調就好似冇再發生. 暫時好似都幾平順.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
sam8 + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得
XPR + 10 + 10 報告非常詳盡,用家心得

查看全部評分

黑鑽玩家

leung133 發表於 2021-7-5 14:59
同你同日收到隻腳,認同SVS一定要買腳

你收咗貨, 可以試試唔裝咁試試先, 3000 Micro 就算用原廠腳都好定, 定到你唔知佢有冇郁.

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-5 16:59
我用法係咁. 不過我都係試出嚟, 我唔係專家, 只係非專業咁試下.

我地係直插 Ambeo 個LFE 輸出, 唔存在同 ...

師兄 手機裝邊個tone generator ?

黑鑽玩家

XPR 發表於 2021-7-6 10:34
師兄 手機裝邊個tone generator ?

我用Android, 有個app 叫frequency Generator, 我用藍牙駁去sound bar.

可以參考以下post.

https://post76.hk/thread-329023-1-1.html
https://post76.hk/thread-314982-1-1.html
https://post76.hk/thread-263036-1-1.html

星級玩家

多謝師兄詳細解说, 令有一定资讯嘗試.

其實不只一次, 當初買下Ambeo亦是閱讀了師兄其它分享。多謝一直中肯及無私的意见.

黑鑽玩家

sam8 發表於 2021-7-7 12:10
多謝師兄詳細解说, 令有一定资讯嘗試.

其實不只一次, 當初買下Ambeo亦是閱讀了師兄其它分享。多謝一直 ...

師兄見笑啦, 我都係識少少咋, 同大家一樣網上爬文, 誤打誤撞咁玩咋.

大家要求同限制唔同, 我玩法唔一定最好, 大家分享討論玩得更開心.

星級玩家

蜜汁叉燒 發表於 2021-7-7 12:46
師兄見笑啦, 我都係識少少咋, 同大家一樣網上爬文, 誤打誤撞咁玩咋.

大家要求同限制唔同, 我玩法唔一定 ...

星級玩家

師兄,
請再指點一吓,昨天收到3000 micro, 再將線直接連接Ambeo SW out 和3000 micro LFE 。 再查 3000 micro sound output = -10 db, phase 0, low pass LFE.   Ambeo app 內, sub woofer on, 我選room calibration enhancment( 雖然不知有什麼採用),再 由ambeo restart room calibration.  Finalize 後試音。
問題是, 3000 micro 的低音輸出很細,低音仍然由ambeo 輸出。 不知有什麼方法,或我的setting有什麼錯誤,可更改,令低音主要由3000 micro 輸出,而不是ambeo.
多謝指教。