設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: funny1

[喇叭組合] Kef R5,我來了(用後感更新在 #27)

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2022-10-19 19:17
509x?

507Z

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

funny1 發表於 2022-10-19 15:06
小弟因為有主子在,座地就應該安全一點
另外我又覺得新R唔係話咁難 ...

都係好事
代表唔太大力既amp效果已經唔錯
如果都滿意就唔駛迫住換
幾好

到真係有心換或睇到心儀既amp先換

的確對喇叭既潛力真係好高
越比越有

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Benip 發表於 2022-10-19 19:23
507Z

Oh
Z呢代未聽過
咁之前250w 後級差d?

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

que 發表於 2022-10-19 21:16
Oh
Z呢代未聽過
咁之前250w 後級差d?

又唔係差既,但最明顯推出嚟既音場同低頻係好好多的

鉑金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Benip 發表於 2022-10-19 21:19
又唔係差既,但最明顯推出嚟既音場同低頻係好好多的

咁已經係明顯分別了

當年揀左而家套amp
雖然對比過係好過L509X
但都係有時都會覺得如果揀509X都絕對唔會後悔

Luxman其實真係好靚仔
但當年冇揀既一個原因要換架先塞得入

不過除非換屋
否則都暫時唔想換野了

黃金玩家

平民 2CH AMP可考慮YAMAHA,價錢不貴,推力足,音質細膩,我覺得幾夾KEF。

鉑金玩家

差不多聽咗兩星期,,對喇叭亦都慢慢開聲,寫下在下的一些感覺
呢對R5,比起我舊嘅R100bb,高咗幾級,有以下進歩:
1:聲音「乾淨」咗,以前聽咩都有一浸「甜味」,例如聽Janice,鄧麗君等,真係好聽d,但一去到把聲冇咁甜嘅,又例如歌神嗰d,都有呢浸甜味,就覺得唔知點。。依家,播咩歌真係出咩聲,聲音非常中性
2.聲場大咗好多,淡定又輕鬆咗,仲要歌手,加後面嘅和音,真係分番開出嚟,左右喇叭距離有六呎四寸大約,距皇帝位大約兩米半,喺呢個範圍內,個音場夠哂綿密,無咩空洞
3,就算睇bd,聽嘅嘢同包圍感都多咗
小弟覺得,新R比起舊R進歩係唔止一個級別嘅,高音清晰咗,中音準咗,低音乾淨咗爽快咗

可能有朋友要說,funny哥,你用av amp推都咁大分別?推唔起㗎喎我可以話你知,係,真係有明顯嘅分別喇叭離牆7/8寸,慶幸冇咩boom

評分

參與人數 4威望 +110 金錢 +110 收起 理由
kef122803 + 10 + 10
pac + 80 + 80 超正, 即時加分比師兄先!
victor76 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
que + 10 + 10 師兄報告詳盡,真正用家心得.

查看全部評分

鉑金玩家

kstang@G 發表於 2022-10-20 14:17
平民 2CH AMP可考慮YAMAHA,價錢不貴,推力足,音質細膩,我覺得幾夾KEF。

謝謝師兄,昨日在沙田av生命聽過Y記s1200推R5,真係幾好聲但佢高音似乎多過denon唔少(但唔拮耳),唔知聽唔聽得慣
同場順手試埋marantz 40n,denon a110(其實我最想聽1700,但冇display冇得試,本人有個排名在心中

黃金玩家

funny1 發表於 2022-10-24 10:07
謝謝師兄,昨日在沙田av生命聽過Y記s1200推R5,真係幾好聲但佢高音似乎多過denon唔少(但唔拮耳 ...

請問師兄個排名係咩? 我有興趣想知。

鉑金玩家

Denonx6700h 發表於 2022-10-25 18:06
請問師兄個排名係咩? 我有興趣想知。

以下是在下(跟太太意見一樣)個人意見,始終音響要耳聽為實,人人口味不同

當日試機cd係音響展2017嗰隻,陳百強的[今宵多珍重]
最先係yamaha s1200配R5,一開聲已經覺得d聲跟我聽開的天龍有大分別,三頻以高音多一點,但中低頻依然控制良好,成個音場都很立體,很好聽可惜佢好似冇usb dac, 同我個人完全唔好嘅指針

之後行入去試model 40 n推R3,av life擺嘅r3好奇怪,左右距離目測唔夠三呎,幾間分店都係咁,令到d聲有被困嘅感覺,要去av life試r3嘅要注意呢點
先來model 40 n,一開聲,d樂器聲好暗啞,好泣,好慢,好悶三頻裡冇咩低音,音場依然有舊嘢係度,但同yamaha俾唔係嗰樣嘢聽完副歌就叫停
然後店員駁denon A110,即時唔同哂三频感覺同40n係似嘅,但分析力,力水完全兩回事無論d樂器,陳百強把聲,低音,完全分番開哂,正如我前文所述,套r3左右太近,有一大舊音場被困喺呢三幾呎裡面,但依然分得清

小弟排名係denon a110,yamaha s1200(小為弟覺得係口味不同,同埋a110貴多成皮,唔同級數而已),marantz model 40n

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
kef122803 + 10 + 10

查看全部評分