設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[~ 原創影評 ~] 《給十九歲的我》To My Nineteen-Year-Old Self

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

當未睇呢套戲, 只睇左預告既時候, 我會覺得其實佢只係一套算係平淡紀錄色彩既電影...

當睇過後就會明白甚至唏噓...

對人黎講, 有時候並非樣樣事都係一式一樣
對事黎講, 有時候更加控制不到

就咁睇, 佢地係紀錄幾位英華學生由F.1到F.6既成長同經歷
但其實正正就係於香港讀書既大眾共同既經過
而當中更包含對香港黎講超重大既"轉捩點"

我個人比較鍾意睇歷史既故事, 但真係未睇過香港會拍呢類題材黎做電影.
我係一個男仕, 相信好多人仍然會覺得套戲既內容係英華書院--女校, 會唔會唔明白佢地內容上既事呢?

我可以話呢樣野其實唔駛理, 因為大家都係人, 都經歷過學生時代, 考試,
由F.1傻下傻下咁一路讀上去, 當中既人和事, 同埋自己既心理都由呢套戲入面一一帶返出黎.

細個時候長輩都會話...
"依家你可能會覺得件事好緊要, 但當你大個後就明白其實只係小事"

無錯, 一路睇呢套戲既時候就有呢個感覺,
當中更會想到...

如果每個人都有一樣既紀錄, 雖然紀錄時會覺得好無謂同侵犯私癮, 但當長大後睇返已消失的過去, 真係"百般滋味在心頭"

呢套戲絕對推介俾大家入場欣賞, 因為當中既社會事件可能日後唔係想睇就有得睇返, 甚至串流或出碟我覺得都可能有阻礙

評分

參與人數 3威望 +80 金錢 +80 收起 理由
markmak33 + 10 + 10 超正, 即時加分比師兄先!
alleelarry + 50 + 50 超正, 即時加分比師兄先!
bellyjerry + 20 + 20 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

高級玩家

中學生幻想中嘅職業永遠都係美好

例如:馬詠茹港隊
立志警察「Madam」

1萬

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

唔係人 發表於 2022-12-26 20:19

始終都係經過既一種...

呢個經過講出一個好重要既重點, 就係...

"夢想永遠完美, 但現實係殘酷既"

有夢想係好事, 但空談夢想只會變得不設實際, 正如唔食飽又點可以再做落去, 但食飽就要搵食飽既方法
當解決到面前呢個現實問題後, 夢想就可以慢慢去實現...

睇到幾個女仔不同既背景面對現實既方式各有不同, 對人年長後睇返真係一種好難得既歷史回憶.

黃金玩家

唔係人 發表於 2022-12-26 20:19

影片中係馬燕茹
馬詠茹係佢家姐

黃金玩家

2022年最佳港產電影三甲之一

IMG_9382 2.jpg

評分

參與人數 1威望 +50 金錢 +50 收起 理由
Hon + 50 + 50 認同到一個"點"呀!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

good movie

1萬

鑽石玩家

給十九歲的我|英華女學校前校長向校友致歉:作爲發起人責無旁貸

《給十九歲的我》明天起暫停放映 張婉婷︰希望先釐清所有問題

始終都只係旁人道聽途說, 所以等佢地搞清楚晒先仲好.

但其實個人一開始都覺得有D怪既地方反而係...
如果以紀念學校黎講的話, 點解拍左會當戲上畫呢?????

從中我只諗到一樣野, 就係...

"想賺多筆"

黃金玩家

好似講過收益歸英華

黃金玩家

好似講過收益歸英華
但作為父母,睇呢套戲會有較深感受,起碼明日小朋友現在思想。

1萬

鑽石玩家

lamlam10 發表於 2023-2-7 11:09
好似講過收益歸英華
但作為父母,睇呢套戲會有較深感受,起碼明日小朋友現在思想。 ...

如果係咁, 呢舖導演一野食晒...

自己都做過小朋友, 某程度上係自己既遺傳, 反而個社會變成點而影響得有幾深就真.