設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: just_for_uhk

[合併式擴音機] 老麥 Mcintosh

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

樓上位師兄可能搞錯咗 !MA7200 充滿了其他 McIntosh 技術,包括 Autoformers ™為您的每個揚聲器提供完整的 200 瓦功率

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
manid903 + 20 + 20 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

fat6 發表於 2023-3-30 19:36
樓上位師兄可能搞錯咗 !MA7200 充滿了其他 McIntosh 技術,包括 Autoformers ™為您的每個揚聲器提供完整 ...

如果想大D功率就352?? 因為我係用JBL L100,佢係 4 Ohm, 352 係 320W at 4 Ohm

黑鑽玩家

koalaau 發表於 2023-3-30 16:04
7200冇老麥招牌輸出牛。

你唔識野唔好鳩吹誤導人,352 沒輸出牛,7200 先係輸出牛足200w, 建議你答野前做下research 增加內容養份

黑鑽玩家

just_for_uhk 發表於 2023-3-31 00:16
如果想大D功率就352?? 因為我係用JBL L100,佢係 4 Ohm, 352 係 320W at 4 Ohm

玩老麥最值錢就係佢套輸出牛,如果沒,送都嫌阻地方,完

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
terryc + 10 + 10 非常認同呀。

查看全部評分

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

二手MA9000應會更好

鑽石玩家

manid903 發表於 2023-3-31 03:14
你唔識野唔好鳩吹誤導人,352 沒輸出牛,7200 先係輸出牛足200w, 建議你答野前做下research 增加內容養份 ...

係我寫錯,謝謝師兄客氣指正。

黑鑽玩家

just_for_uhk 發表於 2023-3-31 00:16

我個人建議你,放棄MA352,揀7200. 我是現任用家。 我跟你分析點解會推薦你兩者要揀7200. 1) 輸出牛係老麥signature .一般amp 同你講高低去到幾多係沒意思,你問下自己聽歌時,會推到盡嗎? 同時只係某個位可承受力,而唔係衡定輸出能力。而老麥輸出牛,就係不論你推幾多,佢都比足200w 輸出你。物理野點計我唔識,但知道佢個大概原理係咁,詳細專業上官網,問sales. 2) 7200 因為有輸出牛,可以獨立分開當前後級咁用。呢點靈活性已經大過352 好多倍,352 的前膽後石,基本上只賣方便,不是賣音質,我聽過完全沒膽味(個人感受)。  3) 7200,你玩一排聽厭原子粒聲,可以買部純膽前。才是真正前膽後石,一排唔喜歡,拔走條線又聽番粒機聲。再玩耐d. 索性換走7200 買部純後級,膽又得,粒機又得,玩到你唔玩都得, 假設一部352..完全沒廷續性,將來玩update 就成舊賣。 4)好現實,二手市場,352 有沒人放,有沒人問,二手價會如何?
上述純粹分享,基本上玩過老麥,番唔到轉頭,skip 不少時間睇d 二三四線音響。

黑鑽玩家

manid903 發表於 2023-4-2 00:16
我個人建議你,放棄MA352,揀7200. 我是現任用家。 我跟你分析點解會推薦你兩者要揀7200. 1) 輸出牛係老麥 ...

我呢刻的gear AR 膽前+7200 當後級用。若聽厭了,就轉番合併。AR 份膽用兩粒mullard 令老麥陣味,純厚度提升。暫時我好滿意,配搭各人喜好,可能遲d 會換番老麥膽前,但AR 音色較立體,各有不同玩法。如果你買了352 ,沒變化,但優點省位置,一部搞掂。睇自己 (點解個網adjust 唔到d 相)

評分

參與人數 1威望 +20 金錢 +20 收起 理由
just_for_uhk + 20 + 20 學到嘢!!

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

manid903 發表於 2023-4-2 00:54
我呢刻的gear AR 膽前+7200 當後級用。若聽厭了,就轉番合併。AR 份膽用兩粒mullard 令老麥陣味,純厚度 ...

請問如果膽前應該係插邊度?? thx!
Screenshot 2023-04-21 at 10.24.17 AM.png

鉑金玩家

Power amp or inputs 1-5 with HT bypass activated