設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[訊號線/其他線材] Soundgenic x iFi iPower X巧遇EAhibrid PureDC-B1

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
話說朋友屋企準備裝修,
佢啲音響器材暫時唔用住,
之前我已經借咗條日版OYAIDE
AXIS-303GX電源線加個IEC轉
8字頭用落APPLE TV度開心使用中😍

另外我仲借咗部EAhibrid PureDC-B1
電池供電線性電源返來試。
LPS呢家嘢對於我呢啲iFi粉黎講,
當然係用iFI iPower系列嘢架啦!
但朋友講到部台灣製EAhibrid好勁咁😜
咪即管帶回家接駁好煲幾日先,
等今日有少少時間認真聴下。

器材配搭等等詳細就唔講咁多住,
先用PureDC-B1駁好我部
Soundgenic硬碟版試聴,
初步感覺跟iFI iPower頂級Elite降躁
DC變壓器的效果一樣夠靜,比起我
用緊的iFi iPower X要好👌合格收貨。
但係兩者價錢相差好多究竟乜事呢🤔

原來PureDC-B1仲有個電池供電
Mode的,一轉之後聲底靜咗好多,
有啲似入咗錄音室吸音房咁,
樂器,人聲,高低頻都全線升咗一級,
真係幾神奇😱😱😱
如果用影音做比喻的話就近似
OLED電視機的黑色一樣好黑。

襯朋友這段裝修期間,
讓我試清楚這部EAhibrid
仲有啲乜嘢玩法先😎

銀級玩家

剛睇完超級瑪利歐兄弟大電影,
諗起EAhibrid PureDC-B1仲有個
USB-A 5V電源輸出可以咁玩法喎😍

8000蚊電池供電線性電源來推
6000円任天堂紅白機CLASSIC MINI
玩Mario🤣🤣勁過我部AppleTV換哂
HDMI LAN 電源三條線的比例好多啊~

鉑金玩家

三星玩樂勲章

TWKStefan@G 發表於 2023-7-1 19:35

iFI iPower 請問 sony a9用唔用到嘅呢???

黑鑽玩家

TWKStefan@G 發表於 2023-7-1 19:35

正喎。唔個個5v USB 仲有咩機用到,可以物盡其用👍

銀級玩家

littlefat69 發表於 2023-7-2 00:29
iFI iPower 請問 sony a9用唔用到嘅呢???

你A9部主機好似係插火牛的!?配翻匹配輸岀電量的iPower應該可以用得到喎👍

鉑金玩家

三星玩樂勲章

TWKStefan@G 發表於 2023-7-2 10:51
你A9部主機好似係插火牛的!?配翻匹配輸岀電量的iPower應該可以用得到喎👍 ...

我就係唔係好明, 用咗ipower 直接插入 拖板就可以?
唔需要用電源線???
同埋唔係好識搵 冇a9係 幾多V

鉑金玩家

三星玩樂勲章

TWKStefan@G 發表於 2023-7-2 10:51
你A9部主機好似係插火牛的!?配翻匹配輸岀電量的iPower應該可以用得到喎👍 ...

本身我係 火牛再用 audioquest NRG-Y2 電源線, 如果改用iPower 火牛會更加好???

銀級玩家

iPower牛有降噪效能,相比原裝牛要好吧👍你睇翻A9隻原裝牛輸岀幾V幾A,跟住買就可以

銀級玩家

thesun 發表於 2023-7-2 10:04
正喎。唔個個5v USB 仲有咩機用到,可以物盡其用👍

係啊,如果用條USB A to 2.5/2.1mm線應該可以用黎推啲較低耗電5V1A的5 port lan switch或HDMI switch等等可物盡其用啊💪

鉑金玩家

三星玩樂勲章

TWKStefan@G 發表於 2023-7-2 11:38
iPower牛有降噪效能,相比原裝牛要好吧👍你睇翻A9隻原裝牛輸岀幾V幾A,跟住買就可以 ...

但我而家係用原裝火牛加Y2, 再加一個濾波器拖板,咁其實足唔足夠呢???