設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: eggcake92

[喇叭組合] 求救-突然有一邊 speaker發聲變蒙

黃金玩家

eggcake92 發表於 2023-7-3 14:05
係,收到!謝謝,剛問緊佢,等回復。

即係要搞分音器d電容?我唔曉呢d,求教 ...

電解電容(金屬殼有包膠皮果d)用左十幾廿年既會變值, 用相同數值換咗佢就得, 唔係摩機, 只係回復青春.
如果手痕, 小小建議:
1) 換番對正常高音 (要一對換)
2) 換電解電容
3) 用粒磁石吸下d接線柱, 同絲母, 如果吸到就表示有鐵成分,會感磁不利音頻, 最好換咗佢
第2,3項都係有限錢, 一百幾十的事.
換箱內線, 薄膜電容, 電阻都可以, 但本大利小, 如樓主無改機經驗, 以RC-70來說, 不是太需要.

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
路西華 + 10 + 10 學到野!長智識!多謝師兄。

查看全部評分

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

wanggogh 發表於 2023-7-3 17:35
電解電容(金屬殼有包膠皮果d)用左十幾廿年既會變值, 用相同數值換咗佢就得, 唔係摩機, 只係回復青春.
如 ...

好深,試下

星級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

eggcake92 發表於 2023-7-3 19:03
好深,試下

昨天訂左一對全新高音,今晚到货
$310元

鉑金玩家

wanggogh 發表於 2023-7-3 17:35
如 ...

睇嚟好簡單嘅,我試過見到朋友將801(大肥婆)差唔多好似你所講的去改做,聲音變得好好多。我也學着買埋差唔多咁嘅嘢,結果聽起來總係覺得跟朋友嘅有一段距離,請朋友來看一看,發現只係焊錫那一關我已經唔合格,後來請朋友全部焊位幫我重焊一遍,聲音立即唔同晒。所以如果唔係辣雞友,自己摸改真係要三思。

rmk/ dd 14/07/23  FYI.

https://www.mobile01.com/topicdetail.php?f=348&t=6814367
(香港政府忠告市民,Leica危害健康)

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

換對新嘢!! 依幾十年, 物料進步,加工技術改進哂,而且啲强磁勁無倫,比以前啲喇叭勁好多!!!
Pre: Nuforce P9    Power: Manley 100/240W Monoblock   Speaker: Tannoy Revolution XT 8F
Turntable: Dual 1219   CD: Onkyo C-7030
AC Regenerator: LITE P100

鉑金玩家

percyt156 發表於 2023-8-29 17:23
換對新嘢!! 依幾十年, 物料進步,加工技術改進哂,而且啲强磁勁無倫,比以前啲喇叭勁好多!!! ...

認同,今天新款書架喇叭低音大多只有6.5寸或以下但用同一部amp推出來低頻却比40年前8寸要多(當然要部Amp有返咁上下質素)。