設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[Music Streamer 串流播放機] 買左taobao 的播放器,發覺效果好差

銀級玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x
本身用TEAC PD-301 CDPLAYER ,但發覺每隻CD 只係一兩首歌,要成日換CD 好煩,而TEAC PD-301 播USB 手指的WAVE 聲音較硬,於是起TAOBAO 入左部清風DV20 用黎播WAVE

https://item.taobao.com/item.htm ... p;abbucket=7#detail

雖然清風DV20 話用PCM1794 ,但出黎的效果好差,聲音濛,高音和低音都好差,直頭好卡式錄音帶FEEL,但TAOBAO 用家的意思又話好好

相返TEAC PD-301 用PCM5142,應該較PCM1794 低級,但音場較大,高音較出,低音較勁,分析力同PC1794 差不多

而我試過用清風DV20 播HIFI TRACK 買的WAVE, 發覺效果都係咁差, 所以應該唔關WAVE 事

其實係PCM 1794 比PCM 5142 差? 定係一部機除左睇DAC, 仲要睇其他設計如POWER SUPPLY?

白鑽玩家

仲有opamp 不過音響未必1+1+1=3

白鑽玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽鑽石勲章

呢個要睇廠家功力怎樣

除左dac還有其它好多配合如線路,用料,電源等等

舉例9038pro好多廠都有用

聽過4部由2k到9k結果是一部比一部好

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

其實幾舊水有聲出已經感恩...

鉑金玩家

ddd

76 榮譽VIP勲章

我買過 BRZHIFI AKM4499 (高級版) 全平衡數字音頻解碼器,幾好喎。

黃金玩家

just_for_uhk 發表於 2023-10-27 08:29
其實幾舊水有聲出已經感恩...

認同。正如無可能幾舊水對喇叭會好聲啩?

黃金玩家

其實樓主你認該諗下你追求嘅係享受質數定方便?你都覺得聽CD比聽WAVE好,仲煩D乜?如果排下隊食餐好D嘅,我寧願食好D。換隻CD要好耐?你真係咁趕時間?

黑鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章

又要平,又要靚。無言。

鑽石玩家

76 榮譽慈善家勲章76-FC 藍寶石勲章

路西華 發表於 2023-10-29 03:17
其實樓主你認該諗下你追求嘅係享受質數定方便?你都覺得聽CD比聽WAVE好,仲煩D乜?如果排下隊食餐好D嘅,我 ...

同埋樓主無講佢點rip個wave出嚟,我為咗rip wave 特登日本入部pioneer bluray rom,又換過隻牛又買過條usb線,講真,一個mac嘅combo rom都rip到架
我rip完 D wave係A6聽又唔覺硬

銀級玩家

MDLP 發表於 2023-10-26 23:15
仲有opamp 不過音響未必1+1+1=3

我發現原來有兩個因素影響

1. Teac CD Player PD-301 本身用DENKO BROWN POWER CABLE ,而部清風DV20 就用DENON BLUE ,當清風DV20 轉返用DENKO BROWN 之後,高音出返黎,有返線條,聲音無咁濛

2. 清風dv20 要把音量開到2/3 或以上先會開聲,即高音和低音先會出返黎

我發覺清風dv20 播ape 聲音會較尖和硬,會有少少似mp3 果種感覺,播wave的聲音較柔和

同埋可能清風DV20 用PCM1794,人聲和樂器聲可以分得好開,唔會人聲同樂器聲那埋一齊,同埋PCM1794 可以聽到好細緻的聲

例如歌手唱歌時因為唔夠氣,唱每一句歌詞之前的吸氣聲都好容易聽到