設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: kingyan

[重低音] M&K 水貨集中討論

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

今天才發現我的 V12+ 長期停留在 ‘藍燈’,不會轉 ‘紅燈’,就算我沒有開啓我的 AV amp 一段時間。

已找到原因 !!!
BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

鉑金玩家

ac388 發表於 2024-4-2 08:40
今天才發現我的 V12+ 長期停留在 ‘藍燈’,不會轉 ‘紅燈’,就算我沒有開啓我的 AV amp 一段時間. 有沒有 ...

機背有個Auto switch. 如果On就應該會自動熄機,如果Off就會長著。師兄試試.

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝🙏🏻 原因是我沒有撰 Audio Sense , 只撰了Always On ! V12+ 是沒有 Auto On 這掣的
BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

黑鑽玩家

76 榮譽VIP勲章

EpoWU@FB 發表於 2024-3-28 20:13
V12+攞去維修嘅時候拆出嚟嘅零件, 大家可以比較一下~

二塊底板都唔同 即係流野?
平有平玩 貴有貴玩 最緊要唔好比器材玩

星級玩家

近排睇到好多ching都入咗水貨,見咁抵玩搞到我都有d興趣換咗隻十仔,但我有個問題😅如果我擺隻V15+係個實木音響架入面會唔會d聲冇咁好或有其他問題呢?
因為如果要換我淨係諗到可以放係呢個位,如果唔要中間個層板岩岩好夠放隻V15+😅(520*500*520)
同埋我係間房玩得120呎左右,定係V12+都夠呢?定係有大買大?

希望有ching解答我嘅問題🙇🏻‍♂️🙏🏼

銀級玩家

三星玩樂勲章

RMC 發表於 2024-4-5 12:14
近排睇到好多ching都入咗水貨,見咁抵玩搞到我都有d興趣換咗隻十仔,但我有個問題😅如果我擺隻V15+係個實木 ...

其實好多超低音嘅用家都唔可以放喺最佳嘅位置,但近年因為多咗房間較正效果會好好多。 其實以師兄房間嘅尺寸,唔需要用太大嘅超低音,但當然每個人嘅需要同感受都唔同。由於小弟同時擁有V12+和V15+ ,V12+在揼心口的衝擊力和其它小形喇叭的銜接是會好一些 ,相對V15+在深潛和營造氣氛的時候會強一些, 有些場景的低音,小尺寸的超低音就是永遠聽不到。雖然部分特性還可以在後天在EQ調教,但我相信未必每一個人都是調教EQ的高手,而EQ 調教起上來,錯的機會絕對比對的機會大, 尺寸方面要留意返,底部仲有膠腳,背後要預插線位~

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

ac388 發表於 2024-4-2 08:57
多謝🙏🏻 原因是我沒有撰 Audio Sense , 只撰了Always On ! V12+ 是沒有 Auto On 這掣的 ...

Audio Sense就係auto on
呢度俾用家調整無訊號收到轉stand by既時間

銀級玩家

三星玩樂勲章

近排睇到好多ching都入咗水貨,見咁抵玩搞到我都有d興趣換咗隻十仔,但我有個問題😅如果我擺隻V15+係個實木 ...

另外要提一提師兄,由於超低音嘅震動力非常之大 ,唔應該將其它器材放喺同一個架度 ,如果師兄個架係分開兩邊嘅 ,可以移開少少 ,唔好畀兩個架接觸到~

評分

參與人數 2威望 +40 金錢 +40 收起 理由
LeoChin@FB + 10 + 10
cakecake + 30 + 30

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽貢獻勲章

Subwoofer 如果放入影音架而又直接碰到個架, 真心唔好
唔好聲之餘重會影響到其他器材

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
EpoWU@FB + 10 + 10
LeoChin@FB + 10 + 10

查看全部評分

星級玩家

EpoWU@FB 發表於 2024-4-5 14:37
其實好多超低音嘅用家都唔可以放喺最佳嘅位置,但近年因為多咗房間較正效果會好好多。 其實以師兄房間嘅尺 ...

明白,咁嘅話可能都係諗V12+,我都驚間房咁細買隻V15+好似會大過頭,個音響架可以分開㗎