設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: ronan

[討論] 請推介藍光機

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

nippon 發表於 2024-1-21 09:08
其實真係未見識過,國內blu ray正版,唔知質素如何?樓主可否告知那裡可以購買,想買隻同美版港版比較吓! ...

好耐之前起上海的書局買過DVD, 因為香港買唔到
內地正版DVD 的質素其實同老返差不多

但BD 係點就唔知了

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

ronan 發表於 2024-1-21 13:24
好多謝咁多位師兄的分享, 上網搵過資料, 原來仲有部PANASONIC樂聲牌 DP-UB9000GH1 4K Blu-ray 播放機
呢部 ...

咁不如直買UB9000啦,過萬蚊一部,同X700 兩千幾一部邊有得比,
慳返兩千幾買多幾隻實體碟好過

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

:o) 發表於 2024-1-21 13:30
咁不如直買UB9000啦,過萬蚊一部,同X700 兩千幾一部邊有得比,
慳返兩千幾買多幾隻實體碟好過 ...

部UB9000現在減價了,大約$8900,低買過以前好多。

評分

參與人數 1威望 +6 金錢 +4 收起 理由
:o) + 6 + 4 咪係囉,唔使諗咁多,有筆直就去啦.

查看全部評分

星級玩家

:o) 發表於 2024-1-21 00:40
強國正版我手上剛好有三隻,係淘寶買既,無論封面紙個盒同埋隻碟,拎上手都同香港正版甚至其他國家嘅正版 ...

師兄請問大陸正版同老番有冇大分別?

鉑金玩家

三星玩樂勲章

rach 發表於 2024-1-20 20:08
睇內地碟用內地機, 絕配!😎

內地碟係咪指老番呢?
我都唔知我部碟機讀唔讀到😅

鑽石玩家

香港加油

76-FC 綠翡翠勲章76 榮譽鑽石勲章

HelyCat 發表於 2024-1-21 16:36
師兄請問大陸正版同老番有冇大分別?

肯定好大,我上面貼既MI1-3正版4K,除左係簡體字外,
基本上個盒,封面紙既用料同印刷質素,以至隻碟同內容,
同港版係一致既。

不過我就無見過老番有4K

鉑金玩家

三星玩樂勲章

:o) 發表於 2024-1-21 11:42
最近係呢個價,我7月時買貴d,
不過我都係主張有港版買港版,幫襯返香港店,
唔係派拉蒙跟埋迪士尼咁唔出 ...

老實講內地正版一啲都唔平, 咁我會買返港版算數

星級玩家

:o) 發表於 2024-1-21 17:13
肯定好大,我上面貼既MI1-3正版4K,除左係簡體字外,
基本上個盒,封面紙既用料同印刷質素,以至隻碟同內 ...

價錢真係唔平......

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章

nippon 發表於 2024-1-21 13:57
部UB9000現在減價了,大約$8900,低買過以前好多。

ub9000ghi 有個吸引之處,就係有獨立cd 的dac es9038
我依家本身都有部cdp teac pd-301, 聽歌都好滿意,美中不足係因為slot in 入碟,始終cdp 用tray 先有cd 機feel

但ub9000ghi 的dac 又好似差過teac pd-301

因為前幾年covid 問題無得開演唱會,所以好少睇藍光演唱會,但最近出左李克勤同郭富城演唱會所以先睇用返部philips 9700, 我諗都係睇定d 先,如果遲d 多返明星出演唱會碟,先買ub9000ghi 都未遲

白鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

ronan 發表於 2024-1-24 22:25
ub9000ghi 有個吸引之處,就係有獨立cd 的dac es9038
我依家本身都有部cdp teac pd-301, 聽歌都好滿意, ...

機唔等人,日本本土,ub9000已停產,再等到時唯一日本牌子可能都停售。況且見師兄三年前已post話換機,唔通真係一等再等,一睇再睇,三年又三年!享受係自己,慨然一心想換機,比d決心出擊!活在當下,享受人生!