設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KeithChan1@FB

[討論] 請教大家屋企入面既喇叭配置組合,係咪一定要全部同牌子配置係最好?

白鑽玩家

三星玩樂勲章

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-16 09:17
Haha 即係chario 個對用黎聽歌,買多一對前置用黎睇戲?

對,chario未必適合炸機,稍後你來舍下毒氣室睇下毒唔毒到你

銀級玩家

avsuperman 發表於 2024-3-16 10:30
對,chario未必適合炸機,稍後你來舍下毒氣室睇下毒唔毒到你

如果我前置買返一對 衛星喇叭 cambridge audio , 同後置 砌返同一個系列, 咁樣嘅話聲音咪會平衡啲?因為同一個系列

白鑽玩家

76-FC 綠翡翠勲章三星玩樂勲章76 榮譽貢獻勲章

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-16 10:52
如果我前置買返一對 衛星喇叭 cambridge audio , 同後置 砌返同一個系列, 咁樣嘅話聲音咪會平衡啲?因為 ...

千祈唔好咁做

銀級玩家

AskaLung@FB 發表於 2024-3-16 11:20
千祈唔好咁做

請指教

黃金玩家

same sentiments here...
前置喇叭至少要有3寸半至4寸半嘅低音單元才能搭配至少6寸至10寸嘅Sub仔做前置。

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-16 11:45
same sentiments here...
前置喇叭至少要有3寸半至4寸半嘅低音單元才能搭配至少6寸至10寸嘅Sub仔做前置。 ...

咁如果我想加多一對cambridge audio 做前置,又唔想要座地,有什麼好建議?

鑽石玩家

76-FC 藍寶石勲章

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-14 00:02
傳統上,由鐳射影碟時代開始,一般都係會建議前置三聲道出自一個廠家會確保前三聲道嘅音質一致。 ...

絕對同意👍
BenQ W5700 I LG 65 C1 I HDfury Vertex 2 I Marantz AV10 I Krell S1500 I Emotiva XPA5/2 I Oppo 203 I Eversolo A6 ME l Wilson audio SabrinaX l MK S150 750 V12+ I JBL Control X I KEF Q50A

黃金玩家

KeithChan1@FB 發表於 2024-3-16 10:52
如果我前置買返一對 衛星喇叭 cambridge audio , 同後置 砌返同一個系列, 咁樣嘅話聲音咪會平衡啲?因為 ...

如果喺提升"旅途"上,你因預算或空間受限制,不如考慮下我以下逐步升級建議:
1. 先 添加/提升/替換Sub仔。
咁,宜家用緊嘅前置喇叭可以續用,添加/提升/替換 可以因低音單元夠大,可以應付 前/中/后/頂 聲道嘅低音壓力吸收。
2. 添加功能比較濶嘅前置喇叭。
哩個第二階段提升,視乎你選嘅喇叭低音單元有幾大,經過X-Over設定可減低sub仔吸收前置聲道低音壓力。若視聽空間有限,必需/祇有 書架喇叭體積選擇,前置sub仔就必需夠大。
3. 後置聲道必須長大。
Cambridge Minx衛星喇叭唔係唔好,祇係因爲其單元過細,必須要有X-over設定喺150~200Hz嘅sub仔搭配,才能發揮到位。如果受制于空間,一體有高低音單元,2.5或3寸小喇叭可以承受現代電影聲效壓力更加好。
4. 可有可無~~~
選擇性放大器提升。。。哩個就睇你自己要唔要提升啦。。。

銀級玩家

Ed.YEUNG 發表於 2024-3-16 12:19
如果喺提升"旅途"上,你因預算或空間受限制,不如考慮下我以下逐步升級建議:
1. 先 添加/提升/替換Sub仔 ...

完全明白曬師兄 好詳細 基本上我都唔會特別換走個sub
或者加住
如果真係要去提升都係諗住喺前置加多對喇叭
但係諗緊加邊一隻款好啲?
本身對chario喇叭已經 有一個七吋低音單元
可能玩影音分家
chario我淨係用嚟聽歌
睇戲就配過對新嘅前置喇叭

黃金玩家

如果選擇添加前置喇叭,我建議你選嗰D低音單元有8至10大嘅座地,因爲書架喇叭通常低音單元無8寸咁大。
考慮到你中置KEF係英系嘅,我就建議你試聽MISSION或WHARFEDALE產品,比較"武得"。
如果係美加品牌,POLK,KLIPSCH,PARADIGM,JBL或ENERGY都比較粗獷D。