設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: lunerelf

[喇叭組合] 好煩,關於選擇一對聽歌喇叭.

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

正過805d?
lunerelf 發表於 2010-8-31 21:50

PROAC D18 肯定好唔過805D...
你下次買個陣時去B&W SHOWROOM 講明話用AV AMP 推...睇下你接唔接受到...接受到...咁玩1年...儲錢換AMP..我好肯定講...PROAC D18 除佐低頻有機會比805D 多同埋易推之外...咩都唔夠805D 好...

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

一隻805D夠買一對D18喎。

進階玩家

showroom可以比你咁試架????咁好?????????????????

PROAC D18 肯定好唔過805D...
你下次買個陣時去B&W SHOWROOM 講明話用AV AMP 推...睇下你接唔接受到... ...
francis_leung21 發表於 2010-9-1 01:23

專業玩家

76 榮譽VIP勲章

showroom可以比你咁試架????咁好?????????????????
lunerelf 發表於 2010-9-1 10:03

其實SHOWROOM 你可以要求咩SPEAKER 配咩AMP..不過要預先打電話BOOK 定...我記得B&W SHOWROOM 有AV AMP..

星級玩家

T&T

回復 1# lunerelf

ching有冇聽過法國jmr這個牌子的喇叭,
如果未聽過不妨去旺角showroom聽聽
http://www.micaudio.com.hk/html/JMR_MICAUDIO/JMR_index.html
平有平玩,貴有貴玩.
玩的開心玩的滿足先係最重要
知足常樂!!! ^++++^

星級玩家

攝影狂

76-FC 藍寶石勲章

回復 83# lunerelf

研究左都一排,諗好末?
Mac-air/pro+DAC:Redbox+Sony BDPs790+Gryhon Bel Cant pre-amp+TX-SR707+PSAUDIO-200plus+B&W-804s+DlY:REVEL DlY中置+SURROUND:B&W- SCM8+DIY-REVEL+SUBWOOFER : Velodyne DD10吋

進階玩家

未,而家重駁緊對大牛龜,因搬屋關係C父幫我地拉左D垃圾線,
因而發現多一樣野,原來條線連個音箱個表現都會被改變.
而家用左SOUND FROM HEAVEN的線駁左個大牛龜,
D聲同以前唔同左樣,尖同清左好多,低頻個量重要明顯厚左好多.
但問題黎勒,因為咁連隻大牛龜個味道都唔同左樣...尋晚女友返來話好嘈添.
咁即係話,你去試聽左個喇叭,只要佢用唔同AMP,唔同PLAYER,唔同線出來原來個聲根本都可以好唔一樣.
咁你其實走去聽來聽去到底有無乜野真係可以比你參考到呢?
原來係唔多囉個人覺得....

回復  lunerelf

研究左都一排,諗好末?
yeungone 發表於 2010-9-8 23:51

進階玩家

購物係一個過程,係一種享受,不應覺得好煩,
805d係好野,女朋友又鍾意咪帶佢番屋企囉,
一步到位好過你第日心思思左換左換,二手又有價有市,
amp方面嘛,咪慢慢上彈,第日敗部2ch囉

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ching, 我買左PARADIGM, 聲音好清,分析力好,而家煩緊買唔買INT.AMP OR MARANTZ SA15S2.我都同意試機受影響的因素實在太多, 都唔知係試緊D線定部AMP還是SPEAKER, 因為一個改動又唔同哂, 只好當作一個學習過程, 不過學費就好貴.

進階玩家

C兄你買左邊對呀? MONITOR?STUDIO定SIGNATURE?
我同女友勁滿意PARADIGM的表現,唯獨是交響樂就層次感點都係唔係好好.
但今次試左SFH,有可能佢夾呢條線會有D驚喜....

ching, 我買左PARADIGM, 聲音好清,分析力好,而家煩緊買唔買INT.AMP OR MARANTZ SA15S2.我都同意試機受影響 ...
doordoor999 發表於 2010-9-16 15:03