設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Nan7yo

[喇叭組合] 第一次開大箱 - Sonus Faber Toy Tower (9/4報告在post#2)

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

你對隻XQ10有乜不滿?
因為小弟有D想入隻XQ20黎玩。
請比D意見小弟!
edison133 發表於 2011-4-11 13:12

我又唔係對隻XQ10有不滿,只不過依家對兩聲道(自從買左人生第一部INT. AMP之後)有更高要求,想買隻對聽歌表現好D既喇叭,始終XQ系列個人覺得用係AV影音既表現較優性,如果用AV AMP聽歌係無問題,但係用係INT. AMP上面會無咁夾(除非XQ40),所以如果你諗住聽歌多過70%以上既,以XQ20既全新價錢可以有更多選擇,當然XQ系既外型黎計,可以話係WIN晒市面大部份既傳統喇叭,如果要襯埋家居既佈置裝潢,更加可以話係不易之選,我亦曾經考慮過Proac喇叭 ,不過身價再高一點,但係結集咁多位CHING既意見,應為聽歌仔好得,對一D動態較高既AV場面就一般!

因為小弟尋日都去過試近期人氣急升既SONUS FABER(TOY BOOKSHELF),試完都係覺得高音較尖,力量始終不足,16/F"天X"直言,始終單元較細,玩味性較高,游走左友成幾層,有幸試到近期"豐宅"都轉左入貨既PMC喇叭(今期76家訪既主角都係用佢既座地),可以話係一試難忘(中性喇叭),尋日再扒下文,得知原來仲有新既I系(豐"宅"賣街貨)更加適合民用,可惜既係身價更高(入門級既DB1i面價都要$10.9K),OUTLOOK亦都比較老套,如果你想入手XQ20既,不妨可以去"豐宅"一試PMC(MADE IN ENGLAND)既喇叭,話晒唔買都可以聽下,當然苛包自然亦都會水漲船高,買得XQ20既,當然唔會滿足PMC既入門級,更高一級既TB2i($13.8K)可能會更岩你好味!(低音紮實,沒有一點兒鬆弛,音場寬闊伸延度高,有著座地喇叭既質素,二手價亦都硬淨,不過知名道就一般!

P.S. 好似騎劫左Nan7yo hing既post,真係唔好意思!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

黃金玩家

Thanks lamdog ching!
等我又去試聽下先!

高級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

Nan7yo hing,

我今日去聽過隻toy bookshelf,真身真係好細隻,真係想唔讚下你既攝影技術都唔得,我仲以為你個 ...
lamdog 發表於 2011-4-11 01:45

哈哈, 我無用魚眼鏡放大架  

PMC都係好野, 我只係朋友屋企聽過一次, 所以比唔到好多意見, 但呢度應該有好多CHING比到意見你架~

高級玩家

我又唔係對隻XQ10有不滿,只不過依家對兩聲道(自從買左人生第一部INT. AMP之後)有更高要求,想買隻對聽歌表 ...
lamdog 發表於 2011-4-11 18:07

唔客氣喎, 一齊討論唔同野仲開心啦

高級玩家

Thanks lamdog ching!
等我又去試聽下先!
edison133 發表於 2011-4-11 18:47

KEF唔同價位都有好野, 睇係BUDGET幾多一次過試埋丫

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

唔客氣喎, 一齊討論唔同野仲開心啦
Nan7yo 發表於 2011-4-11 19:21

see u tmr!
INT. AMP : soulnote a1
CDP :soulnote c1
TV :LG OLED GX55
AMP:Pioneer SC-LX89
BDP:PHILIPS 9700
前置:ATC 20
中置:KEF XQ50c(AQ)
SUB仔:SPL1000-ULTRA

高級玩家

see u tmr!
lamdog 發表於 2011-4-11 21:01

See you! Remember to bring CD to test ar~

黃金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Nan7yo hing 屋企好似將軍澳某屋苑。?

高級玩家

Nan7yo hing 屋企好似將軍澳某屋苑。?
aj2008 發表於 2011-4-11 23:46

唔係啊,D地產商搞到D屋苑都千篇一律
個個都比地產商扼哂D錢,但換嚟只係好少地方玩AV或音響  

高級玩家

回復 68# aj2008

見你個System用Naim Amp,但唔用Naim CDP係咪有原因㗎?
PS Audio DL III 係幾正呢

但Astintrew A3000係咩呢?(transport?) 係Google serach唔到場正確嘅答案