設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[合併式擴音機] 試左好多套16-31K嘅西裝(已買入Marantz SA11s2(p12)+Luxman 505U(p14))

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

新手想買20K左右 CDP + Int. Amp!多數聽人聲(鍾意偏厚,暖,甜),Jazz,中至慢歌(速度唔好太慢), 或幾件樂器音樂(有一定分析力),絕少rock野或大棚野。

試過幾套机:
1 .Creek Evo 2 Set(=11K) + Epos 書架喇叭 or Triangle Esprit-Antal Es
2. Creek Denstiny 2 Set(=30K)+ Triangle Antal Es
3. Marantz KI Pearl lite Set(=16K) + Elac F243 or F247
4. Marantz 15S2 Set(=20K) + Elac F247
5. Roksan k2 Set(=22K) + Elac F247
6. Atoll 100SE Set(=27K)+ LS3/5 or Triangle Esprit-Altea Ex
7. Spark CDT-100 (8K) + Spark 胆機 (8k) + 意大利書架喇叭
8. Audio Flight Three(?) Set(=31K)+ MA RX8
9. Marantz SA KI Pearl lite (7.8K) + NAD Int. amp (8K)+ Elac F243
10. Cary-Concept series CDP 1 (12K)+ CAI 1 Int. Amp (10K) + Elac 310 inside black
11. Nami CD5i2 (13.6K)+ amp 5i2(12K)+Pro Arc D18(2K speaker cable)
12. Roksan K2 set (特價18K)+ Roksan Speaker
13. Roksan M1 set (特價21K)+ Roksan Speaker
14. Roksan M2 set (36K)+ Roksan Speaker
15. Marantz SA ki pearl lite(8K)+ Luxman 505U (22K) +unknow speaker
(以上型號或會寫錯)

由於係新手加木耳,只係憑個人感覺形容各組合嘅優缺點:

1. 歐洲組: Audio Flight 和 Atoll幾相似,有分析力,音樂感好,尤其絃樂,中快速度,人聲爽唔算厚暖甜;但試超慢歌(蔡琴)唔太適合,好似拖住拖住,人和音樂各有各走。31K 嘅Audio Flight好過27K嘅Atoll 100。

2. 英國組: Creek 和 Roksen K2又好相似,分析力,音樂感都好,中速度,人聲爽,算厚暖,唔算太甜,聽jazz非常有味道,以接近30k嘅Creek Denstiny 2石機有膽味,聴蔡琴慢歌非常正! 好過20k嘅 Roksen K2。(Creek Evo 2推書架聴鄧麗君還可,推座地聽蔡琴唔掂,其他歌無試過!)

3. 日本組: 馬仔新舊組合,一貫以往聲底,柔,厚,暖,甜;幾啱聽本地流行曲及中至慢歌;分析力同音樂感新ki比S15稍優,人聲爽啲幾啱用AV bypass玩埋Movie 同演唱會,但分析力同音樂感同歐洲机仍有一段距離。
4. 國產膽机: 太多牌子唔識,玩膽亦需要太多學問,買錯好難放番出去,所以會等夠經驗先玩!唔諗住!
5. 美國机: 一開聲已經感覺通透,音塲闊,空氣感唔錯,人聲中性無味精視乎比什麼類型曲目,整體都好平均!
由於試机分開幾次,唔同環境及配置,加上有啲sales試唔夠兩分中就不斷係你耳邊催眠咁講野,所以有聽錯亦都唔奇!希望各位師兄指正。

綜合以上感覺:
英國機應該幾啱我, 但唔知真唔真?

但超過30k價錢可以諗下其他組合,好似505u(21k)+馬仔新ki cdp(8k)。

我希望揀套機(唔一定要西裝), 係要平衡價錢,聽感,function和將來升級二手價值! 咁係咪馬仔fit啲呢?

另想問主要會影響分析力,音樂感,人聲厚薄聲,會係CDP 定Int amp大啲呢?

謝謝各位師兄!

黃金玩家

看到師兄主要用Triangle及Elac試
請問師兄用甚麼speaker, 將來會不會換speaker?
自己用開Triangle speaker, 高音要相當的時間run in, run in後中頻會更豐富, 更柔和, 在外面的showroom試總是覺得比較搶
師兄可以試試Cary Audio CPA 1 + CAA 1, 自己配cd player或cary的cd player, 配Triangle的speaker應該相當不錯而平均的表現

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

點解唔試埋Y記A-S2000嗰set呀?

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

鍾意偏厚,暖,甜中至慢歌(速度唔好太慢):師兄應該試下膽機好喎!

2萬

黃金玩家

分析力,音樂感,人聲厚薄聲:

CDP同喇叭會大影響啲!

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

用iphone覆都唔係幾好,寫完一大輪,斷線就無晒要重新寫過,真吹漲!

專業玩家

看到師兄主要用Triangle及Elac試
請問師兄用甚麼speaker, 將來會不會換speaker?
自己用開Triangle speaker, ...
ttthhhkkk 發表於 2011-4-28 13:08

多謝師兄意見!師兄真係挑通眼眉,我係用Triangle Antal。

用Elac試機,係大部份師兄係show room都試呢隻牌子,我咪排隊試囉!但兩隻根本唔同聲底。

最初隻Triangle番泥時高音真係搶啲,經過兩個月煲練已經順耳好多,係時候向2ch服役。

Cary咩野價位到?聲底怎樣呢?thanks!

專業玩家

點解唔試埋Y記A-S2000嗰set呀?
avlam 發表於 2011-4-28 13:15

邉到有得試?會唔會太清?

專業玩家

鍾意偏厚,暖,甜中至慢歌(速度唔好太慢):師兄應該試下膽機好喎!
avlam 發表於 2011-4-28 13:16

膽机有諗過亦有試過,但太多牌子唔識,玩膽亦需要太多學問,買錯好難放番出去,所以會等夠經驗先玩!

2萬

黃金玩家

回復 1# tomc

咁你而家用緊咩喇叭呢?