設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: rayray_72

[電腦硬件] 砌2000左右的家用文書主機.

星級玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章

多謝C兄
ASUA 及ASRock 都俾我搵到呀..
你意見如何.
rayray_72 發表於 2011-9-14 09:11 PM

ASRock H61M-ITX H61,DDR3,LGA 1155,USB3.0,HDMI,Mini-ITX M/B

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

2000樓下用買到i3,不過因為就番價錢的話,
其他野一定平,咁會拖慢你粒U正常做野既速度,
師兄咁樣冇意思架喎

我覺得而家砌部i3的話,$3500會好D
[TV: Sony XR-65A90J] [BDP: OPPO 205]
[AV Amp: Anthem MRX 1140] [Power Amp: Sunfire TGA-7401]
[F: JBL Array 1400] [C: JBL Array 880] [S: JBL Studio 530] [TR: JBL Control 1 Pro]
[SUB: SVS PC13 Ultra x3

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

LAW1987:ASRock有塊都幾好.乜都有.系M-ATX..(我的電源系ATX..所以要搵返ATX)功能乜都有的.AUSA的版就要貴.百幾銀.......(個心對AUSA有信心D.....可能系一D....錯誤觀念)
TE2370:你的意思系..唔建議用I3的U?
還是買粒CHAPE.的Intel Celeron G540配塊ASRock 就算呢..咁會重平...千幾蚊就攪定.

星級玩家

2000樓下用買到i3,不過因為就番價錢的話,
其他野一定平,咁會拖慢你粒U正常做野既速度,
師兄咁樣冇意思架喎{ ...
te2370 發表於 2011-9-15 11:46 AM

請教下,點拖慢法?

星級玩家

LAW1987:ASRock有塊都幾好.乜都有.系M-ATX..(我的電源系ATX..所以要搵返ATX)功能乜都有的.AUSA的版就要貴. ...
rayray_72 發表於 2011-9-15 12:10 PM

有關系咩?都係用24pin

鉑金玩家

回復 24# law1987

師兄請計一計,
i3+1155底板,淨番幾錢?
可執既料你覺得會發揮到粒U應有效能?
[TV: Sony XR-65A90J] [BDP: OPPO 205]
[AV Amp: Anthem MRX 1140] [Power Amp: Sunfire TGA-7401]
[F: JBL Array 1400] [C: JBL Array 880] [S: JBL Studio 530] [TR: JBL Control 1 Pro]

鉑金玩家

LAW1987:ASRock有塊都幾好.乜都有.系M-ATX..(我的電源系ATX..所以要搵返ATX)功能乜都有的.AUSA的版就要貴. ...
rayray_72 發表於 2011-9-15 12:10

ASRock同ASUS都係漢科代理,不過信心呢樣野好個人,請自己考慮,
淨上網個CONFIG你自己打左出黎啦,既然你覺得呢個CONFIG OK就去馬啦,
反正你想行雙MON,加張平平地既DISPLAY CARD部腦咪順D囉,
手痕想打下機又得,
睇到你識咁打都知你自己本身都心中有數啦~

題外話:早排幫朋友個仔整左部同你個LIST一樣俾佢做功課,老豆淨上網都話夠快,

最重要裝完WINDOWS之後+適量既優化就OK啦,
不是CPU強就得,RAM唔係淨計行到幾HZ、HDD唔係大容量就快、底板唔係多功能就好!

純分享,不喜勿回

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

law1987:唔好意思.我以為.ITX同ATX系用唔同的..電源接口..所以才會誤.解.
te2370 :我都明白粒U加主版.如下的只可買多條RAM就無...而顯卡就無打算加...反正都唔打機..一般用就夠.而主版多功能只系覺得..反正用CHEAP版..加俾多少少.有多D野.又好似好抵..咁.(主要系多出黎D野.日后要加返..買卡加都要錢啦..一齊又好似平D..)

總之多謝各位C兄..連日黎的幫忙..免傷和氣(唔好為我D蠢問題.....)

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

ASRock H61M/U3S3 H61,DDR3,LGA 1155,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B 全固態電容 [B3 Stepping]
如果換.ASUS P8H61-M Pro H61,DDR3,LGA 1155,HDMI,USB3.0,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B 全固態電容 [B3 Stepping]
哩兩塊邊塊好D呢....
U就.攪攪下諗返轉頭..I3 2105 還是.G540
夠錢就可以入兩條.4G RAM....唔夠就一條.
而家心就哩幾樣野入面..選....

星級玩家

回復  law1987

師兄請計一計,
i3+1155底板,淨番幾錢?
可執既料你覺得會發揮到粒U應有效能? ...
te2370 發表於 2011-9-15 04:47 PM

請教下,點先發揮到粒U應有效能?