設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: sbwong

[喇叭組合] Proac Tablette Anniversary配Amp問題

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

各位師兄:
想請教Proac Tablette Anniversary配合併Amp有什麼好選擇?
是否配tube最適合?(但又想有好的動 ...
sbwong 發表於 2011-10-31 22:45

石機唔化算嫁!!!

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

膽機推全頻係強項,尢其是小火數推細食楊聲器,
唯讀程式開啟中
冰無常態.水無定形.固步必頹,自強有望

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 11# avlam

點樣唔化算呢
不過石機的確冇DIY呢家野
但師兄果個價
幾萬蚊唔係幾千蚊 點都買個有名有性有保證既品牌好D
蛋機換蛋都好唔化算的
本人自己部CDP同前級都係玩緊蛋蛋
最緊要係師兄知道自己想要咩
蛋機同石機的取向不同
要石機有蛋機既味道(貴)
要蛋機有石機果種點到即止既速度(貴)
(樓主講果對書架唔似座地易推)
用蛋唔著數

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  avlam

點樣唔化算呢
不過石機的確冇DIY呢家野
但師兄果個價
幾萬蚊唔係幾千蚊 點都 ...
qk8082900 發表於 2011-11-1 18:23

真係唔識想問下。。。咁。。。。有些師兄話前膽後石最好,又是否真確呢?因為我見大家近日很多師兄也轉了全膽冇石。。。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK

鉑金玩家

回復 14# chakat

音響邊度有最好 呢兩個字
講到尾都係睇你想要咩
(想要都唔係一定夾到佢出你想要既聲俾你 因為音響1+1唔=2)

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 14# chakat

我就玩緊前石後膽
唯讀程式開啟中
冰無常態.水無定形.固步必頹,自強有望

鉑金玩家

回復 1# sbwong

以上文章 只係寫書佬介紹喇叭既文章樓主可以參考下
    功 率輸出方面,我認為膽機起碼要三十瓦以上而石機就要由60瓦起,功效不足會令Tablette 好像洩氣般無精打彩,但一旦餵足它Anniversary 會即刻龍精虎掹,動感十足,呈現出超越其體積的碩實音像,令人難以相信小喇叭也能變出一片大天地來,在斗室里用它,你再不能說其小聲,因為它己是一對長大 了的Tablette 仔!
Tablette Anniversary 的音場深遠度 、結像力、幼細 度、通透感,依然是Pro AC一貫的靚,Anniversary 音色表現非凡,氣勢雄厚,與前一代 R8相比,兩者設計皆屬Tablette系列中的 最高境界,後者音效表現十足鑑聽級喇叭仔,你要知道軟件錄音質素好壞,用它來鑑聽肯定錯不了,而 Anniversary則是一對會唱歌的喇叭,感情豐富 之餘音色又充滿美感與挑逗,令人難以把持,在冋一價位里,我其實最欣賞的喇叭仔有三對,一爲ATC SCM 10 ,二為AE1,及現在的這一批 Tablette Anniversary,如果你問我在荒島只能帶一對平價喇叭仔聽音樂,會選那一對?我會毫無疑問的告訴 你:Tablette Anniversary Ebony。

另外喇叭仔就是喇叭仔,你不能期望它有數萬元大型喇叭所特有的氣勢與低頻量 感及衝擊力,此喇叭仔強項仍在于重播交響樂、小品及一般流行樂曲與人聲,事實上如果選對音樂,Tablette Anniversary所散發出的聲音魅 力,是世上很多神高神大的貴價喇叭所望塵莫及的,當然如果計埋價錢,Tablette Anniversary根本就是當今音效表現最全面的萬元級喇叭 仔。

鉑金玩家

回復 16# 葵若葉

石前級?

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

係呀!atoll  pr-300.不過係用sp-6當後級

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

各位師兄!想追問多少少,其實加膽在前級,CDP定後級的作用最明顯呢?見大家玩得咁開心都想考慮一下。。。
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK