設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: halfnew

[喇叭組合] 兩年多選Speaker隨筆

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

有排你煲 !!!
avlam 發表於 2011-12-23 00:49

我這些窮鬼只可以買二手, 所以唔駛煲

2萬

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

咁幾銀呀?

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Re: [喇叭組合] 兩年多選Speaker隨筆

咁幾銀呀?
10500, 如果我買貴咗千祈唔好話我知.

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

師兄我同你一樣用12L 一樣是跌爛左角唔太敢賣,都是用合併機想換喇叭
實在可以向你偷師請教 quad12L 係對好正的喇叭,可玩到好盡,自己都好鐘意
我唸要升級又不能負擔天價真好難搵適合好過佢好多,我都搵緊
正計劃一對無咩人用的冷門喇叭,日後有機會要多多向師兄學野

三潮玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

個post係咪睇唔到d新回應?

P.S. reply 0左就睇到. 怪...

星星專家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

Halfnew, 首先多謝你特別提點讚頌之...
    因小弟工作很忙, 有時候會忘記網友曾問過的問題, 從你文筆中我是很欣賞你的態度, 四出聆聽這麼多喇叭是一件不容易的事, 一來要記底特性, 二來每間代理用的器材、裝修、店鋪員的修維都不同, 很難以一種平常心去理解, 我反而覺得 Halfnew 兄應以預算、配合家居聽房、匹配擴音機的靈敏度為準則, 唔合此規格的直接不聽, 自己帶三張最熟識的錄音去聽( 人聲、樂器、爆棚 ), 再用紙筆記錄底特性, 甚至可以預先準備一列表, 例如感染力、音樂感、立體度、彈跳力、感情味.... 等項目, 去到聽完只記下幾多分等 ...
    我不是認叻, 你列舉的喇叭中, 有達九成我都先後聽過用過, 或現用中, 你再詳細給我你的資料( 家居佈局、聆聽面積、音色喜好、預算、音樂喜好比例等, 我在聖誕假期(你們,我無假的)以一部最接近 Exposure 2010S特性的 Amp, 在幾處家居當玩樂性質幫你聽聽邊款更合你, 你才主力到代理處聆聽考慮, 必要時, 我更可叫代理說一聲好好招呼你都可以, 等你 reply .
Jadis~

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

回復  halfnew

估中左
bb2002 發表於 2011-12-22 22:59

bb2002兄, 最叻係你,

高級玩家

回復 55# radhk

e個post好其怪,攪到我之前replay 左幾次

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

why not vienna acoustics?
DragonASS 發表於 2011-12-22 23:13

試過 vienna accoustics grand hydan, 坦白講, 幾失望, 唔知會唔會因為va要座地才好, 聽hydan時感覺很平面, 低音非常不足, 似平鋪直敍, 感覺很悶. 我這樣寫相信有很多人唔同意, 不如說成是口味不對吧, 而且hydan給我的感覺跟12L相似, 只是差不多每一個方面都有提升, 而用了12L已有6年多, 都想轉下口味, 你知啦, 男人總希望從已有的以外尋求新嘗試.

黃金玩家

76-FC 綠翡翠勲章

Halfnew, 首先多謝你特別提點讚頌之...
    因小弟工作很忙, 有時候會忘記網友曾問過的問題, 從你文筆中我 ...
Jadis 發表於 2011-12-24 03:56

Jadis 大師, 其實你已經答過我三四次了, 你白白的付出指引我們, 我是非常感謝的.

其實我已買了Triangle Trio, 這決定多從口味出發, 並沒有太過考慮跟2010S的配合度, 最主要原因是因為今次我是想來一個全面的升級, 希望先買Speaker, 再用其他器材配合, 我相信這樣做買錯的機會比較低, 所以, 將來還有很多很多地方向大師請教.

現階段, 我覺得我最重要是聽清楚Triangle Trio, 有甚麼好, 有甚麼不好, 有甚麼奇怪, 遲些時候再作升級決定, 短時間之內, 相信只換做一些小改動如換線或換powerbar, 希望到時大師會給我意見我系統中的樽頸住在那裏, 等我可以用最少錢作出最大改善, 謝謝.