設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: victor_wong

[討論] 小收穫 大公開 (3月12日 日版 鉄板燒 實物圖)

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

千山萬水等足兩個月,隻國產鐵盒《未來報告》終於收到,正如Ching所講,內裡設計真係唔得,我從未見過放兩隻碟嘅 BD 盒只有一個位托住就算,隻碟分分鍾想飛出嚟咁,都咪話唔得人驚。

至於澳洲版鐵盒《狼人》,反而有驚喜,可能太耐冇入新戲,睇太多舊戲,好難有強而有力嘅 surround,呢隻绝對做得到,聲簡直完全贏晒,至於畫,套戲雖然灰灰沉沉,但畫質絕對算係中上有突,要微粒有微粒,不至於冇晒 Film 味,套戲有好多靠蠟燭令場面較光嘅嘅環境,感覺好自然,相反以微粒嚟講,同樣男主角嘅 Traffic 嘅微粒就反而冇咁容易令人受落啦。講到尾澳洲版其實都係一隻英版,反正中字中晒胃口,等足20日都係開心嘅;之不過澳洲版真係可一不可再,除非有特別嘢先至可以再考慮。

希望下個星期 Royal Mail Green Zone見。

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg

黑鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

Australia version is a sticker steelbook

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

真係第一次,上星期英遜落單,唔駛一星期到貨,套戲雖然毀譽參半,有影評勁鬧話悶,但亦有權威影評比4星,信唔信得過就要靠自己對眼,膽博膽係需要希代價嘅,無論如何,英遜咁勁,一於開始同佢博命,訂得幾多得幾多啦。至於隻《春光》,因為太鍾意,唔入真係對住自己,試問有幾多港產同志片可以拍得令人唔反感又有大明星,呢套真係後無來者。

Picture 001.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg

銀級玩家

76-FC 藍寶石勲章

真係第一次,上星期英遜落單,唔駛一星期到貨,套戲雖然毀譽參半,有影評勁鬧話悶,但亦有權威影評比4星, ...
victor_wong 發表於 2010-7-20 07:17

請問以上兩隻係咩版本?

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

請問以上兩隻係咩版本?
rs280t 發表於 2010-7-20 08:17

CHing Green Zone 係英版鐵盒版,相信不久將來港版都會係同一隻碟;至於《春光》就係美版,相信暫時好難會有更好嘅版本架啦,放心入啦。

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

$$$$$$$$$$$  

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

昨日收到從 ebay 寄嚟嘅 shutter island steelbook,個盒壓到變晒形,唔係《變形金剛》因為唔好睇又唔過癮,大拿拿成接近 $350 港幣買爛嘢,雖則套戲我好鍾意,所以先想買個靚版 keep,我隻港版都嚟緊啦,我宜家有陰謀想入番隻德版 steelbook 安慰自己,$350 就當做去善事中途被人打劫算啦。冇得怨,相都唔影啦。

銀級玩家

76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

昨日收到從 ebay 寄嚟嘅 shutter island steelbook,個盒壓到變晒形,唔係《變形金剛》因為唔好睇又唔過癮 ...
victor_wong 發表於 2010-7-31 21:31

變形steelbook仲慘過打口...師兄節哀順變...

除非有大特價,否則我唔敢買steelbook...

專業玩家

回復 107# victor_wong

如果係seller 包裝有問題應該有得claim架...

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章

呢個月入貨唔多,只得幾隻;Psycho《觸目驚心》期待已久,果然不負所托,聲畫交足功課,聲從第一粒音開始已經震撼人心,雖然1960年拍戲唔會有5.1,但今次配樂 Re-master 得好好,唔覺係味精聲;至於畫,我一路睇,一路嘩嘩聲,之前DVD版,以為已經 Re-master 好,點知到 BD,對之前感覺完全同晒,DVD感覺上係夾硬谷上高清,但畫面欠缺自然,但BD感覺係好自然,信心爆棚;我個人完全收晒貨。

Charlie’s Angels《神探俏嬌娃》,我個人抱好大期望,腦中只有一個字 Color,問題係顏色係有嘅,而且好出,但我始終覺得未發揮到本來嘅意圖,更嚴重係,可能數碼化加 DNR之下,Detail 盡失,試睇女星 Lucy Liu 最出名係咩?係面上嘅班點,最驚嚇係,慢鏡同近鏡之下,竟然差唔多半粒都完全睇唔到,Detail 盡失,莫過於止;至於聲,音樂帶動氣氛還可以,但咩包圍感,感覺上只比DTS大聲少少,可能真係要入隻美版,睇吓分別大唔大。順帶一提,今次中字還可接受,未至於台味太重。其實呢隻碟並非一無是處,套戲其中一場 Drew Barrymore 比打落豪宅之前,同女反派一場室內對話,鏡頭 Pan 嚟 Pan 去,時快時慢,但畫面依然流暢非常,並冇疾吓疾吓,足見隻碟同 motionflow 非常之夾

Kick-Ass《勁揪俠》純為抵死中字,Sony機播放完全冇問題,只等英版嚟個靚包裝而唉。Date Night《兩公婆今晚玩大咗》因為個人太鍾意,又知道港版只有加長版,決定把心一橫入隻二手美版,再加少少DIY變港版 3D封面;論畫面,港美兩版分別唔太大,反正套戲高清拍攝,會太差得去邊,但聲…………..分别就嚟啦;我先睇咗港版加長版,發覺D 聲十分麻麻,而且 Surround 亦唔多夠,但我之後再轉睇美版加長版,我即刻問自己,到底咩事呀?

問題係大家同一場戲,點解美版D Surround會強過港版咁多,例如開場三十分鍾,兩傻警夜晚脅持男女主角去公園搵Flash Drive,傻警開槍打爆門鎖,美版D聲夠大同有回音,但港版就聲同回音都冇,以聲論碟,大家都係DTS Master Sound,美版不幸地贏咗好多,但港版港式中字真係正,譯得勁抵死,咩《水魚》,《九唔答八》夠晒地道,如果字體可以大隻少少就更正啦,宜家要朦起眼至得清楚,不過實話實說,我個人覺得加長版同戲院版雖然差成十幾分鐘,但我真係睇唔到太大分別囉。

至於隻 Shutter Island《不赦島》,要同其他4隻弟開影;呢套纯熟個人偏愛,喜愛理由太多,我已經睇三次;呢隻聲畫都 perfect滿分,問你怕未。

Picture 015.jpg Picture 016.jpg Picture 017.jpg Picture 018.jpg Picture 019.jpg Picture 020.jpg Picture 021.jpg Picture 002.jpg Picture 003.jpg Picture 001.jpg Picture 004.jpg Picture 005.jpg Picture 006.jpg Picture 007.jpg Picture 008.jpg Picture 009.jpg Picture 010.jpg Picture 011.jpg Picture 012.jpg Picture 013.jpg Picture 014.jpg