設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
返回列表 發新帖
樓主: 阿定

[討論] 真空管形 DTS解碼 USB 音效解碼卡 (簡評已寫)

星級玩家

睇SPEC 同chipset音質應該麻麻,說穿了只是很普通的 USB DAC。不過外型很討好確實係事實。無 Multi-channel 的只有2 聲道,那個 DTS 技術只是 software feature...

星級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

睇SPEC 同chipset音質應該麻麻,說穿了只是很普通的 USB DAC。不過外型很討好確實係事實。無 Multi-channel 的只有2 聲道,那個 DTS 技術只是 software feature...
squallho1 發表於 2010-2-12 10:47

係喇, 個 DTS 要拎都好似唔平...

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

How to output multi-channel from the tube? It seems more like a simulated surround sound effect.
djaddy 發表於 2010-2-12 10:19

yes, simulation only, for my own view, using a headphone is suggested to buy, but if using a 3 channel input 5.1 speaker, thius is not good enough.

鉑金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章

yes, simulation only, for my own view, using a headphone is suggested to buy, but if using a 3 channel input 5.1 speaker, thius is not good enough.
阿定 發表於 2010-2-12 11:26

How much is this new toy?

行動組版主

76 榮譽版主勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

How much is this new toy?
djaddy 發表於 2010-2-12 11:29

零售價4^*,嘗鮮價3^*

星級玩家

多謝阿定兄的幫忙, 我可以早D入手左一隻.

暫時試左兩日, 响notebook又好, 响pc用有好, 比起on-board soundcard出的聲真係差好遠, 起碼無左底噪先. 如果乜都唔用真係好清. 本來都想買隻dac黎玩, 見呢隻平就試下, 照#13師兄講原來都係dac, 咁就更合我要la. 不過佢不同一般dac, 無得另外較volume, 但我覺得都無乜所謂.

我發現佢唔一定要用佢個L型usb插, 用個mini-usb入就得. 我本身有兩部pc, 一部notebook再加公司部機, 就咁用mini-usb對我方便好多!

我懷疑過用usb出的推力有幾強, 所以一黎用隻普通mp3唔夠力推的入耳機pfe112黎試. 發現表現都唔錯, 第一次發現pfe的唔係得清, 如果推得好都幾豐富. 另外佢跟黎隻耳筒用佢黎推竟然還算可以, 當然唔可以同d幾百幾千比la, 一般用下都算唔錯, 係有d夾耳仔咁解. 而家搞到我想搵隻靚耳筒黎試下.

最後講下個dts, 的係software feature, 但唔插佢又用唔到. 用左的確空閒感大左. 佢有兩個mode, 一個音樂, 一個電影. 個音樂mode我唔鍾意, 比我感覺D聲"焗"住左咁. 反而個電影mode幾好, 特別用黎聽演唱會的確比較有現場感. 特別係用se530黎試效果幾滿意. 用黎睇movie (試左十月圍城同歌舞青春3 only), 包圍感亦比較強烈.

最後講佢個人聲同低音加強勁能, 可能本身我唔鍾意set eq, 覺得用左雖然人聲or低音係強左, 但有d怪怪地. 相信除左特別情況, 否則正常唔用好d. 不過呢個功能我無乜心機試, 可能唔set加強得咁勁會好D. 我而家就只會長set dts 電影mode.

最後, 如果想用pc黎邊做野邊聽歌, 又頂唔順D底噪聲, 但又唔想比太多錢, 呢隻的確係個好選擇. 特別係notebook無得插soundcard, 用呢隻野會方便過其它dac好多. 有少少覺得呢隻野係design for notebook/netbook的.

進階玩家

個OUTLOOK真係無敵... 我呢D本耳見到都想買個玩下{:5_89:}
TV: 三叔 37"
前: iQ5
中: iQ60c
後: kef 旦仔
amp: 安記 607
sub: vel 10Q
BDP: PS3 silm
Media Player: nooctec v8

鑽石玩家

76-FC 綠翡翠勲章

可惜只對應windows

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

請問, 係咪只可以出 2.1 channel?

好吸引呀都........
但如果用普通mini usb 線駁佢, 企唔起咪好漇囉, 佢咁靚仔!!