設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: KING

[用家報告分享] 窮鬼CAS狗竇房Quad+TP60+DAC1792+M7膽前,Updata P.1 13/5

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

嘩 ... KUNGKUNG勁  
全包宴
minimoai 發表於 2011-1-19 12:23

mimim兄!叫kung師兄分d比你啦! 佢咁大包點用得哂呀!

2萬

鉑金玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

mimim兄!叫kung師兄分d比你啦! 佢咁大包點用得哂呀!
KING 發表於 2011-1-19 12:24

分d比我都唔知有乜用 ... 我又無你地咁多野玩

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 392# minimoai

minimoai Ching ,
呢 d 線耳 可以 用係 喇叭入面架 ! 即係 接線 同 喇叭單元 既 接駁位 !
我唔想直焊先至四週圍搵呢d純銅線耳 !
快d拆開個單元 睇睇 可唔可以換 !

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 393# KUNGKUNG

嘩. 可以換既都換, 都應該有排玩...
Marantz SR7005
Philips BDP-7500
KEF Q700
KEF Q600c
Mirage MX 5.1
請參觀-> 我的家庭影院

銀級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 394# alfredmyc

alfredmyc Ching ,
係呀 ! 其實有好多玩音響既人都忽視一d小配件 !
一件器材用到甘上下 , 污糟既要清潔 , 氧化既要更換 ,
特別潮濕天氣 , 器材保養更加要注意 !
平時唔搞好 , 就會無端端唔知咩野事 , 跟著就四週圍問 :
" 點解無聲既 ?? 點解 有雜聲既 ?? 等等 . . .   "

黃金玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復 395# KUNGKUNG

kung ching, 你講既野都可以理解, 但我覺得我最大既問題係唔識得聽細緻既聲音. 換佐座地, 我只可以聽得出清佐, bass 好佐. 但其他野就完全唔知有咩影響, 冇獨立電, 用渣拖板, 用跟機pc, 我聽落都唔覺得有咩問題. 所以呢類補品, 我暫時都係防毒既.
不過清潔器材, 我都相信好緊要, 起碼壽命都長d 啦.
KEF Q700
KEF Q600c

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  KUNGKUNG

kung ching, 你講既野都可以理解, 但我覺得我最大既問題係唔識得聽細緻既聲音. 換佐座地, ...
alfredmyc 發表於 2011-1-19 16:47

如你學會玩2ch就會知道kung兄所講既野呀啦! 聽唔聽得出就要睇你係"用音響定聽音響"啦!

黃金玩家

回復 397# KING

知道, 慢慢學, 冇得急.

想問下係咪可以去ching 們既屋企家訪架.
KEF Q700
KEF Q600c

銀級玩家

回復 396# alfredmyc

alfred Ching ,
聽唔出 絕對係好事 ! 唔使搞甘多野 !
但要 Keep 著你而家聽到既 " 音質 " , 就唔能夠嘜都唔理 ,
定期清潔係必需既 , 有d機你見到個機蓋係 " 密封 " 既 ,
你以為一定無塵走到入機裡面 , 誰不知原來係機底有 "排氣孔" ,
甘d塵就一樣係 機底 照入 , 所以要 定期 開蓋 吸塵 , 用火酒/棉花棒
清潔吓 d 接頭 , 不然的話 , 唔單止 keep 唔返個 音質 , 仲會越聽越衰聲 .
** 唔好意思 ! 借左 King Sir 個 post 講左d無關重要既野 ! **

黃金玩家

回復 399# KUNGKUNG

講起都慚愧, 我都仲未夠膽打開個機殼望下入面係點樣. 同埋個擺放環境唔算好, 拎出拎入都好麻煩.
不過都會嘗試下既.

ps. king sir 唔介意既, 佢心胸好廣闊的.
KEF Q700
KEF Q600c