設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

PANASONIC BD30 or SONY BDP-S350???

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 lkljason 於 2008-8-14 16:37 發表
你意思ps3真係有BITSTREAM呢個setting選擇,但實際係無既!

right?

唔係呀, 係舊既AUDIO制式上咪有, 係新既AUDIO制式上咪冇囉!!!
搵日見到面再慢慢講清楚D你知啦, 依家咁樣真係好難解釋得好~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

5萬

總版管

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

原帖由 里奧 於 2008-8-14 16:53 發表
剛剛睇左小瑟既解釋 , 我理解到係 :  bitstream 係 for DTS/DD 5.1 而設 ...

都可以咁講~~~~
一名永遠的入門玩家, 對電影, 音樂, 影音等玩意永遠雀躍, 其後為了可以將這個毒海無涯信念推展開去, 故建立了這個毒人唔洗本的影音娛樂資訊平台

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

原帖由 小瑟 於 2008-8-14 17:24 發表

唔係呀, 係舊既AUDIO制式上咪有, 係新既AUDIO制式上咪冇囉!!!
搵日見到面再慢慢講清楚D你知啦, 依家咁樣真係好難解釋得好~~~~

係咪當有BITSTREAM既bd player 就可以出到(AUDIO既 OUTPUT SET BITSTREAM)  DTS-HD/TURE-HD既真正音效

而無BITSTREAM既bd player 就只能夠出到dd5.1 or dts既音效 (就算AUDIO既 OUTPUT係 SET BITSTREAM)

當然隻bd 碟係要有 DTS-HD/TURE-HD既音效

係咪咁呢?

5萬

總版管

你都理解得岩架勒, 總之買 player就要講明一定可以 bitstream出 dts hd-ma果d機, 就可以好似以前dvd咁, 入 amp解碼勒~~~

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

76 榮譽超級版主勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章十週年永遠榮譽會員勲章76-FC 黑鑽石勲章

不過相信黎緊既target會換amp先,之後至再plan買bitstream既bd player

5萬

總版管

岩哂路數, 條路就係咁行呀~~~ 係呢, 你部 PLAYER可唔可以解到 TURE-HD架???

Post76玩樂網.

5萬

總版管

岩岩睇左, 你部機 SUPPORT Dolby® Digital plus Decoding 即係 TURE-HD未得.
不過唔緊要, 用 TURE-HD既 CORE都一定好過舊 DD5.1, 玩住先~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018

Post76玩樂網.

2萬

三潮玩家

J J

唔知喎!
一來部amp應該唔support TURE-HD
二來真係唔知部PLAYER解唔解到TURE-HD播!

請問點樣識別呢?

2萬

三潮玩家

J J

原帖由 小瑟 於 2008-8-14 23:06 發表
岩岩睇左, 你部機 SUPPORT Dolby® Digital plus Decoding 即係 TURE-HD未得.
不過唔緊要, 用 TURE-HD既 CORE都一定好過舊 DD5.1, 玩住先~~~Smilies018 Smilies018 Smilies018

你真係快手既姐
Smilies018 Smilies018 Smilies018

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 綠翡翠勲章

今晚UPDATE左 VER1.7 FIRMWARE ,順手用 SPIDERMAN 3 , I AM LEGEND 測試埋 DOLBY TRUE HD , 結果分別比較大 (同 DTS-HD MA 比起來有好明顯唔同)  , 呢個可以話係成個氣氛番左黎 ,  特別係SPIDERMAN 3 中 (00:16:55)段 , 你可以用天與地黎形容  . 如果PS3想接近果個<音量> , 起碼要+10 聲量 . <-我指係聲量 , 並不等同質量 (仲有 PS3 用LPCM出 TRUE HD 真係比 DTS / DOLBY 仲要弱 , 呢個真係唔多明白.)
之後又試玩埋BD30 DISPLAY 內 PICTURE MODE (有CINEMA,FINE,SOFT,NORMAL,USER) , 其中SOFT(比PS3畫面仲要柔(蒙)少少) , NORMAL & FINE (比PS3光少少) , CINEMA 就唔錯(乜都唔駛SET,方便) , USER (我用CONTRAST-2 ,COLOR+2,SHARP+2) 效果同CIMEMA差不多 ,不過會清D(如用sharp+3 以上好易會化開同粗粒 , 用人物面部皮膚做調整SHARP會易睇到分別 .)
暫時黎講 ,我覺得 DTS-HDMA / DOLBY-TRUE-HD 二者bitstream分別在於 , 前者同PS3所差在係細節位分析上多野聽左 ,  後者就係整體上既改變 , 可以話同其他用家所講有明顯分別 , 應該就係指 Dolby TureHD .

** 修正 : 除非你好想用 BITSTREAM / DolbyTureHD , 如果唔係 PS3 真係夠晒 .