設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[投影機/幕] Sony VPL-HW30ES 3D 投影機 (首試篇)

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

之前我都驚,投唔到80'吋,好彩ok!仲可額外放大1吋多少少.我上一部機係720p機種,不能比較,不過我個人覺得jvc同sony,兩者取向不同,jvc著重黑位重現,層次分明,對比高,sony就色彩豐富,自然,亮度高,流明1300.其實兩部機,我都好鍾意,今次揀sony,因一來覺得sony比較出名(純個人意見),都有用開佢地嘅產品,二來就係佢嘅spec.多咗幾樣功能,調教比較方便同彈性高!
另外提提買咗HW-30ES嘅師兄,暫時不能在網上登記保養,因部機太新,SONY網未能即時UPDATE資料,經查詢後,可以電話聯絡登服務員登記,同想額外買3D眼鏡的話,暫時冇貨,約價$1100左右一副,不能對應BRAVIA TV,兩者不同MODEL NO.請留意,因很多SALES都以為可對應(佢地求其UP),實際不能,千其不要買錯.
3D投影機:SONY HW30ES
功放:DENON AVR -X7200WA
藍光機:DENON DBT-3313UD
前置:B&W 804S
中置:B&W CMC S2
後置:B&W 685 S2
後置:B&W DS6
前高置:B&W DS3
重低:MK MX-250

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 71# hit87761

想請問一下ching,
小弟都打算玩投影,
但係掛幕o個邊牆只得1700mm闊,
呢個size有冇邊隻幕適合,
因我見大部份80"幕個架最小都2000mm
有冇得訂造細D o既幕嫁?

THX !!

以上嘅我全部都無,但係好想擁有

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 黑鑽石勲章

回復  hit87761

想請問一下ching,
小弟都打算玩投影,
但係掛幕o個邊牆只得1700mm闊,
呢個size有冇邊隻幕 ...
R.C. 發表於 2011-8-23 11:53

如果得1700MM闊,可能只投得60'吋,最好問影音鋪頭,因我個OS幕都係幾年前嘅產品,而家可能有很大分別,我買時,80'吋只需$3600左右(手拉圓筒版OS PURE MATT II PLUS),如小心用,可以用好耐,如買電幕貴一倍,之前有師兄話,而家買要$5000左右啦

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

如果得1700MM闊,可能只投得60'吋,最好問影音鋪頭,因我個OS幕都係幾年前嘅產品,而家可能有很大分別,我買時, ...
hit87761 發表於 2011-8-23 12:14

唔該晒 ching !

銀級玩家

條LAN線,我買咗10M水牛牌CAT6扁線$85 only,不過你問清楚有冇得送?
hit87761 發表於 2011-8-19 11:49

剛剛睇到 d 有關 3d transmitter 既資料, 唔知 3d data 洗唔洗咁大食,
但佢說明書講明要用 cat 7 可能有關, 會唔會用 cat 7 個眼鏡會準確 d 呢?

LAN線中有:

Cat1-適用於POTS電話音訊,ISDN等.

Cat2-適用於4Mbits/s Token Ring 網路. 

Cat3-提供傳輸速度至16MHz,適用於 10Mbits/s 的10BASE-T Ethernet網路.

Cat4-提供傳輸速度至20MHz,適用於 16Mbits/s Token Ring 網路.

Cat5-提供傳輸速度至100MHz,適用於 100Mbits/s 的100BASE-T Ethernet網路. 

Cat5e-提供傳輸速度至125MHz,適用於 1000Mbits/s 的1000BASE-T Ethernet 網路.

Cat6-提供傳輸速度至250MHz.

Cat7-提供傳輸速度至600MHz.

Coaxial Cable-適用於 10BASE-2 Ethernet網路.

黑鑽玩家

剛剛睇到 d 有關 3d transmitter 既資料, 唔知 3d data 洗唔洗咁大食,
但佢說明書講明要用 cat 7 可能有 ...
patrick12345 發表於 2011-8-23 14:11

是否係說明書提及呢,我就無深入研究,SALES同我講用CAT6,如用CAT7都可以,不防一試,不過暫時都好穩定。我再睇翻guide book 先

銀級玩家

唔該晒 ching !
R.C. 發表於 2011-8-23 12:21

牆闊有 1700mm 已可以投到 70" (1550 x 871).
計算左右黑邊各 50, 闊 1650 (1550 + 100) 每邊牆身仲有 25mm :)

星級玩家

牆闊有 1700mm 已可以投到 70" (1550 x 871).
計算左右黑邊各 50, 闊 1650 (1550 + 100) 每邊牆身仲有 25 ...
patrick12345 發表於 2011-8-23 14:59

唔該Ching
係唔係1700已經夠位裝埋架!

THX !

銀級玩家

唔該Ching
係唔係1700已經夠位裝埋架!

THX !
R.C. 發表於 2011-8-23 16:22

幕布闊度係夠裝, 但唔同牌子既幕箱 (收起條幕果個箱) 長度都有唔同,
所以夠唔夠裝仲要睇埋你選咩牌子, 咩型號既幕, 同埋你係打算點裝?
裝天花?裝埋牆?

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

請問樓低高度只有7尺, 幕+投影機下方要給家人行走, 兩者距離有13尺,這樣可以玩HW30ES 3D 投影機嗎

己有OS  ...
echo123 發表於 2011-8-17 17:36

6呎闊距離,可以投80"幕 ?
Ching 煩請幫忙解答,謝