設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: johnlawlaw

大家小心這個人

關閉 [複製鏈接]

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 121# lamtsai

又唔可以咁講......雖然一般情況系,但(假設)阿婆理解或行為與佢老細有異,而形成誤會,咁就唔關佢老細事.............主要系佢老細發現有問題,點解唔同賣家解決

阿婆=周星馳..........我送外賣架咋

2萬

鉑金玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 122# sunboy

所以唔系就咁close個post就解決

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  sunboy

4pk 發表於 2011-9-19 17:48

除非双方當事人願意坦誠公開交待事件之始末,否則身為局外人的"師兄們"真是欲助無從的...........

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

除非双方當事人願意坦誠公開交待事件之始末,否則身為局外人的"師兄們"真是欲助無從的...........{:1 ...
sunboy 發表於 2011-9-19 17:58

即使双方公開事件的始未,
未必每次對話都有記錄,
公說公有理, 婆說婆有理,
口同鼻拗, 最終都係無結果, 但就一定傷和氣...

其實, 呢次爭拗的事件只係講緊$200的一件事,
有時大家買線預鬆D, 都唔只呢個數.
不如大家都睇開D, 大事化小, 小事化無.

星級玩家

回復  sunboy

4pk 發表於 2011-9-19 17:48

agree x2

星級玩家

有人申冤, 就咁CASE CLOSE, 5係咁好WOR

2萬

白鑽玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

即使双方公開事件的始未,
未必每次對話都有記錄,
公說公有理, 婆說婆有理,
口同鼻拗, 最終都係無結果,
...
denchow 發表於 2011-9-19 18:15

我都係咁話......其實樓主的目的已達,誰是誰非,大家心裏有數........

黃金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

鎖前留名~哩個貼post左出黎兩日倒,先前基本上好少係哩類針對個人事非對錯嘅post上發言,今次總算大開眼界。基本上過去都甚少見到有活躍於論壇嘅長老級會員被人投訴誠信有問題。對於今次事情真相基本上就集中係賣方投訴內容中去判斷,絕對唔係中肯。至於買方就答d又唔答d,最後仲搬埋自由貿易出黎。雖然戰況激烈,但去到好後先有人出黎叫局外人收口。其實管理員一早就應該係頭一兩頁就要鎖貼,然後立刻轉到投訴版度,通過pm兩位當時人,了解事情來龍去脈,最後下判斷。若果覺得被投訴一方真有問題,可以整個黑名單出黎比網友一個警惕,相反無理取鬧者當然要懲罰。如果覺得係誤會的話管理員就負責調解。咁一黎控便雙方都有唔被旁觀者打擾嘅情況下進行投訴/上訴,二黎又避免再有人因為交易出現問題就係唔係都出post引起話題。咁亦都可以避免所謂名譽受損。

2萬

鉑金玩家

post76唔負責處理私人交易引發既糾紛,管理層當然亦有原因,況且依家各參與意見人事並無人生攻撃或針對任何一方,可見大家仍然向和睦氣氛下討論,突然封貼對受害一方唔公平,可能end up雙方都有唔岩又未定.........科林本應就系自由發言平台,如果向理性討論下封貼,就好似有D打撗梨啦

局外人亦可能有一日會同E+其中一方有交收,查明原因對大家都好,如果收口可以解決件事,相信無人會継續問問題

我多事糸因為我超討厭唔誠實既行為

星級玩家

76 榮譽有禮勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 131# 4pk

咁兩位當事人都唔再發言 咁CHING仲想點?