設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Noic

[請教] 數碼收音機正呀!唔知邊隻好?

黃金玩家

好似唔可以共用FM天線㗎!
ultraleo 發表於 2012-4-5 02:15

天線用一般75歐姆就可,靚少少就belden 1694A都唔錯,唔需要太貴。有師兄解釋過因為 VHF,UHF 制式有別,所以唔可以同數碼電視共用輸入。

(在此再多謝一次某76師兄幫小弟做天線)
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

黃金玩家

我自己用手提的「山進」,細細部機仔,隨街都聽得。
另,唔好睇少佢只係得64K,我聽大班的古典台,不知幾好 ...
moliu 發表於 2012-4-4 23:26

扣除某些數據(圖片)只有約48k. 如有駁DACm會顯示到輸入訊號
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

進階玩家

現在大廈的公共天線系統一般都未upgrade去接收數碼聲音廣播之頻率。

進階玩家

我自己用手提的「山進」,細細部機仔,隨街都聽得。
另,唔好睇少佢只係得64K,我聽大班的古典台,不知幾好 ...
moliu 發表於 2012-4-4 23:26

DAB+個codec好過MP3,就算64k的音質都好過MP3的128k。

黃金玩家

DAB+個codec好過MP3,就算64k的音質都好過MP3的128k。
Overnite 發表於 2012-4-6 13:24

是啊據說是 AAC ,聽落十分乾淨。
開第五台粵曲俾媽子聽,高音都唔吉耳。
只係播放時間有小小delay ......
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

銀級玩家

76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 綠翡翠勲章

小弟近日買咗部有DAB+function嘅八仔機頂盒HDR1.
本身膽粗粗搏一下,因為個sales強調跟機天線"一定要近窗", 但係我客廳係冇窗...
因為而家部機頂盒臣臣地咁就決定買佢番嚟....
由於線長所限, 條天線只可以放到咁樣 :(

於是就試下search台.....戰戰兢兢底下....咦!!!有料到!!

Yes!!!終於可以聽到啦!! HDR1仲有optical & coaxial outputs, optical 去 AV amp, Coaxial 去 DAC.... D 聲真係比普通收音機更清更正!!!
唔洗$1K就可以用埋自己成套音響, HDR1係唔錯嘅選擇!!
TV: Sony X70G65
AV: Pioneer LX81
BD: OPPO BDP-105D
Int Amp: Gryphon Diablo 300
DAC: Weiss DAC501
NAS: QNAP HS453
Switch: SOtM sNH-10G
Power: PS Audio P12
F: B&W 805D3
C: B&W HTM62
R: Mirage Nanosat Pr

銀級玩家

哈哈!最後今日買咗啦!未試機唔知正唔正!最平個隻,哈哈!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

哈哈!最後今日買咗啦!未試機唔知正唔正!最平個隻,哈哈!
Noic 發表於 2012-4-7 16:25

What did you buy? Eight STB?

銀級玩家

回復 38# kenneth_obee

話說今日去SSP行在一轉,聯X去過,高登徬個商場都去過,其實好喜歡pioneer出個隻最新DAB+ 和DVD 一齊的mini-Hifi,$21xx就可以。 又聨X賣個隻膽tuner Dared DR100又好吸引, 心大心細!其實我本應要買這一隻model$3xxx 貴小小但係應係我終極之選,因為我目的係可以接我對Elac書架仔在睡房聽。但係走左去高登傍個商場專賣DAB+個間舖後就完全改變了我的決定!

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  kenneth_obee

話說今日去SSP行在一轉,聯X去過,高登徬個商場都去過,其實好喜歡pioneer出個隻 ...
Noic 發表於 2012-4-7 21:01

你個故事係唔係只係講左一半?