設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: Noic

[請教] 數碼收音機正呀!唔知邊隻好?

銀級玩家

回復 40# kenneth_obee

師兄,唔好意思因為要開盒試機! 話說我最後用了$26X元買左隻手提Pixie!另再在鴨記買多一條$10元的耳機轉RCA插。總數$280來做一個實驗。10分鐘前剛試完部機。大功告成,所有數碼台全部收到!再將部接去我部mini - Hifi 到再出Elac啦叭.音色完全合曬我用$280元做實驗的標準。

銀級玩家

為何點解我會改變我原來的主意?依家要分享給大家。話說我買個間舖講現在室內接收唔會太好,加上我住的地方若未做好發射都有機會收唔倒!呢一句立刻提醒我若買部高檔嘢返到屋企收唔倒信號咪大O樂,錢使左聽唔到個陣就真係唔知點算。最後把心橫,決定買部cheap嘢又係手提又有耳筒output的平板機,可以在我睡房先試一試,如果收唔倒信號都可以作為portable出街用。如果呢部雞嘢收訊號都冇問題我就放心買部高檔機!問過呢道d師兄又話現時室內d FM 天線唔係比數碼DAB+用,所以在這裏比d買機經驗其他師兄。

黃金玩家

回復 42# Noic

師兄玩得夠smart
我買番黎放嚮 rack收唔到果刻都立時 心下一涼 幸好各方師兄前輩幫忙。
但盼雨來,君留在此。
-重金屬同學會-

銀級玩家

回復 43# audia

師兄,多謝贊賞!依家聽聽下部雞機都唔錯!只係高頻比較弱小小,低頻唔錯,天線冇拉出收得都好好!正!可以慢慢聽清楚再和老細申請visa買部堅嘢玩!

專業玩家

回復 44# Noic

師兄,可唔可以post張靚相,我都好有興趣。

銀級玩家

回復 45# cmahui

Ching: OK, here are the photos !
    P1010796.JPG P1010797.JPG

專業玩家

回復 46# Noic

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

回復 46# Noic

wa!!!!!!!
so chicken!!!!!!

but I really want to get one for an experiment.

銀級玩家

回復 48# tomtomsuccess

師兄,呢部嘢個樣就真係雞咗d,但係我做嘢一定有小小策略,呢個方案就一定sure win! 最少係自已感覺冇買錯嘢。$26X 蚊的價錢真係唔通要之前個師兄買audiolab tuner的質數才入貨!係呢道寫出一d心得你地個個有幫助我都有自豪!
其實數碼廣播和之前高清電視個case一樣,依家重係growthing stage未成熟,好快d廠就會將呢個功能加係d高質tuner或AV amp到!我估計三到六個月我地就會有大把嘢選擇!大班個台出呢d機用一個好平的價錢賣都係希望d用家試完跳出個entry barrier門檻。而家其他電台如香港電台等都已有台在試播,好快我地就跟而家高清數碼電視一樣科技的改變要我地跟潮流走!我地一路都愛音響聽歌的朋友,比小小錢做個實驗冇點你!貴有貴玩,平有平玩。一d師兄是但買條線材都貴過我呢部"雞"嘢! 但我就係鍾意佢一早雞啼!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
audia + 10

查看全部評分

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

回復  cmahui

Ching: OK, here are the photos !
Noic 發表於 2012-4-8 01:21

原來師兄買呢部, 好多地方同人都用呢部!