設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索

[CAS音響] Zodiac Gold + Voltikus 開箱

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

先簡短講個故仔:
我一直欠個DAC,目標一向是dCS,但未儲到錢,過渡期都要搵件聽得下的頂住先,心目中是Weiss DAC202或者Zodia Gold+Voltikus,首選DAC202。
我呢D係特然戚起條根想買所以一定要有現貨,去到旺角分銷商得部DAC202U,我用mac唔想俾多幾千蚊為左加個自己冇乜用的USB插,問DAC202有冇貨,回答係「呢D咁舊的款要訂喎...」,咁舊?唔..... 唔通有新款會出? 代理今日又休息,搭車去星光行李生間連鎖店問價,個店員打開佢個file搵,搵到個價照俾個file裡面的price list我睇,寫明「DAC202 $52000,10% discount ......」,同旺角現金價差不多,但連鎖店可以簽visa免息分期喎,諗住都好啦,但係個店員話都冇貨,因為個price list後面仲寫左一個字:「.... discontinued」,(呢間連鎖店唔再入貨)架喇!
唔知Weiss黎緊會唔會出一款新DAC打對手? 無論如何,一於出番旺角相熟舖買套Zodia Gold + Voltikus 即時止癮!

** 收到代理Kent兄的澄清,DAC202與DAC202U都會繼續正常發售,只是豐澤沒有售賣所以停止入貨,就是price list上出現discontinued的原因。若令網友對此產品有任何誤會,謹此致歉。

方便自己方便別人,列一些Zodiac Gold的資源連結:

1. 官網下載頁:
http://www.antelopeaudio.com/en/support/downloads

2. 官網e-Store報價EUR$3595:
http://store.antelopeaudio.com/cat-d-a-converters.cfm

3. Zodiac Gold設計過人之處:[第8頁 #76]
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=#pid1763272

一些網上的介紹:
3. http://www.hi-av.net/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=669

4. http://www.my-hiend.com/vbb/show ... 2%E9%A0%81)/page164

開箱!

我諗都冇乜人會單買一盒,應該買親都DAC加PSU一套喇,所以一開要開兩個箱!

原本都見有二手,但係一來好想即刻擁有,等交收都唔想等,二來呢D價位平時唔多幾會買,總係想自己開箱先過癮,所以寧願買新的回來。店員話開俾我試機我都話唔駛,等我番屋企自己慢慢開,有壞至拿回來換。
呢兩條封條就係2部機處女的証明,未有人開過盒架!

先開主菜部DAC,由我親自黎操刀,依呀,手起刀落,切開左。

打開乜都冇得個白色盒。

要成個拉出黎,裡面隱藏了兩小盒咁喎

打開最外層睇睇先.... 原來有說明書同光纖線。

唔止,仲有保用証同埋膠腳貼。

再開蓋就見到真身了。

側邊又有2格塞滿了remote、remote餅電、USB線、switching火牛同適合香港使用的電源線。

拿出真身影番張相先。

除埋個套,金光閃閃。

第6頁點燈圖:
http://www.post76.com/discuss/vi ... p;extra=#pid1754301

.

評分

參與人數 16威望 +132 收起 理由
xiongski + 1 精彩Report
minimoai + 10
Einstein + 10
leo25 + 10
alfwu + 1
高菲 + 9
benjamin + 10
cosworth01hk + 10
Wilmer威馬 + 10
Lester + 10
obee + 10 勁!
manKi + 10
edlsang + 10
rockerlam + 10
ckw3031 + 6
!替天行道! + 5 like this

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

加埋隻牛牛相先。

第2盒個處女封條又俾我一刀切開!

開盒!e...今次裡面有野架喎,一本說明書同保用証。

拿開說明書,有小包包。

zoom近D睇,有4粒膠貼、一條駁去DAC主機的特別電源線,及4粒後備FUSE,4粒咁多?

好,拿開發泡膠,見到牛牛在裡面了。

拿佢出黎影張獨照先。

打開膠袋,又再金光閃閃。

當然要同埋大佬排排影張相。

反個身影張pat pat。

到第3件,remote喇,要打開個5蚊咁大的蓋放粒1毫咁細的餅電。

正面,靚仔。

ps. 多謝kenneth兄我未貼相已經加我分。

評分

參與人數 3威望 +30 收起 理由
qk8082900 + 10 雖然我對cas全無認知 但都加分先 ...
manKi + 10
obee + 10

查看全部評分

Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

專業玩家

great stuff ching.

waiting for unboxing of power supply unit
Absolute Low End

專業玩家

RRP$57200 full set, i read this in current hifi review magazine

鉑金玩家

RRP$57200 full set, i read this in current hifi review magazine
!替天行道! 發表於 2012-4-10 02:18

我呢套?當然唔駛啦,DAC202U都冇咁貴,可能magazine寫的價是面價掛?
呢套就算威達代理標價都好似係40k之嘛,賣街3字頭得喇,連埋PSU喎,都幾抵。

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10

查看全部評分

專業玩家

我呢套?當然唔駛啦,DAC202U都冇咁貴,可能magazine寫的價是面價掛?
呢套就算威達代理標價都好似係40k ...
nicknick 發表於 2012-4-10 02:26

Oh, must be mistake then Otherwise, $57k is unreachable for me

鉑金玩家

Oh, must be mistake then  Otherwise, $57k is unreachable for me
!替天行道! 發表於 2012-4-10 02:34

嘩!可能岩岩上市時係貴D,之後跌左價,威達自己依家標價都冇咁貴。

依家3xK有交易,平左咁多你考慮下入番套啦!

評分

參與人數 1威望 +10 收起 理由
obee + 10

查看全部評分

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

嘩!富貴開箱

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

回復 6# !替天行道!
通常定價打個七至六五折就差不多了。

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

好耐冇開過箱,一開要開兩個!(Zodiac Gold + Voltikus )

Nick兄,我想買ASUS ONE 都度下先,都係nick兄夠果段。我都好想試下。隻牛冇相睇?掛住玩啦。
如果你果日係放俾我,我玩緊opamp啦。攞嚟mod,  等2手啦。

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用