設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: nicknick

[CAS音響] Zodiac Gold + Voltikus 開箱

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

我覺得Voltikus去部Gold 果條線好似唔係好掂咁...
Voltikus駁條大喉, 但Voltikus去Zodiac果part ...
googleli 發表於 2012-4-10 15:25

果part轉左DC架喇,DC唔駛大水喉。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

我同你的諗法一樣,我依家將隻牛放在hifi架最左邊,部DAC放在最右邊,中間隔開幾尺,
同埋因為放埋一齊 ...
nicknick 發表於 2012-4-10 15:14

我部前級的分體電源,如放近部DAC,D聲會嘈D及冇咁Detail,我相信同電的干擾有關。

星級玩家

好耐冇開過箱,一開要開兩個!(Zodiac Gold + Voltikus )

congrat c hing!
wait for your report!
especially on the A/B test on cheap switching PSU vs Linear PSU!
btw, in the future, in case u want to upgrade after run-in, you may consider changing the factory DC cord to silver cord!

- 發送自我的 iPhone 大板凳應用

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

等佢煲好後黎聽聽。今日開始儲錢到時差唔多喇。
nicknick 發表於 2012-4-10 15:15

好呀好呀! 謝謝! 努力貯備彈藥中. 哈哈!

黑鑽玩家

especially on the A/B test on cheap switching PSU vs Linear PS ...
jasonhh 發表於 2012-4-10 15:54

我覺得psu肯定會好大分別!

黑鑽玩家

especially on the A/B test on cheap switching PSU vs Linear PS ...
jasonhh 發表於 2012-4-10 15:54

同埋我覺得就算係"木耳"都聽得出分別. 如果唔係佢$7k幾隻牛真係唔使賣了!

鉑金玩家

76 榮譽貢獻勲章76 精選榮譽會員勲章金耳朵金耳朵學員76-FC 藍寶石勲章

出埋個點燈連環圖先!

我先用跟DAC送的switching火牛,理論上一定衰聲過部外置火牛 Voltikus啦,如果唔係駛乜俾多幾千蚊買呢隻牛?不過都係要聽過跟機牛再換Voltikus才會知道有乜分別?值唔值加多隻牛?
另外,我用跟DAC送的USB線,電源線也只是用黑雞,反正我一向都冇玩靚電源線,幾乎全部只是用跟機線。
咁樣駁係想盡量聽到部DAC同廠方配線預設的聲音如何,靚唔靚、鍾唔鍾意一件事,至少要了解過廠方預設、原意想部機乜野聲?
analog輸出我使用了慣用的Sommer Epilogue XLR,另一端用adapter轉為RCA直駁我的Active喇叭 "Linkwitz Design Pluto2+"。
這機另一個賣點,也是貴過Zodiac+的原因之一,就是前級部份使用了精確到+-0.5db步進的超靚聲音量制,我用得active speaker當然更要試佢一試。

未power on,先將USB線接駁Mac機,不用power on也detect到Zodiac Gold這新audio device,要選擇它才能出聲。

第一次開機,點燈了!
依?source點解sync唔到? 原來預設是optical1,我沒有駁線當然冇燈。

只需要按一下"source"鍵便能轉回USB,找到訊號了!

1秒內便同步好在44.1KHz,顯示轉為44.1

另外要留意,此DAC有3種USB mode,分別最高播放96KHz的UF1、最高196KHz的UH1,及最高到384KHz的UH2,但因為暫時只有Mac機才能夠經USB播放24/384KHz聲音檔,所以廠方只預設在UH1

要先在DAC按幾個鍵設定才能轉到UH2,我用的是Mac機,當然選最高檔的UH2,而且聽聞比UH1更好聲(唔知真定假,我暫時聽唔出分別)。
Synology DS3617xs with Roon, Qobuz,
Devialet Original d'Atelier;(FC) B&W 802D3, (SR) Devialet Opéra de Paris Gold Phantom, (SRB) KEF LS50 Wireless, (Atmos) KEF R50, Onkyo TX-RZ830, Sony A8F

鉑金玩家

C兄真富貴

進階玩家

真系好正

新仔玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

出埋個點燈連環圖先!

我先用跟DAC送的switching火牛,理論上一定衰聲過部外置火牛 Voltikus啦,如果唔係 ...
nicknick 發表於 2012-4-10 16:10

師兄不如用落合心水,試下加鐘啊!看看加鐘之後部機又可以提升幾多?

http://www.antelopeaudio.com/en/products/Trinity-master-clock
Sources: Innuos Zenith MK3, Accuphase DP-560, UDP-LX500
Dac: Rockna WaveDream DAC, Antelope Zodiac+
Amp: Accuphase E-460,Denon X4700H
Speaker: Atohm GT 2.0, ESS Heil AMT, Elac 241.3, Earthquake,MK