設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: angusluk

[請教] entreq minimus

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

呢方面 我都唔係太熟可能有錯
第一種 先用隔離牛再用電子零件 做升壓/降壓/穩壓
第2種 ...
qk8082900 發表於 2012-4-17 21:02

qk8082900兄...可能有錯 正是隔離牛工作原理,用途...
電流A,電壓V,電阻ohm,頻率Hz,功率W... 電學上改變這些,去配合用具要求,運行工作
牛牛價錢唔平,可以使玩具更好聲,值得投資嗎...?

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 51# manKi

個人認為值 我個係支持用電處既
分享下我個人睇法 用呢d產品一定會影響音色取向
正如你玩pc較聲一樣 所以小心選舉
但提升一定是有的 因為電處的級數要夠 先夠班睇住你成套玩具
相對提升就會很大 所以玩呢d野 都係睇你功力
當中有太多學說 意見 我就唔講咁多了
我見過有部電處入面係咁樣既 同你分享下
有4個位係clear power 俾前級 cdp用 有4個位係 high power 俾後級用
打開入面黎睇 high power只係直通

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

回復  manKi

個人認為值 我個係支持用電處既
分享下我個人睇法 用呢d產品一定會影響音色取向
正如你 ...
qk8082900 發表於 2012-4-17 22:03

影響音色
小弟只是Luxman D-05 + L505u > CM5 & AV
選擇範圍的電處,都要15k~30k... 提升效果,價錢不合比例嗎,指教

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

影響音色  
小弟只是Luxman D-05 + L505u > CM5 & AV
選擇範圍的電處,都要15k~30k... 提升效果, ...
manKi 發表於 2012-4-18 10:27

其實多經一件配件,器材或線材,音染是少不了,但可選擇音染最少或有正面改變的產品。

至於性價比就要視乎可以比幾多件器材使用,及實際提升多少,初步只能靠猜測。

正如你買505u都要回家駁好全套機,開聲後才知啱聽與否!

多參與家訪活動會有正面幫助。

評分

參與人數 3威望 +25 收起 理由
qk8082900 + 10 效聲之道
ckw3031 + 10
matt + 5 good say!

查看全部評分

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

其實多經一件配件,器材或線材,音染是少不了,但可選擇音染最少或有正面改變的產品。

至於性價比就要視 ...
tomc 發表於 2012-4-18 12:35

tomc兄,器材,線材要夾的,音色配合真的有點難度
Luxman 器材無水線,感覺小地盒是配合的,謝謝你PM 價錢,稍後就會玩
當下會添置電處,價錢就是
家訪,有同好一起玩梗好啦,76有幾位師兄小弟都想拜訪,請教

專業玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

回復 54# tomc

謝謝Matt兄加分

專業玩家

tomc兄,器材,線材要夾的,音色配合真的有點難度
Luxman 器材無水線,感覺小地盒是配合的,謝謝你PM 價錢,稍 ...
manKi 發表於 2012-4-18 13:15

Information from XXXXXX.com

Ask from X Ching :

"KenSir,先謝謝你的幫忙!想問下若果本身部Amp是日本機,相信是冇水線的,咁駁地盒是否會冇反應呢?或是一種浪廢呢?"

Reply from Kitlau:

"容讓我代ken sir作答這問題,大部份線路地位至水線流程是由大地線開始,接機箱,再接一粒細數值的電阻,最後才接水線,地盒最佳接線位置包括地線,RCA負極,喇叭負極和金屬機箱之鑼絲位,地盒很少直接接水線,因水線和地線中間,還有一粒小電阻,令功效會大大減低,所以沒有水線的日本機,使用上是沒有問題的,試試先前所提的最佳接線位置,定有意想不到的效果."

評分

參與人數 1威望 +3 收起 理由
manKi + 3

查看全部評分

星級玩家

since 2011

76-FC 藍寶石勲章

Information from XXXXXX.com

Ask from X Ching :

"KenSir,先謝謝你的幫忙!想問下若果本身部Amp是日 ...
tomc 發表於 2012-4-18 14:06

thanks tomc兄

星級玩家

76 精選榮譽會員勲章

至於性價比就要視 ...
tomc 發表於 2012-4-18 12:35

最直接想知得唔得,就係抬去師兄度試,唔得咪當玩下囉,得就大獲,又要洗錢,好似Raymond兄咁,又害咗佢洗一筆,但見佢又洗得好開心喎!

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 綠翡翠勲章

回復 53# manKi

我個人投放係排so 既比例
就10比1為最低
即係6萬既機就最少要6千既電源
唔理佢係用牛 用累波電子零件 玩諧震 玩礦物既排so