設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索

[喇叭組合] Elac BS244 升級去 247BE 個人聽後感分享

專業玩家

如果想睇到更多76師兄嘅分享,快啲登入成為會員啦!

您需要 登入 收看或下載更多內容。還未成為會員?成為會員

x

如有睇開小妹嘅post都知我係Elac die hard fans, 即刻分享先!BS244聲底係偏向冷同埋尖聲,如果線材未能配合的話高音會吉耳.但BS244分析力高,以書架黎講Bass出奇地好, 同埋佢好大食同難推得好所以對Amp嘅要求相對地大.

我由開頭石機配Elac到用膽機對推,每次升級都有驚喜真係好毒! 用Sound master膽前後級推BS244開頭總覺得膽味唔夠,之後上去Peter度請教下,於是就由換膽開始著手,效果出奇地好! 聽歌仔舒服自然又甜美,聽MJ嘅"beat it" d Bass下下打心口咁非常過癮,一d都唔會因為用膽機推而出現bass唔夠或太斯文.

當然BS244+241睇戲表現亦係一如預期非常滿意!
自從見到Elac出左BE版後....個心癢得不得了....一來黑鑽實在太型了又和我家中全黑嘅器材實在太襯了!... 最近成日病更是提醒了我除左珍惜眼前人外...及時行樂{:9_407:} 也非常重要....所以忍痛一次過升級晒前置和中置!

於是247BE (坐地)和241BE就進註家中了{:9_429:} ! 即插開聲.....咦....點解坐地無咩氣勢但分析力係明顯高左同埋人聲好舒服....但總覺得有d唔對路咁....突然諗起之前嫌部膽機唔夠膽味也所以換左d膽來調聲....而家就柔過頭...會否247BE聲底同244唔同, 而用緊的嘅膽係taylor made俾244來應付冷聲同吉耳問題的.我唯有再向Peter求救,表明之前已升級嘅膽想保留因為買左無耐唔想嘥, 所以向未升級的跟機膽埋手! peter就建議換左前級最前果對膽就應該無問題架喇! 於是又乖乖比$買左對$1300左右嘅古董膽.... 回家即刻換膽開機! OH....當堂開揚左同生猛晒! 明顯247BE係比244更順喉,處理大棚野更顯鬆容淡定, 背景更寧靜!

平時我間中也會用apple TV駁AV Amp(pioneer LX73)來聽歌同上下youtube睇片的, 一於用AV Amp推動來比較下吧!
之前av amp推244明顯冷聲但高音位不至於非常吉耳,用av amp推實在沒有太大期望只是apple tv很方便而已.
而家用av amp推247BE就出奇地好聲,而且在沒有用膽機的情況下居然聲音偏暖,不知是否忠實表現了電源線的取向 因為好多人都話pioneer夾elac的話聲音會乾同尖聲. (Av amp用的電源線是hobby lab Power 3大概三千幾, 聲底都是偏暖的而且好好力)

總結我覺得黑鑽系列的聲底和銀鑽明顯不同,黑鑽版好像將銀鑽版的缺點(冷聲和高音容易吉耳)改善了. 但如果在用膽調聲上下點功夫用銀鑽也可有靚聲的(我就是過來人了),這也是膽機的魅力吧! 我覺得(Elac=尖聲吉耳)對黑鑽版Elac不再適用了.

希望小妹嘅分享對準備升級黑鑽的銀鑽用家或elac準用家有幫助吧!
以上分享純粹個人聽感,如有錯的話還望Ching們賜教!

評分

參與人數 19威望 +175 金錢 +147 收起 理由
chuwing + 10 + 10
rklpoon + 10 + 10
sealteam4 + 9 + 9 絕對認同
ultraleo + 9 + 9 精彩報告
pinkspider + 10 + 10
喜喜天使 + 10 + 10
guly + 10
zoneaudio + 10 + 10 好正
leo25 + 10 + 10 一定要加分
marcolam + 1
RiceR9 + 20 精彩報告
chhanthony + 10 + 10
SkyGeo + 10 + 10 精彩報告
charliey + 7
que + 10 + 10 用家心得
edlsang + 10 + 10 精彩報告
minimoai + 10 + 10
zxu + 9 + 9 超正!
plnl88 + 10 精彩報告

查看全部評分

amoebabird

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

多謝C打分享,下次換喇叭可考慮BE版
Oppo93  -  Cary 11v HD Video Processor  -
Lexcion RV5  -  Victor SX-500 Spirit - JL Audio F110

銀級玩家

好好既分享,Elac真係好好聽架

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好好的分享

黑鑽玩家

76 榮譽忠義勲章

any photo ?  247se i am using ... with av amp and tube amp as well ...
Acoustic Solid 111, quintet black S,
accuphase 510, voodoo ren... bal.
nt505+cg10m, cardas clear reflection bal.
accuphase 2420,  voodoo renaissance xlr, modwright KWA100se,
wilson audio 7

專業玩家

好有心的report

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

有冇座地同對$1500蚊膽既相睇睇,等大家分享吓你的心得同喜悅啦!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

專業玩家

KING 發表於 2013-5-6 11:02
有冇座地同對$1500蚊膽既相睇睇,等大家分享吓你的心得同喜悅啦!

King sir 想睇裸照  ?
訊源: Marantz KI Pearl Lite/Oppo95 (mod)
膽前後: 和田茂氏線路DIY + SM 34.2(摩)
喇叭: Focal 826W
線:Acrolink,Analysis+,Chord,Delta,PAD,QED,Supra

3萬

鑽石玩家

76 榮譽貢獻勲章76 榮譽有禮勲章76星級影音勲章76 榮譽鑽石勲章76 榮譽忠義勲章76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章2012年度十大吹水之王勲章76-FC 藍寶石勲章

SkyGeo 發表於 2013-5-6 14:21
King sir 想睇裸照  ?

想睇吓佢對野啫!
祇回應不推介!
"別人笑我太瘋癲,我笑他人看不穿"

黑鑽玩家

76-FC 藍寶石勲章

好想知用左咩蛋
生猛晒真係唔講得笑