設為首頁fbYouTubeWhatsapp頻道IG

Post76.hk

搜索
樓主: jackt

[CAS音響] 如何選擇或開始玩CAS?我意見是...

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-11-21 12:46
係咪用 751BD 內置 Network 功能!如果是這樣,只可以證明你部 CDT 好過部 751BD 啫!

我試過很多 16/44 ...

就係關乎你講ge問題!要用24/96先泊得住CDP ; 我又唔多CD又聽中文歌為主(比較小高清檔)!
因為我會覺得輿其投資幾萬蚊搞CAS的結果只是比較近似現在CDP或者好少少 !
倒不如將果幾萬投放埋CDP效果重好啦!
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
ATC SCM20SL;Lightspeed MK-3
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條
Symposium Ultra

銀級玩家

76 榮譽慈善家勲章76 榮譽VIP勲章76-FC 藍寶石勲章

其實要用HI-RES玩CAS先拍得住44.1的CDP我有保留.
如果同係6/7千的DAC 對6/7千的CDP, 我諗都唔會輸.
同係6/7千的DAC 對萬二/三的CDP, 我諗輸都合理.
不過, 可能係指用同一台CDP直出, 對比用同一台CDP 出DAC (CDP 當CD TRANSPORT) 而輪, 係有可能的.

評分

參與人數 2威望 +20 金錢 +20 收起 理由
jackt + 10 + 10 用家心得
PhantomGTR + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分

禁止發言

禁止發言

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

chuwing 發表於 2013-11-22 00:12
就係關乎你講ge問題!要用24/96先泊得住CDP ; 我又唔多CD又聽中文歌為主(比較小高清檔)!
因為我會覺得 ...

所以我咪話唔一定要用CAS,CD多咪用CDP囉,我有成幾千隻CD,唔通掉曬佢咩!

不過之前諗住Rip咗佢,但Rip Rip 吓都冇心機Rip落去囉!  

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

kenneth_obee 發表於 2013-11-22 00:20
其實要用HI-RES玩CAS先拍得住44.1的CDP我有保留.
如果同係6/7千的DAC 對6/7千的CDP, 我諗都唔會輸.
同係6/7 ...

我相信 obee兄亦好明白 Computer as File Transport 和 CDT 比較熟優熟劣,比較同價位的 CAS 和 CDT,低價位時 CAS 會佔優,而高價位 CDT 會較好,至於有沒有頂級 CAS 呢?我有所保留!

雖然我玩 CAS 只有一年左右,但我明白到 CAS 最大的問題在於電源及噪音,做好電源比較容易,隔絕噪音就是一大難題,電腦本身使用的電路版已經可以產生很大的噪音,反而細小慢速的 Cubox 底版噪音較少,但其他接駁 (如顯示、網絡、USB等) 都可以將噪音傳至解碼器上,這方面 CDT 有絕對優勢。

當然,我不會用價錢去衡量 CAS 優劣,價錢低的 SoC 產品絕對有好大機會好聲過高價的個人電腦,最主要在於如何優化聲音處理,這是一堆軟件的問題,不可能用高價的電腦硬件去解決。

至於小弟只用上非價位的方式去測試,所以一定會有很大的偏差;
CAS:NAS -> Ethernet Switch -> Battery-powered TP-Link portable router as player (OpenWRT + Squeezelite) -> USB -> MSB Analog DAC
CDT:Marantz SA7 + OCX -> Coaxial -> MSB Analog DAC

兩者音色相近,最大分別為清晰度及細緻度。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Gorgeous 發表於 2013-11-22 03:04
試過摩改103加手指玩DSD, 冇Mac Air+LKS好聲. 而且oppo只係食到DSD64, 玩唔到DSD128.

你提供既方法如果 ...

前題已經寫了,方法有很多,只要搵到自己的目標,方法就自然有,但不可能每一種方式都合你要求,所以只能選最貼近的方法,如果師兄有更好的方法,可以和大家分享。

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-11-22 09:51
所以我咪話唔一定要用CAS,CD多咪用CDP囉,我有成幾千隻CD,唔通掉曬佢咩!

不過之前諗住Rip咗佢,但Rip ...

幾千????
超級發燒友............
................
.......
Naim cds3+555PS + SL Din-to-Din
Naim252/300dr+250dr(Bi-Amp)+SuperCap+SL Din-to-XLR
Denon AVC8500 ; Oppo 205BOA UE
Analysis Plus:Golden Power OVAL x 6條

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackt 發表於 2013-11-22 09:51

不過之前諗住Rip咗佢,但Rip ...

當你有三千隻CD ;平均每隻一舊水;三千乘一百 = 生實慢!
哇哇!三十萬 《《《 有錢多好

鑽石玩家

76 榮譽忠義勲章

Gorgeous 發表於 2013-11-22 03:09
用外置程式就可以用 iTunes管理所以音樂file, 又可以玩到DSD, DXD, Flac, Cue, etc. 非常方便

我依家 CA ...

情況正如我多年前聽 CD 和 SACD 的分別一樣。

話說多年前搬家的時候,買了 Philips DVD963SA, Yamaha AV Amp,當時用緊一對老舊的座地喇叭,聽 CD 聲音十分普通,應該說不入流,後來買了一些 SACD 聽,覺得十分之好 (以當時自己的要求來說)。但手頭上的 CD 比較多,無可能日日聽那幾隻 SACD,始終要為聽歌打算,及後再添置 MF 308 Pre + Power + Dac 21,先至發覺原來 CD 都可以好好聽。

... 至於年前買入 Marantz SA7 時,再令我感覺到原來普通 CD 都包含了大量細節,只不過沒有好的器材去將它們表達出來。

現時,我對音樂格式沒有以前般關注,可能現在覺得聽 CD 都可以接受的關係,已經沒有追求更高格式的心態了。

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
obee + 10 + 10 絕對認同

查看全部評分