設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[其他器材] 僭建的 HeadFi 架

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 18:30
住日本的路過,上yahoo bid拍對二手stax回來很是容易
不過電,塵的問題一樣是有,就是濕度上會 ...

所以建議 9 月入貨,三月出貨囉,避開梅雨的季節嘛!

我另一個 hobby 係玩水草,初玩時又係要避夏天高溫 (水滿要 keep 25度,唔可以高過 27度),所以初上手的新人又係中秋開缸,到明前先決定玩大 D (買水冷) 定轉軚唔養草劑玩魚!

我係老人家,所以相信聽人講不如親眼見,親眼見不如親手摸,唔太貴和太刁轉的,我會搵機會自已上手試左先決定 go 定 no go!

例如今次玩 ESP/950,加 LPS 前有諗過賣左佢,現在加了 LPS 我會長 keep 了,但可預計將來也不會在靜電範疇內升級了。如果係 4 月時眾套來玩,我肯定現在唔會咁 sure 知自已的 preference 和取向的!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-17 18:51
所以建議 9 月入貨,三月出貨囉,避開梅雨的季節嘛!  

我另一個 hobby 係玩水草,初玩時又係 ...

小弟的見解和師兄的見解差不多,只是小弟家貧,傾向玩二手嘢,但二手嘢好難找到地方試,所以大多都是向他人請教
不過esp950呢不知師兄有什麼感想??
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 18:30
說起隨身,不敢令我感嘆現
在的隨身市場的風氣,這由120??帶起的這種風氣,但絕大多數燒友都受這套更是令小弟百思不得其解,令小弟連燒隨身的心都沒了,現在的隨身設備大多是朋友所贈或向他們買回來的二手玩具
其實小弟一開始就是由玩台機開始的,所以不覺得台機麻煩,反倒玩得很開心,說到底hifi這回事,煩麻不是等於多嘢玩嗎,個人覺得隨身系統比起台式系統要少不少樂趣呢

答完先見到下半段

我其實同師兄一樣,上年 10 月買第一部 player,半年內共買左 3 部 player 8 隻耳機,對呢個玩意叫做試過水,知道個大概!我覺得隨身器材其實也有些可取的,例如我用緊的 DX100,EX1000 和 Flat-4 Kuro 等,現在這一機兩耳二手加埋都係 6k 中,我用落也很滿意和覺得有 C/P 可言的。但誠如師兄所講,很多隨身器材已是品牌效應遠超實際表現了,我相信呢度既 AK粉絲會 label 我為專黑 AK 既打手 tim !

品牌效應既然已成大局,唯有自已用心去找務實和適合自已的器材囉,唔隨波唔遂流,可能會玩得較吃力 (交流小,二手流通也小),但經歷過既自然知道個中樂趣,例如我望住眼前既 headfi 架,成套所有器材/耳機/配件 (大部份二手) 加埋都大約等如一套 AK120II+AKR03,我自得其樂架,人地話萬萬聲既隨身有幾好,咪笑下算囉,不是百思不得其解,係橫眉冷對牌子粉 jet!

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-17 19:33
答完先見到下半段  

我其實同師兄一樣,上年 10 月買第一部 player,半年內共買左 3 部 playe ...

正常,因為是後補的
我並非說所有隨身器材都不是可取的,只是太多太多的廠商都並非以cp值受胜,而之所以會這樣,歸根究底都是現在的風氣及大多數人的要求變了,最知名的例子就要數b某了,說到底燒友只是小眾,大多數市民買耳機只為了有聲音,可以解悶,買b牌只為了扮潮,廠商沒錯,錯在無知的人太多,他們的錢比燒友好攢太多太多了
這些牌子粉最令人討厭的是自以為很有品味,目前無人,以為b牌天下第一,無出其右,還要不知天高地厚喜歡聊是鬥非,比較過後還要自欺欺人,當然,我不否認他們因為長期聽b牌產品而導致聽覺出現問題
師兄或許還有雅致去慢慢找,慢慢試,但我對隨身器材的那團火已死,我現在除了試試試朋友的玩具後,已很少去試隨身器材了
現在還有興趣的就只有earsonic及音茶樂了,雖說兩者我都沒有

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 19:19
小弟的見解和師兄的見解差不多,只是小弟家貧,傾向玩二手嘢,但二手嘢好難找到地方試,所以大多都是向他 ...

我都係玩二手喎,這和家貧是否有關是個別事件。我全套傢伙,只有解碼和 Alpha Dog 耳機是新貨,其他都是二手的,從最高效率地運用資源作準的話, 玩二手才是皇道!

在香港問 ESP/950 的話,有兩位輩是必須要提的,一位是 ESP/950 忠心耿耿的 ttthhhkkk 師兄,另一位便是 Post76 的 Hiyori 版主,他們的分享非常詳細,H 版的見解比較上更中肯,對 ESP/950 有興趣的不可錯過啊!

http://www.andaudio.com/phpbb3/viewtopic.php?f=25&t=84179
http://www.mingo-hmw.net/forum/f ... read&tid=111889

另外蘇普大大的開箱文也十分值得參考  (H 版都有很多交流)
http://www.mobile01.com/topicdet ... p;t=2240005&p=1

我初用 ESP/950 時也有簡單分享過:
http://post76.hk/forum.php?mod=v ... ight=950&page=6

最近加了 Linear Power Supply, ESP/950 整體醇了多,高音順滑明顯改善了,控制力有提升,齒音也減了一半有多 (仍有小小),個 LPS 只用了大約 30 小時,預期環牛和電容煲好後會再好小小,在初用時覺得「好通透,但又唔覺得去到人地講靜電耳機既飄逸仙氣個種」,現在總算開始體會到了。

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-17 20:14
我都係玩二手喎,這和家貧是否有關是個別事件。我全套傢伙,只有解碼和 Alpha Dog 耳機是新貨,其他都是 ...

好毒的毒文啊,其實之所以有留意esp950多少是因為他敢給買家終身保護的那種自信,這自信無異是因為他們對自身產品付出的心思及嚴苛的要求,看了師兄們的感想後另小弟更加想買來玩玩了,加上這部可以用線性電,免去了不少麻煩,令小弟的毒更是深了
玩二手的確能更加高效率運用資源,還因為最近不少大廠的用料越來越差,中低階舊機的表演可能更胜新機,少數中古精品甚至可以完胜數倍價錢的新機,現在的科技的確是進步了,但聲音卻不及從前,或多或少與現令的經濟環境有關,廠商為了生存不得不去放棄一些追求及固執或者轉去高價市場發展,令小弟不禁擔心老後是不是就沒有玩具能玩了
btw,剛剛google了一下esp9500,看到他的rca口後,令我不禁想問,正常rca線真的插得進嗎??

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 20:35
好毒的毒文啊,其實之所以有留意esp950多少是因為他敢給買家終身保護的那種自信,這自信無異是因為他們對 ...

我由 DAC 去 E90 driver 是用 Hitachi Meltone 線,直插無任何花巧,因為兩個頭都算分得好開,所以問題不大吧!

永久保用並不等同對產品的品質有自信。我買二手 ESP/950 前都擔心維修問題,我係香港要寄去美國整的話,你免費我都嫌煩。當時調查所得,ESP/950 是有一個 common problem,是輕微的高頻噪音,即鬼佬形容的 squealing。有人話係 dust cover 設計不好令 driver 積塵,又有人話是耳機同的 cable 和靜電耳機的 electrode 太接近,但有 user  Koss 連換了三套 driver 先解決到問題,我套 ESP/950 在交到我手前曾入廠檢查,Koss 同我換了 Sound Elements + Cushion + Dust Cover (foam) + Adhesive Ring,我相信 Koss 係穫傳大量 ESP/950 套件,佢換比我對廠方來說比找出問題維修仲平,所以只要 Koss 唔關門 (都有 risk 架) 而你又唔介意有需要時寄去美國維修幾個星期 (如果你間中出差美國就 perfect),永久保用真是幾無敵的。

以下是一些 Headfi 上有關 squealing 的討論:

http://www.head-fi.org/t/581491/koss-esp-950-thread#post_7910201
http://www.head-fi.org/t/581491/ ... ead/15#post_7912132
http://www.head-fi.org/t/581491/ ... ead/60#post_7931826

(cf: https://www.staxusa.com/Technology.html)

用線性電呢下真係好方便,隻原裝 walmart 牛是 1A @ 9V, 即係用隻 20W 牛做 LPS 都夠用,比較多玩家用 30W 出 2A 或 2.5A,我就典型香港人:「橫掂都係,有大買大」,買左隻用 50W 環牛的 9V LPS 來餵 E90,但所謂有大買大都係 800人仔,平靚正啦!

某情度來講,新品牌和新產品用在 marketing 和 branding 的資料會相對較多,以聲論價便覺得新不如舊了。但我覺得對中古的睇法不能太物料性,例如數碼產品便不能太「堆料」至上,一兩年內的產品會是我的主力目標,已停產兩年的數碼野便不會考慮了,但一些較 stable 的產品如膽機便可以買舊小小也無妨,但對停產較長時間的古董系列就無心戰了。

舊 vs 新的其中一個 issue 是 discrete component vs surface mount component, 無可否認現左用得 discrete component (尤其是 analog 產品) 質數唔會太差,但 surface mount components 則良莠不齊,所以發燒有對 discrete component 會有小小偏心,但其實 surface mount 也可以有好野的,唔好先入為主是一個重要的心理功課啊!

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-17 23:23
我由 DAC 去 E90 driver 是用 Hitachi Meltone 線,直插無任何花巧,因為兩個頭都算分得好開,所以問題不 ...

我基本上不是玩數碼產品的,因為小弟有令數碼產品出錯的被動能力雖說因此解決問題的能力也很強,但還是算了吧..此外數碼產品的二手價降太快,有違我的hifi觀
個人覺得smc和dc之間的其實沒胜負之分,只是前者的品控相對較差,以前大多頂班型號其實都是smc,只是現在對調了罷
不過師兄口中的古董可是有不少精品的
另外,有大買大在某些情況上還是不適用的,不過個人覺得供電預"鬆"些小不會是壞事
另外問問esp950多少錢??香港哪裡有得買?以我所知日本是沒賣esp950的

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 23:48
我基本上不是玩數碼產品的,因為小弟有令數碼產品出錯的被動能力雖說因此解決問題的能力也很強 ...

我有 hifi 朋友 追 NOS 膽追到開鋪,所以古董機其實也有聽過唔小,包括原裝的 7+9 和同「年」級器材,大 Tannoy 號角甚至超高靈敏的 Lowther 喇叭,但總覺得用在「照顧」和遷就硬件方面有點不成比例,在器材 serve 用家的前題下,只會遠觀了。

在系統層面,HiFi system 動軋要一個靚的 50W 的功率來推喇叭,計埋 headroom 的話便講緊二三百 watt 的功放了,相對來說 HeadFi 只要 1W 便夠推, 5W 已經有好大的 headroom, 所以比例上 Headfi 系統會花較多資源在訊源上,再加上大部份 HeadFi system 也不會使用獨立的前級,所以數碼產品的比例便越佔越重,隨非是玩黑膠作訊源吧 (D static noise 應該會好難頂),否則好難唔用數碼產品了,真係用小 D 都成到事!

SMC 品控相對較差? 可能 designer 在開發時係用 A 級 SMC,到 mass production 時廠家花了好多錢在 Marketing,於是 cut 到 B 級 SMC, 一年後發現原來 customer 對呢 D 係 don't care,請個明星代言人比用靚料更化算,於是再 cut BOM 到 C 級 SMC 囉! 某情度上唔係 SMC 品控相對較差,而是 SMC 的應用層面較廣,相同功能的組件可能用在 $100 的收音機, $1000 的 CD 機和 $5000 的解碼,你要高質量的 SMC 零件唔係無,但因為有大量 low cost low quality substitute 可供選擇,downgrade/cut corner 會較容易吧!

至於 digital product 售價插水較快,都係架,但對買開 2 手既用家其實咪重好,例如 Analogue product 要 6 個月先跌 20%,digital product 可能 6 個月便跌了 40%,咁有乜所謂?平買平賣之嘛,我買二手都係 6 個月後先買加啦!

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-17 23:48

另外問問esp950多少錢??香港哪裡有得買?以我所知日本是沒賣esp950的

ESP/950 要留美國了。上年 11 月 感恩節時 Koss 開倉,全新 ESP/950 賣 US$599。  今年 6 月初 Amazon 亦曾有好短時間做特價賣 US$699.  師兄有心的話裝個 Amazon Price watch/alert app 留意下吧,感恩節話咁快就到了!

http://www.hkepc.com/forum/viewt ... 5&highlight=esp