設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: Andykong

[其他器材] 僭建的 HeadFi 架

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 00:29
我有 hifi 朋友 追 NOS 膽追到開鋪,所以古董機其實也有聽過唔小,包括原裝的 7+9 和同「年」級器材,大  ...

師兄所言令我有沒不少感觸,對現今的中低端hifi市場更加失望,說到底那些叫不叫hifi都成問題,根本就是潮流物品
誠如師兄所言,headfi和hifi system的構成有很大差別,所需的功率,系列比例,可玩的地方....headfi最多也只是玩玩線而hifi玩的地方就多很多,什麼地盒啊,聖盃啊,牛肉粒啊......數碼產品佔的比例會少很多,所以我傾向玩hifi,當然電費就別的問題了
現今smc的問題,我已經多少有些絕望了,現今不少產品對比起同級中古產品好的就只有軟件,控制,外觀及方便度罷了,有少數甚至是單靠marketing,brand effect,在此不得不佩服b牌在這方面的手段确是高明,就說世界盃後送了24k金耳機給獲勝的德國隊全員,成本之低,但卻在不少網站廣泛流傳,這只是其中一例,b牌還有不少相似例子,傑出的市場策略令其獲得成功
反觀不少舊廠,如80年代被稱為hifi御三家的山水,到頭來不也是慘淡收場??現在的市場不下純粹的hifi了,就算有,也快要去到hiend市場了
價格插水的問題就和我沒什麼關係了,因為二手價入,出也是二手價,其實相差不大,除非你mod過或者搞壞了
(Post76 Android 手機版送出)
雨に降られてぬかるんだ道でも
いつかはまた晴れる日が来るから?

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 00:44
ESP/950 要留美國了。上年 11 月 感恩節時 Koss 開倉,全新 ESP/950 賣 US$599。  今年 6 月初 Amazon  ...

us599
那我就等感恩節吧,另外問問,線性牛可以在哪買??

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-18 11:09
師兄所言令我有沒不少感觸,對現今的中低端hifi市場更加失望,說到底那些叫不叫hifi都成問題, ...

要講玩的話,hifi 最好玩的是喇叭擺位,擺啱同擺唔啱可以差好遠,根本成套 HiFI 最貴,最難玩既就係空間,玩到有合比例的專用發燒房先係登堂入室,呢樣野係 HeadFi 玩小好多,因為耹聽空間和單元擺位已由廠家決定,最多都係換下 ear pad,小巫見大巫啦!

擺得正對喇叭又可以開大聲既,梗係玩 HiFi 啦,但要將對喇叭擺到貼牆貼角,又唔開得大聲攪到左右聲場都連貫唔到,咁就無辦法唔轉玩 headfi 了,有時無辦法唔向現寫低頭的。人既野,能屈能伸會玩得開心 D!

有時唔好剩係鬧牌子鬧廠家,都要有咁既客先養得肥呢 D 廠,佢地食得和味先會食完再食同埋越咬越大啖! 比我坐 AK 個位, 240 賣兩萬 D 貨都去到 ba ba 聲,咁同 100/120 著件新衫再加 30%-50% 價係理所當然,現在大家吹到萬三既 120II 係抵用,AK 係良心廠家,無呢 D 客,個市點會急轉去師兄口中既潮流市場!我第一台認真 D 既音響就係二手買返來的山水 9090DB,但睇住間廠一沉不起,市場唔健康時佢又唔爭氣,當年既 AKAI, AWAI 全部變節,現在呢個結局係合理既!

有圖有真相,上年 $599 時我 cap 左圖開埋帖架!

線性牛你留意我上面張相有 url, 呢間廠其實有 ESP/950 的專配 LPS,比我呢部細小小的,你入左 ESP/950 後不妨考慮下!

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 14:17
要講玩的話,hifi 最好玩的是喇叭擺位,擺啱同擺唔啱可以差好遠,根本成套 HiFI 最貴,最難玩既就係空間 ...

小弟之前轉玩耳機全因不想嘈到人,現在因種種原因要搬回自己家,開再大聲都不會有什麼問題,所以確定玩返hifi,但空間的話就沒法了,畢竟不能將大廳私有化,但改裝什麼的都會方便很多,
誠如師兄所言,ak,b某他們能變大路嘢,玩死其他老廠,全因現在的客仔的價值觀,hifi觀不同往日所致,加上老廠們不"爭氣",放眼現在的hifi市場,冰封三尺非一日之寒;水滴石穿,非一日之功,早幾年其實以能看出這勢頭,而一眾老廠卻懶理不理似的,加上新仔不斷壯大自己,此消彼長之下,老廠越來越乏力
外加外圍經濟環境不好,少了大人肯開玩具,而且現在的小孩的待遇越來越好(正如我),捨得在耳機等非必要物品上花錢,因為自身的修養不足,不懂如何去分辨耳機好壞,看到一街的b牌和b牌的明星轟炸就去了買b牌,身邊其他朋友也因羊群心理,外加b牌的明星轟炸而入了b牌,b牌出一堆不同顏色,什麼什麼特別牌的政策也令一群有收藏慾的客仔買齊不同顏色,花款,這數點都是b牌行銷的可怕之處,從商學,經濟學的角度去看令人不得不佩服b牌,ak什麼的相對b牌其實好不少了,起馬ak什麼的還算是有點料到,換個樣,做少少改善賣貴一半的事其實不少,只看買家受不受了,而b牌的話,二千幾買個會出聲的首飾,其實未嚐不何??只是你以hifi的角度看他,就算了吧...畢竟我相信我和你都接受不了"true music"啊,在此以m牌的口號奉勸一句"Life Is Too Short To Listen Bad Headphones ",大家好自為之啊
至於牛的話等小弟入了950再算吧

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-18 15:38
小弟之前轉玩耳機全因不想嘈到人,現在因種種原因要搬回自己家,開再大聲都不會有什麼問題,所以確定玩返 ...

M 牌也不見得會將聲音放首位,佢隻 MMDT 新不如舊仲差幾多下,大家心中有數了!

反而 B 牌有一個不能忽視的功勞,佢真係整大左個餅,無佢,今日 HeadFi 既空間可能細到得返 10%!

耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 17:44
M 牌也不見得會將聲音放首位,佢隻 MMDT 新不如舊仲差幾多下,大家心中有數了!

反而 B 牌有一個不能忽 ...

我並非說m牌好,只是借借橋,抽抽水罷了
b牌的確是整大左個餅,但他用來整餅的材料就不提了,如其這樣,我還寧願不整大個餅算了,當然我不否認有人是從b牌開始接觸headfi的,實際上我也有個朋友是這樣,他現今的道行已遠在我之上

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dicky0411 發表於 2014-7-18 18:02
我並非說m牌好,只是借借橋,抽抽水罷了
b牌的確是整大左個餅,但他用來整餅的材料就不提了,如其這樣, ...

我的觀察是如果唔係 B 牌整大個餅,一些現在的 HeadFi 牌子如  M2Tech, Burson, Audeze 等也未必有今天的成就,而傳統 HiFI 廠 (例如 Chord, Hugo, McIntoch 等等) 更唔會投放資源去發展 Headfi 產品了!

星級玩家

Andykong 發表於 2014-7-18 23:25
我的觀察是如果唔係 B 牌整大個餅,一些現在的 HeadFi 牌子如  M2Tech, Burson, Audeze 等也未必有今天的 ...

前者我不否認
至於眾大廠加入headfi市場的一事,就與我這種窮人沒什麼關係了