設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patlee88

[討論] 分享:AK120ii 初手報告

鉑金玩家

Andykong 發表於 2014-7-24 23:42
哦,唔算話你講左等如無講,只好話當我無問過!

再下面咪再答左你

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2014-7-24 23:33
ak120ii咁型棍....梗係拎黎溝女用啦
唔係個個都買得起車架嗎
聲+樣+操作既平衡=ak囉 ...

容許我 quote 返呢段:

本身已經擁有ak120,無疑音質相對之前的iPod classic 160GB優勝不少,但自己用開mac,所以除左dsf format外,其他歌曲全部轉做aiff或m4a,但奇怪事就係無論點整都係部機顯示唔到封套⋯加上每當聽dsf format歌,部機的interface即lag,仲有好多bug如明明tag好左啲歌,放入部機一樣亂晒!

雖然講既係上一既 120,但當時都過萬,如果所謂成熟度十分高既 AK 是如此操作和上面師兄所講既聲效,咁「聲+樣+操作既平衡」條數好難計喎!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

總之想買AK120II嘅師兄,慎入!
(Post76 Android 手機版送出)

高級玩家

zakuboy 發表於 2014-7-24 22:59
買入AK120II兩日己賣出,聲薄唔緊要,最攞命係低頻同定位,乜低頻只有'pei,pei'聲,定位成一橫線,我現用W6 ...

師兄我見你早輪係dc肥花出售Calyx M $6500, 請問賣左未??

鉑金玩家

好熱鬧

銀級玩家

冇,部機行0.6嘅時候真係一般,佢出咗0.95同0.96後操作好咗好多,所以留給自用。
(Post76 Android 手機版送出)

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hke3g2006 發表於 2014-7-24 23:34
相信其中一部係手功/design佔成本既比例高另一部唔少

造功?可能我個人較粗糙,Calyx-M 我又唔覺造功好差,你話 AK 造功好 D 我認同,但好到唔同級或唔同賣點/對像咁就唯有訴諸「各花入各眼了」!

設計?你講外觀?因為從 Industrial design 和 software design 來計,我覺得 Calyz M 贏 120II 幾多下喎,Calyx-M 個 dynamic playlist 我好 like 架,不過呢 D 主觀點我比較小講,大家係「設計」呢個 term 下面睇緊唔同野,係無需共識既!

不過小弟睇 DAP 會聲+推力+耳機配搭能力第一,實用功能 (Storage, user-interface, battery life etc) 第二,呢兩點可能已佔了 7-8 成,造功和外觀佔的比例較小,所以理解唔到 AK120II 和 Calyx-M 原來係有咁大分別既,受教了!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

銀級玩家

Andykong 發表於 2014-7-25 00:01
造功?可能我個人較粗糙,Calyx-M 我又唔覺造功好差,你話 AK 造功好 D 我認同,但好到唔同級或唔同賣點/ ...

唔係齋講,我真係買入試過。

AK120II & Calyx M

AK120II & Calyx M

DHC 'fusion'

DHC 'fusion'

Westone W60

Westone W60

鉑金玩家

Andykong 發表於 2014-7-25 00:01
造功?可能我個人較粗糙,Calyx-M 我又唔覺造功好差,你話 AK 造功好 D 我認同,但好到唔同級或唔同賣點/ ...

咁的磪calyx m造功又唔係差~~不過第一眼望落去120II個人覺得靚d~~至於"人聲+推力+耳機配搭能力" , 120ii其實輸哂

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

zakuboy 發表於 2014-7-25 00:07
唔係齋講,我真係買入試過。

從無懷疑過師兄所講既每一句,我只是對「其他」言論有不明處,希望唔好 up 錯令師兄誤會了!