設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: patlee88

[討論] 分享:AK120ii 初手報告

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

hke3g2006 發表於 2014-7-25 00:09
咁的磪calyx m造功又唔係差~~不過第一眼望落去120II個人覺得靚d~~至於"人聲+推力+耳機配搭能力" , 120ii ...

原來是「第一眼望落去120II個人覺得靚」,

現在明白你所講的「兩部賣點唔同」了,

多謝賜教!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

一討論AK, 就一定捲入值唔值嘅迷思
(Post76 Android 手機版送出)

銀級玩家

Andykong兄,我唔係話你,我唔知襟錯咗跟咗你個post上,唔好意思!

評分

參與人數 1金錢 +10 收起 理由
Andykong + 10 小誤會,give me Five!

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

dezispop 發表於 2014-7-25 00:31

其實樓主篇 AK120II 報告好中肯,不能繼續討論 120II 的表演和使用心得,跳左去講外觀實在可惜!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

講到買部DAP都可以溝女囉

專業玩家

76-FC 藍寶石勲章

120ii比120是有進步
更意外的是聲音走向和120不同呢
總受

銀級玩家

要治本必需重口味

dezispop 發表於 2014-7-25 00:31

始終價錢(客觀)同價值(主觀)係兩回事既
有討論就無可厚非架啦
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2014-7-25 00:56
其實樓主篇 AK120II 報告好中肯,不能繼續討論 120II 的表演和使用心得,跳左去講外觀實在可惜! ...

不過我覺得ak最唔好既就係硬食個套,我覺得冇個套既應該可以平番d
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黑鑽玩家

其實 AK 有低頻架, 好似 AK100 早期刷俄羅斯版固件, 個 BASS 即時硬淨好多, 下潛深左,  但相對上高音會尖左, 音場無咁闊... AK 其實可以調音到勁 BASS, 但我覺得唔係個個用家都追求重口味, 刺激野,  要聽 D 舒服輕鬆野都大有人在.

另外, 比著我係廠家, 見市場有承接力, 我都會不斷推出 D 高價品喇, 至於性價比如何, 就自己衡量 講到性價比, 推力大, 音質好, 求其揾部 CD 機, MD 機都得

科林玩家

76-FC 藍寶石勲章

自己試過兩部,AK自己要覺得佢好滑,好順,但係個底頻認真一般仲要好靚,但勝在軟件做得好,CM就比較平衡,但節奏感唔多夠.

利申:自己用緊ZX1夾V6S
ZX1+V6S