設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[香港影音玩樂展] 方正展區驚人發現 最新的Acoustic Research M2首見

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

investor5409 發表於 2015-2-25 13:27
對比ARM1... 雖然ARM2還是用一粒PCM1794解碼
但聲音上整體已經超越了ARM2 ----- ???? 係唔係應該是ARM1呢 ...

師兄你說得對...

ARM2整體聲音已經超越了ARM1
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

進階玩家

但是我覺得是arm2好過ma9想換但又無錢,請問大家知不知道那裡會收購2手腎

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

bcy007 發表於 2015-2-25 18:34
但是我覺得是arm2好過ma9想換但又無錢,請問大家知不知道那裡會收購2手腎 ...

SORRY巴打
誤會了你的意思
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09

黃金玩家

PCMM1 發表於 2015-2-25 10:40
最重要是師兄你想要甚麼
因為用耳塞的話
續航力大約只有7-8小時

Ching又係有zx1
正如你所講Arm2除消左lo high gain調校已成定局
唯有希望廠方日后能以firmware updates係介面裡加入 lo/high gain選單補救

至於底燥,我兩隻CM都係屬高靈敏,所以先苦惱
聽pop冇乜影響,聽古典就慘D

至於樓上拎Arm2比AK240
Arm2質素係上乘水準
兩者風格唔同,冇乜話打唔打低對方
電子嘢邊有十全十美丫

Arm1/2比到較為HiFi味我
希望慢慢會煲得更好

順手偷官網幾張圖

星級玩家

PCMM1 發表於 2015-2-25 10:40
最重要是師兄你想要甚麼
因為用耳塞的話
續航力大約只有7-8小時

電量聽wav或DSD 8小時巳合格了....如果可以有埋1704二粒chip左右輸出就好了,呵........發夢中

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

jackowai 發表於 2015-2-26 00:20
電量聽wav或DSD 8小時巳合格了....如果可以有埋1792二粒chip左右輸出就好了,呵........發夢中  ...

聽wav或DSD 8小時電,行兩粒 1792獨立 channel,當然最好行 full differential 或者 dual mono 放大線路啦!

呢呢 Config 其實唔係夢,不過暫時得國磚會咁砌 DAP,日韓品牌較注重實用性和便攜性,所以無咁玩法,唔係佢地做唔到,係有其他考慮!

講返部 M2,我都係旺角試了十零分鐘,我覺得好正。我一聽完即刻急不及待 Wechat 個損友落毒。就我自已所聽到的來說,除了控制力希望能加多兩錢外 (我用 Flat4-Kuro 試聽),其他的 HiFi 原素都非常滿意 (萬元級內的 A 級),推力更是 impressive, 齒音更是可圈可點,是我比較喜歡的那種,量不小但都是輕輕的,很有味道的!我認為 M2 的人聲好過樂器,高頻好過低頻,啱呢 D 要求的話不要錯過,起碼要親自試一下!

外形,操控和 UI 相信都足以滿足大部份對這些有要求的玩家。可惜播放中襟制 Next/Pre 會有小小爆音,襟 Play/Pause 的爆音會更大一些,希望將來的 firmware 能解決到!

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

星級玩家

Andykong 發表於 2015-2-26 01:27
聽wav或DSD 8小時電,行兩粒 1792獨立 channel,當然最好行 full differential 或者 dual mono 放大線路 ...

本來諗入部二手120II,但現在尼部第一考慮,不過無左balance好似

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-2-26 01:27
聽wav或DSD 8小時電,行兩粒 1792獨立 channel,當然最好行 full differential 或者 dual mono 放大線路 ...

C兄我也想入部推力及控制力好的PLAYER,
本以為M2聲音質數高推力及控制力已經很好,
請問C兄還有什麼好介紹~

星級玩家

76-FC 藍寶石勲章

dogdotcom 發表於 2015-2-25 19:35
Ching又係有zx1
正如你所講Arm2除消左lo high gain調校已成定局
唯有希望廠方日后能以firmware ...

C兄努力啦, 我聽過部已煲250個鐘聲音比新更滑更細緻,
以我認識的BB解碼晶片最少也要500小時才穩定~

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

lwt 發表於 2015-2-26 03:23
C兄我也想入部推力及控制力好的PLAYER,
本以為M2聲音質數高推力及控制力已經很好,
請問C兄還有什麼好介紹 ...

雙 1792 應該只此一部,你睇下以下架構是否接近你心目中的要求?

呢部國磚的討論文已沉了一排,剛剛推返上水面,有興趣的話應不難找到,但前題是你接受到個樣,大小,和國磚這玩意!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50