設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: 小瑟

[香港影音玩樂展] 方正展區驚人發現 最新的Acoustic Research M2首見

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2015-3-9 18:46
剛找到 M2 的官方規格資料
http://www.foundergt.com.hk/product/acoustic-research-m2/

忍忍忍忍忍,忍多排就可以去試啦
SE5WAYR,HIFIMAN RE800

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2015-3-9 18:49
忍忍忍忍忍,忍多排就可以去試啦

785+785 mW @ 16ohm, 啱你喎師兄!
音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

鉑金玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 藍寶石勲章

Andykong 發表於 2015-3-9 18:46
剛找到 M2 的官方規格資料
http://www.foundergt.com.hk/product/acoustic-research-m2/

我個日同去鋪頭試曬n6 同 m2...憑聽感我都覺m2 大力過n6
但職員同我講應該cayin 大力d 架波..
我o左下...係咩...搞到我以為n6 真係大力過m2...
不過大唔大力呢家野...夠推就算..自己鐘意邊種聲最緊要

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
goodabc2010 + 10 + 10

查看全部評分

Fiio x7
Heir 10a  RSD 1+2
tfz2m final audio iv v vi

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2015-3-9 18:51
785+785 mW @ 16ohm, 啱你喎師兄!

其實暫時睇你地既包膠我都覺得唔錯
不過始終都要實際聽先知
我暫時既諗法係
如果m2既聲相對於hugo係可接受既我諗我入m2就算
始終係輕便d
就算第日加amp,都相對輕便過帶隻hugo

(好似好貪心咁... )

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

laikwunho 發表於 2015-3-9 18:55
我個日同去鋪頭試曬n6 同 m2...憑聽感我都覺m2 大力過n6
但職員同我講應該cayin 大力d 架波..
我o左下... ...

師兄,英雄所見略同啊, 我在 Cayin 粉絲群組也有類似分享,當時仲未搵到 M2 的數據!

對消費者來說,就算自已買左部機,都無必要吹捧,係好就讚,唔係自已杯茶都應該要賞識別人出了一件好的產品嘛!還記得玫瑰的名句嗎? 「人們愛的是一些人,與之結婚生子的又是另外一些人」(亦舒),所以買左邊部同賞識/鐘意邊部也可以是獨立的事情吧!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2015-3-9 19:01
不過始終都要實際聽先知
我暫時既諗法係

同部 M2 來取代 Hugo?唔係咁「縮」法嘛!

Hugo 在隨身界仍被受吹捧,甚至可能至高無上,M2 估計仲有距離!

不過計埋要輕身上陣呢下又真係無乜可以挑剔旺既,你試埋 呢部同 Paw Gold 都應該有結論了!

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2015-3-9 20:42
同部 M2 來取代 Hugo?唔係咁「縮」法嘛!

Hugo 在隨身界仍被受吹捧,甚至可能至高無上,M2  ...

所以就係"相對"呀嗎
始終價錢有後距離
兩者相差幾千蚊
而幾千蚊可以做好多唔同既"擴充"架啦

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

goodabc2010 發表於 2015-3-9 20:46
所以就係"相對"呀嗎
始終價錢有後距離
兩者相差幾千蚊

Hugo 條數仲要加個轉盤,咁你用得 Hugo 唔通真係你用手機 bt 過 Hugo 咩,計埋個轉盤又多幾千,呵呵呵!

銀級玩家

要治本必需重口味

Andykong 發表於 2015-3-9 22:04
Hugo 條數仲要加個轉盤,咁你用得 Hugo 唔通真係你用手機 bt 過 Hugo 咩,計埋個轉盤又多幾千,呵呵呵!
...

我諗住用部唔打電話唔上網既電話喳,本身有部後備電話o係度
總之真係頭痕,波蘭o個邊又未整好

銀級玩家

享受音樂給自己的自由空間

goodabc2010 發表於 2015-3-9 19:01
不過始終都要實際聽先知
我暫時既諗法係

無錯
最緊要是自己的個人聽感
配合自己的器材和歌曲
加上反覆聽2-3次再下手
始終第一次聽時太易中招
但冷靜過後再聽會理性很多~
好聲音
沒有最好,只有更好。
不是追求器材價格,而是講求器材配搭。
不是只聽音質音色,而是符合個人口味。
不是只看音評吹噓,而是親身耳聽為實。
PCMM1 Jun09