設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: louis001

[討論] SACD 播放的迷思

黃金玩家

IcarusDerrick 發表於 2014-9-16 00:22
請問CHING播普通CD經RCA定經HDMl好聲d?

要睇你音源用乜野去聽 一般bdp 真係要去到 751 752 95 105 105d 呢的先會有好的既效果
所以如用普通次一級既BDP 做音源 會建議加DAC會好的 唔加既應該都係HDMI 會感覺上好聽過RCA
我自己個玩法就因為而家好少聽CD 所以用左S1 插HD 做音源聽歌 但如93用同軸入S1 出黎既音效都會好聽過
用93直出聲 所以點玩要睇師兄取向
剩BDP 聽CD 建議用HDMI
加DAC 就一定係用RCA 最好聲
以上個人意見 請袛作參考

黃金玩家

jeffmao 發表於 2014-9-16 00:26
CHING肯入手正些少既RCA的話, CD出來既聲打低HDMI就算DIAMOND都甘話
而且RCA出既係ANALOGE既效果聽得舒服D ...

係 我都為左追求一的自己鐘意既聲音聽感
大大話話都試左超過10條RCA 最後先買到心頭好

星級玩家

CHING仲話只供參考? 邊係,你都用左10對甘多 我用過3對JA, 其賁除左小金CHING仲有無其他心得好介紹?
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

黃金玩家

jeffmao 發表於 2014-9-16 00:40
CHING仲話只供參考? 邊係,你都用左10對甘多  我用過3對JA, 其賁除左小金CHING仲有無其他心得好介 ...

好難講喎 我口味又唔等如師兄 器材又唔一樣
我試過PA-02 MIT QED 雅寶 士炮 小金 我最後買左小金姐
真係冇計 最貴係佢但佢最後我歡心

星級玩家

明白明白小弟大慨知ching取向可作參考了, thx
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

IcarusDerrick 發表於 2014-9-15 21:35
752BD可自解SACD層
RCA入751R咪得囉
唔洗介意一定要AVM解SACD

752 只能先轉PCM 再解,不能直解DSD。
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
Music:  Playback Designs
Speakers: Mordaunt-Short
AMP: KCT + FPB-300C
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

1萬

鑽石玩家

76 榮譽VIP勲章76 精選榮譽會員勲章76-FC 藍寶石勲章

louis001 發表於 2014-9-16 00:32
要睇你音源用乜野去聽 一般bdp 真係要去到 751 752 95 105 105d 呢的先會有好的既效果
所以如用普通次一 ...

想問下市面邊一部AV amp 用HDMI 輸入聽歌會好過RCA?
千其吾好迷信..
75-X9500G
AV: BOSE 900 Soundbar + 700 拾仔 + 700 surround
[img]http://ha1.seikyou.ne.jp/home/jun/gifani/halo.gif[/i

黃金玩家

yuppi 發表於 2014-9-16 01:29
想問下市面邊一部AV amp 用HDMI 輸入聽歌會好過RCA?

我個人聽感姐師兄 最少我部93我覺得HDMI好聽過RCA
你可以唔認同 但你唔可以改變我個人睇法
最去起碼我以前部609 同而家部CA751r AMP我個人覺得係咁
我差不多以前日日都開歌聽 但好老實 93用RCA聽歌我真係聽唔入耳
你問我十次我都係覺93出HDMI 好聽過RCA 就算晶爺話我怪 都一樣改變唔到我個人睇法
每人聽感不同 自己試左唔係咪唔好信 我相信呢度的師兄有分辨能力
不一定自己個套一定係標準
個人意見 不需認同 但請也不喜勿插

白鑽玩家

76 榮譽忠義勲章76-FC 黑鑽石勲章三星玩樂勲章

其實就算105D,RCA聽SACD歌都只是普通CD層?說明書寫SACD,DSD只有hdmi出,冇話sacd可以經RCA出
(Post76 Android 手機版送出)

1萬

鑽石玩家

louis001 發表於 2014-9-16 09:16
我個人聽感姐師兄 最少我部93我覺得HDMI好聽過RCA
你可以唔認同 但你唔可以改變我個人睇法
最去起碼我以 ...

純粹問下, 何來插人.

93 個解碼係差, 如果吾係又點會出 95
千其吾好迷信..
75-X9500G