設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: louis001

[討論] SACD 播放的迷思

星級玩家

dannywong 發表於 2014-9-17 13:14
小弟也是初哥依家先至去買BluRay player諗住可以播埋SACD,看見樓上一些師兄有玩入門級,是否都是Oppo最化 ...

要平入門用P記160/170藍光機都可以出到DSD

JB埋連SACD-iso都出到

問題係你部AVM解唔解到DSD及質素有幾高?

市面上較可靠解DSD用ESS晶片有Y記及P記

不仿做吓功課

星級玩家

chhanthony 發表於 2014-9-17 13:28
我唔係大師,其實大部份嘅AV Receiver 都support經HDMI入再解DSD, 反而較少AV Receiver唔support DSD。
...

如果介意無DSD的話
入手CA同Anthem要諗清楚

星級玩家

dannywong 發表於 2014-9-17 13:14
小弟也是初哥依家先至去買BluRay player諗住可以播埋SACD,看見樓上一些師兄有玩入門級,是否都是Oppo最化 ...

FYI,如果你講Blu-ray player播SACD,我部cheap cheap幾佰蚊sony都無問題。

星級玩家

IcarusDerrick 發表於 2014-9-17 14:58
如果介意無DSD的話
入手CA同Anthem要諗清楚

謝謝各CHING用心詳解....而家先學識呢樣野
其實無DSD係一個問題, 但係有DSD既機出來的音質效果又係另一個問題
煩死人了
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

星級玩家

louis001 發表於 2014-9-16 16:39
簡單的講
用HDMI 由AMP 作解碼
用RCA 由 音源解碼 例 BDP CDP

受到本帖的啟發,剛剛試把雞嘢藍光機的Audio輸出由Dolby/DTS 轉為PCM, 用HDMI給AV Amp (CA 751R),D聲真係細緻和豐富咗好多。

星級玩家

CHING開始發掘到另一個寶藏啦小心中毒, 我中左就衰左了係甘換線
Cambridge 751R 752BD Lexicon ZX7 Vlodyne spl1000
Accuphase E460 DP550 ProAc 20R Center C KEF Q800d
LG 65LA9700 MTV8000

新仔玩家

IcarusDerrick 發表於 2014-9-17 14:00
要平入門用P記160/170藍光機都可以出到DSD

JB埋連SACD-iso都出到

謝謝你!

小弟AVM 只是 Marantz NR-1403
+ JBL 5.1

剛剛星期六上友誠望過... P記係幾平喎, 千幾 就play埋SACD... 不過sales話讀碟好慢, 有d碟讀唔到.... Philips Fidelos減到二千九, Denon就大約減到四千幾....

Philips似乎幾抵喎... 心大心細中....

新仔玩家

WildKid 發表於 2014-9-18 02:31
FYI,如果你講Blu-ray player播SACD,我部cheap cheap幾佰蚊sony都無問題。

謝謝!!  不過我睇幾部sony blu-ray都唔見有sacd logo... 要去到幾千先有....

小弟AVM 只是 Marantz NR-1403 + JBL... 我估平平地千幾二千元blu-ray機夠用, 直情唔駛play 3D添啦...

黃金玩家

dannywong 發表於 2014-9-22 16:30
謝謝!!  不過我睇幾部sony blu-ray都唔見有sacd logo... 要去到幾千先有....

又唔好咁講 有的BDP 有雙HDMI 輸出 所以amp 唔需要有3d功能都冇問題 平平地搵部2手 93或 P記 LX-55返黎玩下都可以
93 2手價約2300-2600 LX55 約1700樓下
或買部新既P記 450 其實都一樣可以
睇師兄追求乜野質素

星級玩家

dannywong 發表於 2014-9-22 16:30

即係話sony越嚟越孤寒,cut哂啲嘢!

我部係幾年前sony賣幾佰蚊嘅s380 BluRay player,佢support SACD,
再上一代嘅370仲正,support埋DLNA㖭。