設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: whitefang

[討論] CANJAM 2015 報告- 耳機篇

星級玩家

新仔玩家

S.C. 發表於 2015-4-16 23:49
多謝 Ching 再次分享咁多資訊.  

題外話, 點解你話 Justin Hea呢, 圖中好似佢用QB-9 做 Source  ...

S.C.師兄真係好眼利

銀級玩家

whitefang師兄文筆較好,寫聽感都係交比你,我都係影下相算啦

不過有小小想補充,Dharma D100定價1190, 我地覺得定價偏貴,可能899會較合理

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 用家心得

查看全部評分

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-17 00:34
whitefang師兄呢個會場聽後感分享好毒 好多野都想試添。

Audeze EL-8插口位樣子真係別緻,不過易 ...

由於會場好多人等聽HE1000, 我地只可以聽米飯套野,佢地個個虎視眈眈,都無機會亦唔好意思單獨試聽HE1000

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-17 00:49
whitefang師兄文筆較好,寫聽感都係交比你,我都係影下相算啦

不過有小小想補充,Dharma D100定 ...

唔知Maloe師兄介唔介意簡單講講有無咩特別玩具有深刻印象呀?

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-17 00:56
由於會場好多人等聽HE1000, 我地只可以聽米飯套野,佢地個個虎視眈眈,都無機會亦唔好意思單獨試聽HE1000 ...

HiFiMAN HE-1000定價已經有相當吸引人注意,加上討論聲音非常正面,亦難怪咁搶手。聽Maleo師兄口吻,睇黎都係有相當正面印象喎

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-17 01:03
唔知Maloe師兄介唔介意簡單講講有無咩特別玩具有深刻印象呀?

有深刻印象嘅有HE1000, Ether, Vinnie Rossie Lio, Dharma D1000, UE CM 機, ALO Continental Dual Mono同好唔掂嘅Nighthawk Nighthawk真係要靠樣搵食...

其他機都係等whitefang師兄下回分解啦,但係我想講下UE部CM機同3D scanning機,我係第一次見,3D scanning機非常特別,但係scan嘅時間相當長,小啲耐性都唔得,而UE CM機亦係相當有趣!一部ipad加一CM公模就可以聽哂所有UE CM, 確實係非常方便嘅設計

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 20 + 20 一定要加分
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

進階玩家

期待師兄介紹RAGNAROK同HUGO TT
我好知多D呢兩部

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-17 01:29
有深刻印象嘅有HE1000, Ether, Vinnie Rossie Lio, Dharma D1000, UE CM 機, ALO Continental Dual Mono ...

意想不到Vinnie Rossie LIO會在好評之列。雖然概念上我幾欣賞,但呢台機實在太貴,貴到一個我無法好好正視既地步

UE CM機唔太了解係咩野黎,未知會唔會有圖片睇睇?

銀級玩家

斯路 發表於 2015-4-17 02:33
意想不到Vinnie Rossie LIO會在好評之列。雖然概念上我幾欣賞,但呢台機實在太貴,貴到一個我無法好好正 ...

LIO呢部野喺網上睇相可能都吸引唔到大部份師兄,畢竟價錢方面實在太貴,但係喺會場當日,Vinnie親自介紹每一個細節,每一種配搭,誇張啲講,就算你本身無興趣,你都九成會比佢講到想買!加上Vinnie有問必答同對客既態度,呢啲錢真係抵佢磏!聲方面就等whitefang師兄講啦。功能方面實在係非常細心,Vinnie特別為LIO加左個blackout function, 呢個function可以allow用家用遙控turn off部機既LED, 睇落去部機好似無開咁,非常適合夜間用家呢!呀仲有,Vinnie話遲啲可能會為LIO加紅色,相信紅黑配會吸引唔少人

UE部CM機其實係一個program,佢set左落iPad (圖中兩部iPad), 經果個program試聽既人可以只係戴一隻公模就試哂所有UE既CM,因為個program可以模擬所有聲底,但係我未知呢部機同以往分開公模有無聲音上既分別,因為我之前未有試過

評分

參與人數 2威望 +30 金錢 +30 收起 理由
hiyori + 20 + 20
斯路 + 10 + 10 一定要加分

查看全部評分

星級玩家

新仔玩家

maleo 發表於 2015-4-17 03:30
LIO呢部野喺網上睇相可能都吸引唔到大部份師兄,畢竟價錢方面實在太貴,但係喺會場當日,Vinnie親自介紹 ...

UE CM機相當有趣,不過相信有唔少香港玩家應該會對其效果以及參考價值存有疑問吧。公模同私模聲音分別已經有一定既討論空間,睇怕UE CM機將會更有議論性。

其實我覺得Vinnie Rossi LIO設計概念相當好,我一早已經有subscribe,不過當我見到個價格,再自己試下configure,埋單個價都近6,000 USD。咁大投資,唔試過真係唔敢講。雖然Maleo師兄賣關子,不過睇怕LIO都係值得留意之選呀下