設為首頁FacebookYouTubeIG

Post76.hk

搜索
樓主: whitefang

[討論] CANJAM 2015 報告- 耳機篇

專業玩家

Andykong 發表於 2015-4-17 14:13
終於可以友時間組織一下想問的問題了!

Mr. Speakers Ether

Dan用來推ether的前端部部都是高級貨
三揀一我會選LAu, 做出來的音場最立體, 三頻也是剛配得洽到好處

我同樣對LCD XC無任何好感
所以EL8 close比open好聲也出乎我意料
這個插的有點似lightning可以掉轉
會輕輕lock實但好似不是磁石
我也無法理解為何要棄用mXLR..

圖中Calyx M推緊K3003
用這幅圖只是因為把EL8影得比較清楚
EL8駁過幾套不同器材來試包括Liquid Carbon, Liquid Crimson, Deckard等
所以亦不存在推不好的問題, EL8應不難推, 最少一定易過HE500和560

關於Dharma D1000 maleo都答了
部Athena推HD800也合格, 不過如果除非是空間限制否則我不會花US$1500買這部amp

關於JH, 以前的系列全是stage monitor, 而Layla和Angie是Jude口口聲聲說是"reference/mastering studio"
stage monitor根據artist需要, 要重bass要重高音或要任何都說得通
但說到studio, mastering就另一回事了
把Layla說是studio/mastering, 就等同說beats是專業向耳機, 或 AK120 是professional USB DAC一樣荒謬無稽

專業玩家

Drunnktroop 發表於 2015-4-18 22:17
燒友向?AK User向就真
JH13/13FP係兩代旗艦IEM既Benchmark,至今我都係咁諗既

自己作為AK用家, 試完Layla 和Angie後也是興趣全失

HE1000 配戴感很好不覺得重

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-4-19 08:21
三揀一我會選LAu, 做出來的音場最立體, 三頻也是剛配得洽到好處

LAu 不是我最心儀的 Cavalli,但師兄介紹,會希望能聽到 LAu 配 Ether 才作最後決定!

Audeze 個新插頭,正如另一位師兄所講,和沒有 metal housing 的 USB 頭很相似,我對這種 USB 頭基本上當見唔到,用過一次就算,以後都堅持用標準的 USB 接頭,Audeze 轉用這頭,見到真的涼了一截! EL8 如能用 portable amp 也能推出輪廓,也是一個賣點,現在 portable 當道嘛!

師兄一針見血,忍唔住想跟你大聲嗌一次!

把Layla說是studio/mastering, 就等同說beats是專業向耳機, 或 AK120 是professional USB DAC一樣荒謬無稽

音源:DS411j + D100Pro Deluxe
解碼:Yulong D8, Cayin iDAC-6
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
耳機:HE6, Alpha Dog, ESP/950
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

專業玩家

Andykong 發表於 2015-4-19 09:51
LAu 不是我最心儀的 Cavalli,但師兄介紹,會希望能聽到 LAu 配 Ether 才作最後決定!

Audeze 個新插頭 ...

我心儀的Cavalli是Liquid Glass,
而且最後一水, 賣完就無, 但Alex如此飄忽實在估不到會否有LG2

其實LG也夾得很好, 但素質是LAu勝一酬

見師兄提過你自己投放左headfi資源有限
又打算入HE6, 入LG吧

專業玩家

斯路 發表於 2015-4-17 00:34
whitefang師兄呢個會場聽後感分享好毒 好多野都想試添。

Audeze EL-8插口位樣子真係別緻,不過易 ...

Audeze的mxlr的確是很好的接頭
我都想不到EL8頭有何特別好處....

斯路兄指的是應該EF1000
場中只有一部而且很多人排隊試, 實在無機會可以用EF1000試其他耳機

EF100 是這部

901+EF100 推HE560算過得去
推HE1000有點難聽
EF100有USB DAC, 而dac部份米飯說是"just a very simple DAC circuit"
他如此形容自己的產品...因此我會解讀成「廢DAC」

評分

參與人數 1威望 +10 金錢 +10 收起 理由
斯路 + 10 + 10 精彩報告

查看全部評分

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

whitefang 發表於 2015-4-19 10:11
我心儀的Cavalli是Liquid Glass,
而且最後一水, 賣完就無, 但Alex如此飄忽實在估不到會否有LG2

原來己到了最後一batch? 無 LG2 也無妨,繼續出 LG 也很好啊,咁好的產品,接近無 competitor, 年年出一個 batch 去occupy 個 market segment 都好啊!

我最心儀的 CavallI 確是 LG, 最大的配適性,可以一機多耳機,素質和聽威都兼顧到,和我玩 headfi 的方向完全不謀而合。我當和兩位師分別分享過我的下個目標是同時用兩部耳擴: Ragnarok 和 LG, 這兩部一單端一平衡 ,可以同時接一部解碼 (如兩部平衡接同DAC 要拔插  XLR),同樣是高配適性但一膽一石,聲音取向也大不相同,雙修這兩部是我的「花心」玩 headfi 的最理想 amplification solution.

最後一 batch 了,真的很心動!
耳擴:Schiit Ragnarok, Cayin IHA-6, HA1AmkII
HD800, HD700, HD540G, HD540-I, HD250-1, HD520, D7000,  NAD HP50

黃金玩家

76-FC 藍寶石勲章

重發了!

專業玩家

感謝Whitefang兄及Maleo兄精彩分享!

睇見HE1000 Ether都好有興趣添,而且本來都想玩多隻平板,想問下Audeze LCD-Z有冇消息呢?Thanks!

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2015-4-19 08:21

唔知whitefang師兄唔鐘意Audeze LCD-XC原因在於咩? 我只係試過一個鋼琴track,前端用上M2Tech唔知邊部解碼,加Bakoon HPA-21,單就呢個短短試聽我覺得還好,相比同場LCD-X令我更喜歡;但因為當時基於驅動以及財力因素,興趣不在平版耳機所以無再深究。至於EL-8唔難推好似都幾值得了解下,不過望落重量並非減去太多,未知配戴感如何?

對於AK,whitefang師兄講得好狠,不過我認同。另外一直對於jude講既說話都有好大保留,特別係佢拍片以後,感覺上佢好似街邊推銷員 唔係好handle得到。

星級玩家

新仔玩家

whitefang 發表於 2015-4-19 10:38
Audeze的mxlr的確是很好的接頭
我都想不到EL8頭有何特別好處....

雖然有用HiFiMAN播放器,不過對於佢地新方向已經脫晒節。不過諗落都岩,EF-1000對HE-1000。

之前試過下EF-6+HE-6感覺都唔算太對自己口味,EF-5/EF-2A亦印象唔太好。感覺上,HiFiMAN家解碼能力不如其放大有意思。睇黎EF-1000都唔算太易驅動得好呢。真係希望可以快少少試到。